NATO ülkelerinden Ukrayna’ya tank sevkiyatı başlıyor

NATO ülkelerinden Ukrayna’ya tank sevkiyatı başlıyor
Almanya'nın Leopard tanklarını Ukrayna'ya gönderme karırı ardından ABD'nin de en az 30 Abrams tankını Kiev'e göndermeye hazırlandığı açıklandı. Rusya ise ABD'nin bu kararını provokasyon olarak niteledi.

TİGRİS HABER - BD, Ukrayna savaşında politika değişikliğine giderek Rusya'ya karşı kullanmaları için Ukrayna güçlerine M1 Abrams tanklarını göndermeye hazırlanıyor. Reuters haber ajansına konuşan iki ABD'li yetkili, Washington'ın düzinelerce Abrams tankını Ukrayna'ya gönderme sürecini başlatmaya hazırlandığını söyledi.

Bu adım, Almanya’nın ABD’den önce Ukrayna’ya tank tedarik etmekte isteksiz olması ve Alman yapımı tankların Ukrayna ordusuna başka devletlerce verilmesini henüz onaylamaması üzerine geldi. Dün ülke basınına konuşan ABD’li yetkililer, Washington’ın Almanya ile diplomatik bir anlaşma kapsamında Ukrayna’ya tank tedarik etmeye meyilli olduğu belirtmişti.

Buna göre, Almanya’nın kendi envanterinden Leopard tanklarını Ukrayna’ya vermesi ve Polonya ile diğer devletlerin de ellerindeki Alman yapımı tankları Ukrayna'nın kullanımına sunmalarını onaylaması karşılığında, ABD de Ukrayna’ya M1 Abrams tankları sağlayacak.

Almanya’dan 14 Leopard 2 tankı

Alman dergisi Der Spiegel dün, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Ukrayna'ya Alman ordusunun envanterinden bir bölük (14 adet) Leopard 2 tanklarını göndermeye, ayrıca diğer ülkelerin de sahip oldukları Leopard tanklarını yollamasına izin vereceğini yazmıştı. Ancak Alman hükümetinden henüz resmi açıklama gelmedi.

ABD’den 30 Abrams tankı

Reuters'a isim vermeden konuşan ABD'li yetkililer ise, Washington'ın tank gönderme kararını çarşamba günü (25 Ocak) gibi erken bir tarihte duyurabileceğini söyledi. Ajansa konuşan üçüncü bir kaynak ise ABD'nin ilerleyen aylarda Ukrayna'ya toplam 30 Abrams tankı gönderebileceğini ileri sürdü.

Anadolu Ajansına konuşan ABD'li bir yetkili de "Başkan Biden, en erken yarın (25 Ocak) olmak üzere, bu hafta içinde Ukrayna’ya M1 Abrams tankı sağlayacağını duyuracak" dedi.

ABD'li yetkililer, Abrams tanklarının büyük olasılıkla Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi (USAI) olarak bilinen ve Joe Biden yönetiminin mevcut ABD silah envanterinden ziyade endüstriden silah almasına izin veren bir fon aracılığıyla satın alınacağını söyledi.

Yetkililerden biri Biden yönetiminin ayrıca USAI sürecini, Abrams tanklarına sahip olan müttefiklerinden satın almak, yenilemek ve ardından Ukrayna'ya göndermek için kullanmasının da mümkün olduğunu söyledi. Ancak bu süreç aylar hatta yıllar alabilir.

Norveç de tank gönderecek

Diğer yandan Norveç basını Oslo hükümetinin de sahip oldukları Alman yapımı Leopard 2 tanklarından bazılarını Ukrayna'ya göndermeyi düşündüğünü yazdı. Ancak Aftenposten ve Dagens Naeringsliv gazeteleri haberlerinde, henüz bir karar alınmadığını vurguladı. Dagens Naeringsliv gazetesine göre NATO üyesi Norveç ülkenin sahip olduğu 36 Leopard tankından dört ila sekizini Ukrayna'ya gönderebilir. (Haber Merkezi)

‘Kesinlikle işe yaramayacaktır’

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov, Telegram'da tank gönderme planlarına sert tepki gösterdi. Antonov "Eğer ABD tank tedarik etmeye karar verirse, böyle bir adımı 'savunma silahları' argümanlarıyla haklı çıkarmak kesinlikle işe yaramayacaktır. Bu, Rusya Federasyonu'na karşı bir başka açık provokasyon olur" dedi.

Dün Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da Ukrayna'ya "Leopard" tankı göndermesi halinde Almanya ile ilişkilerin olumsuz yönde etkileneceğini belirterek, “Bu tür bir sevkiyat Rusya-Almanya ilişkilerinin geleceği için iyiye işaret etmiyor. Şüphesiz ki bu durum, ilişkilerin geleceğine yönelik kaçınılmaz bir iz bırakır" demişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.