Molla Mustafa Barzani Diyarbakır’da anıldı
Gencer ARPACI
DİYARBAKIR – Irak Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani için, Diyarbakır’da anma töreni düzenlendi.
Kürdistan Demokrasi Platformu tarafından Rönesans Gösteri ve Konferans Salonu’nda düzenlenen törene, Sosyolog-yazar İsmail Beşikçi, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Galip Ensarioğlu, Sur İlçe Belediye Başkan adayı Abdurrahman Kurt, Kürdistan Parlamentosu üyesi Dr. Cafer İbrahim Eminki, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürdistan Demokrasi Platformu Başkanı Sertaç Bucak, yazar Vahdettin İnce ve Türkiye ile Federal Kürdistan Bölgesi’nden çok sayıda kişi katıldı.
“Kürt halkının lideridir”
Yöresel kıyafetlerin giyindiği törende, salonun dört bir yanına Molla Mustafa Barzani’nin fotoğrafları asıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Kürdistan Demokrasi Platformu Başkanı Sertaç Bucak, Molla Mustafa Barzani’yi ölümünün 35’inci yıldönümünde andıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Mustafa Barzani mücadelemizin ve tarihimizin sembolüdür. Bütün Kürt ve Kürdistan halkının lider olarak gördüğü bir şahıstır. Halkın kalbinde her zaman özel bir yere sahiptir ve her zaman halkın kalbinde yaşayacaktır. Yaşamı boyunca Kürt halkının dili, kültürü ve değerleri için mücadele eden Molla Mustafa Barzani, bir kahraman olarak yaşamını yitirmiştir.”
Sinevizyon gösterimi yapıldı
Bucak’ın konuşmasının ardından Molla Mustafa Barzani’nin yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Bu sırada bazı kişilerin gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.
“Sömürü karşısında sessiz kalındı”
Sinevizyon gösteriminin ardından konuşan sosyolog-yazar İsmail Beşikçi ise, bir dönem Güney Kürdistan’da peşmerge ordusunun İngiliz askerleri tarafından çok yoğun bir bombardımanla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Ancak peşmergeler hiçbir zaman pes etmedi. Bugüne kadar elde edilen kazanımlar peşmerge sayesinde elde edildi. 1920 yılında Kürdistan bölündü, parçalandı. Kürdistan’ın bölünüp, parçalanmasının sebebi Avrupa ülkelerinin buna göz yummasıdır. Bunun karşısında Kürtler hiçbir zaman durmadı. Her zaman ayaklandılar. Ama sömürge karşısında duramadılar. Dünyanın her yerinde gelişmeler oldu ancak Kürdistan’da hiçbir değişim olmadı ve Kürdistan bir statü kazanmadı. Kürdistan parçalanırken batılılar hiçbir zaman kendilerine ‘Kürtler ne için sömürüldü?’ sorusunu sormadı. Kürdistan’ın sömürülmesi tarihten beri göz önünden olan bir durum herkes bu sömürü karşısında sessiz kaldı” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.