Müze eğitimi evde başlar, okulda devam eder

Müze eğitimi evde başlar, okulda devam eder
18 Mayıs Dünya Uluslararası Müzeler Gününde Diyarbakır Müzesine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl; “Müze eğitimi evde başlamalı ve okulda devam etmelidir” dedi, müze eğitiminin önemine dikkat çekti.


Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Müzeler şehirlerin kimlik kazanmasında ve toplumun hafızalarını oluşturmada önemli bir yere sahiptir. Dünyadaki kültürel mirasın korunması için UNESCO tarafından 18 Mayıs 1982 yılında Uluslar arası Müzeler Günü ilan edildi. Gün dolayısıyla Diyarbakır Müzesinde de etkinlik düzenlendi. Ana sınıf öğrencilerinden Lise öğrencilerine kadar yoğun bir ziyaretçi akını oldu. Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri de yaptıkları resimlerle etkinliğe katıldı.

muze-tigris1.jpg

Kültürel miras için önemli kurumlar

Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, günün anlamı ve önemine ilişkin şunları söyledi; “Müzeler kültürel mirasın korunması için önemli kurumlardır. Tarihi varlıkların korunması için eğitimin ve bu bilincin geliştirilmesi önce ailede daha sonra okullarda başlıyor. Bu bakımdan çocukların müzemizi ziyaret etmeleri bizim için kıymetlidir.”

Gizligöl, Diyarbakır’daki müzelerle ilgili ise şunları söyledi; “Diyarbakır müzemizde yaklaşık 35.000 eserimiz vardır. Bunların 1400’ü teşhire açıktır. Geri kalanlar müzenin deposunda korunmaktadır. Aynı zamanda müzemize bağlı Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp ve Silvan Atatürk Müzesi vardır. Cahit Sıtkı ve Ziya Gökalp müzesi ziyarete açık olmakla birlikte Silvan Atatürk Müzesi restorasyon dolayısıyla ziyarete kapalıdır.”

muze-tigris2.jpg

Müzeler, şehirleri dönüştüren kurumlardır

Bu yılki temanın ‘Müzelerin Gücü’ adına düzenlendiğini söyleyen Gizligöl; “Müzeler şehirleri, ülkeleri ciddi anlamda değiştiren dönüştüren kurumlardır. Biz de bu değişimi 2005 yılından beri Diyarbakır’da ciddi anlamda yaşıyoruz. Diyarbakır müzesinin 2015 yılında İçkaleye taşınmasından beri hem İçkale de hem de Sur da ciddi bir etkisinin olduğunu gözlemliyoruz. Bunu müzeye gelen ziyaretçi istatistiklerinden görebiliyoruz.” Dedi.

Diyarbakır Müze müdürü Müjdat Gizligöl, hafta boyunca etkinliğin devam edeceğini, bu süreçte resim sergilerinin yanında Cuma günü dengbej etkinliği ve çocuklar için de arkeopark etkinliklerinin düzenleneceğini, müzeyi ziyaret için yoğun bir ilginin olduğunu, bundan da çok memnun olduklarını söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.