Müftüyü imam nikahı da kurtarmadı!

Müftüyü imam nikahı da kurtarmadı!
Diyarbakır'ın Hazro İlçesi’ndeki Hamidiye Kız Kur’an Kursu Yatılı Hafızlık Külliyesi Sorumlusu H.Y’ye cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan ve 26 yıl hapis cezasına çaptırılan eski Müftü İsmail K.’nın mağdur H.Y ile imam nikahı kıydığı ortaya çıktı.

Diyarbakır’daki Hamidiye Kız Kur’an Kursu Yatılı Hafızlık Külliyesi Sorumlusu H.Y., kendisine cinsel saldırıda bulunan Hazro Müftüsü İsmail K. ile ilgili 29 Mayıs’ta suç duyurusunda bulundu.

H.Y. başvurusunda “İsmail K. evli olmasına rağmen kendisi ile evlenmek istediğini, Ramazan ayının ilk haftasında sanık İsmail Kaya ve kardeşi ile görüştüğünü sonrasında ise sanığın kendisini zorla araca bindirdiğini ve cinsel saldırıya uğradığını” anlattı. Suç duyurusu üzerine 30 Mayıs’ta gözaltına alınan İsmail Kaya, hakkındaki iddiaları reddetti. H.Y., İsmail K’nın yakınlarının kendisini tehdit etmesi üzerine 31 Mayıs’ta şikayetini geri çekti. Aynı gün İsmail Kaya serbest bırakıldı. İsmail Kaya’nın serbest kalmasına sosyal medyada büyük tepki geldi. HDP, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, kendi yürüttüğü soruşturmada hem H.Y.’yi hem de İsmail K.’yı görevlerinden ihraç etti. Diyarbakır Savcılığı H.Y.’nin şikayetini geri çekmesine rağmen İsmail K. hakkında  “zincirleme sureti ile şantaj”, “zincirleme sureti ile cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “zincirleme sureti ile nitelikli cinsel istismar” suçlarından dava açtı.

İsmail K.’nın, Whatsapp’tan H.Y.’yi gönderdiği “Yarın otele gel desem gelmek zorunda olduğunu biliyorsun değil mi? Evlenmeye de zorlarım bunu da biliyorsun değil mi? Bunu sakın unutma seni asla bırakmayacağım, Allah şahidim olsun ne müftülük, ne imamlık, ne günah, ne rezillik, ne görev, ne şeref, ne haysiyet umurumda bile olmayacak. Zaten Rabbim’e secde bile edemiyorum artık daha neyi kaybedeyim” şeklindeki mesajları da dosyada yer aldı.

Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi İsmail K.’yı”cinsel saldırı” suçundan 17 yıl 6 ay, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 5 yıl 7 ay, “şantaj” suçundan 2 yıl 13 ay 15 gün hapis cezası ve 187 gün para cezasına çarptırdı. Tutuklanan sanık cezaevine gönderildi.

Şikayetini çekti, imam nikahı kıydı

Ancak karar duruşması öncesi önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. İddiaya göre Müftü İsmail K. mağdur H.Y ile görüşerek şikayetini geri çekmesini istedi. K.’nın ısrarı sonrası H.Y bir süre sonra şikayetinden vazgeçtiği öğrenildi. Müftü İsmail K. daha sonra mağdur H.Y ile imam nikahı kıydı. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının devreye girmesiyle mağdur ikinci kez şikayetçi oldu ve dosya yeniden açıldı.

Bakanlık koruma verdi, H.Y şikayetçi oldu

Devreye giren Bakanlık mağdur H.Y ile görüştü. Mağdur baskı ve tehditlerden dolayı imam nikahını kabul ettiğini belirtince Bakanlık mağdura koruma verdi ve şikayetçi olmasını istedi. H.Y’nin şikayeti ile Kaya 26 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Murat Özbilek/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.