Moda Adı Altında Tek Tipleşiyor Muyuz?

Moda Adı Altında Tek Tipleşiyor Muyuz?
Moda nedir sorusuyla başlayalım; modanın tanımı aşağı yukarı şöyledir:

Ayşe Yalçınkaya

TİGRİS HABER - Toplumların belirli dönemlerde benimsediği giyim, saç, makyaj, aksesuar gibi unsurların tümü.

Ayrıca moda, toplumların kültürünü, değerlerini ve yaşam tarzını yansıtmalı.

Kadınlarda moda geçmişten günümüze kadar önemli bir yere sahiptir.

Kadınlar, moda aracılığıyla kendilerini ifade etmeyi ve toplumda bir yer edinmeyi amaçlamışlardır.

Ancak, modanın kadınlar üzerinde tek tipleşme yarattığı da bir gerçektir.

Moda endüstrisi, sürekli yeni trendler yaratarak, kadınları bu trendlere ayak uydurmaya zorlamaktadır. Bu durum, kadınların kendi tarzlarını oluşturmalarını ve özgün olmalarını engellemektedir.

Kadınlarda moda adına tek tipleşmenin nedenleri nelerdir?

  • Moda endüstrisi; reklamlar, televizyon programları ve sosyal medya aracılığıyla, kadınlar üzerinde yoğun bir baskı uygulamaktadır. Bu baskı, kadınları modaya uyum sağlamaya zorlamaktadır.
  • Toplum, kadınlardan belirli bir giyim tarzına sahip olmalarını beklemektedir. Bu beklentiler, kadınların kendi tarzlarını oluşturmalarını ve kendi zevklerine göre giyinmelerini engellemektedir.
  • Bazı kadınlar, modaya uyum sağlamanın kendilerini daha güzel ve çekici göstereceğini düşünmektedir. Bu düşünce, kadınların tek tip giyinmelerine neden olabilmektedir.

Bu durum biz kadınlar üzerinde özgüven kaybı; kendi bedenini,kendi tarzını kabul etmeme gibi olumsuz etkilere sebep olabilir.

Bunun dışında modaya uyum sağlamak isteyen kadınlar, daha fazla para harcamak zorunda bırakılır, bu da ekonomik açıdan olumsuzluklar yaratır.

Peki, moda adına tek tipleşmeyi önlemek için neler yapılabilir?

Moda endüstrisinin kadınlar üzerindeki etkisini azaltmak için, reklam ve televizyon programlarında daha çeşitli ve kapsayıcı bir içerik oluşturmak; toplumun kadınlardan belirli bir giyim tarzına sahip olmalarını beklemesini engellemek için kadınların kendi tarzlarını oluşturmalarına yönelik eğitimler ve çalışmalar yapmak, kadınların kendi tarzlarını oluşturmalarını teşvik etmek, kadınların kendi bedenlerini ve güzelliklerini kabul etmelerine yönelik çalışmalar yapmaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.