Normalleşme adımları bir bir atılıyor

Normalleşme adımları bir bir atılıyor
Diyarbakır’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kapatılan kuaförler, güzellik salonları ve AVM’ler yeniden faaliyetlerine başladı. Yaklaşık iki ay sonra siftah yapan kuaförler normalleşme ile birlikte randevulu sisteme geçerken, vatandaşların AVM’lere ilgi göstermediği gözlendi.

Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında yaklaşık 2 aydır kapalı olan kuaförler ilk müşterilerini tıraşa başlarken, maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarını mümkün olduğunca yerine getirmeye özen gösterdiler.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Gaziler Semtinde kuaförlük yapan bir esnaf 2 aylık sürede ciddi ekonomik sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “2 aydır, yemeğimizdir, sigaramızdır hep cepten harcıyoruz. Maske takıyoruz. Müşteri sakal tıraşı olduğunda maske takamıyor ama saç tıraşında maske takıyoruz. Bir metre sosyal mesafeyi müşteriler arasında sağlıyoruz ama biz müşteriye yaklaşmak zorundayız yoksa nasıl tıraş edeceğiz. Müşteriler arasında bir koltuk boş bırakıyoruz” diye konuştu.

berber1.png

‘Bir kutu maske 100 TL’

2 ay aradan sonra kepenk açan kuaför Muhammed Türker, dezenfektan malzemelerinin fahiş fiyattan satıldığını ve girdi maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını ifade etti. Türker, şöyle konuştu: “2 ayda kiralar birikti, dükkan sahibi ne kadar yardımcı olacak belli değil. Kirayla ilgili dükkan sahibinden henüz ses yok, bekliyoruz. Bizim beklentimiz devletin bize yardım etmesi, en azından kiramızı, elektriğimizi, suyumuzu ödemesi. 2 ay çalışmazsak açlıktan ölmeyiz ama 2 ay çalışmadığımızda 6 ay boyunca 2 aylık açığı kapatmaya çalışacağız. Yani 6 ay geriye gittik. Şuan için ise tüm müşterilerimize maske tedarik etmek zorundayız. Her müşteride maske ve eldiven değiştiriyoruz. Müşteriye maske eldiven veriyoruz. Siperlik takmak zorundayız. Dezenfektanından tek kullanımlık havluya bütün bunlar masraftır. Bu masraflarla ilgili Allah razı olsun Büyükşehir Belediyesi 100 tane maske göndermiş; 3 kişi çalışıyoruz ve akşama kadar 10 kişi tıraş ettiğimizde 30 kişi yapar. Her müşteride biz de kendi maskelerimizi değiştiriyoruz. Yani bir kutu maske bir günde bitmiş oluyor. Bir kutu maske 100 TL. Yani sadece maske masrafı dahi günlük 100 TL. 7 liralık eldiven olmuş 47 lira. Naylon bir siperlik almışız 50 lira. Yani, fahiş fiyatlara malzemeler alıyoruz. Dükkanı açtım dezenfektan malzemelerine bin 500 TL verdim. Müşteriyi tıraş ediyorum ve her tıraştan sonra steril makinesinde 10 dakika malzemeleri bekletiyorum. Hem müşteriyi hem kendimizi korumak için maske ve eldiven kullanıyoruz. Sakal tıraşında siperlik kullanıyoruz. Jilet kullanamıyoruz, yasak. İçeride müşteri bekletemiyoruz. Sadece koltuklar arası mesafeyi koruyoruz. Bir koltuk solu bir koltuk boş.”

berber.png

‘Hiçbir yardımdan faydalanamadım’

3 bin TL kira ödediğini belirten Türker, “ 10 gün sonra kira giderim 9 bin TL olacak. Annemden babamdan ayrı yaşıyorum ama ailem bin TL yardımdan faydalanmış diye ben hiçbir şeyden yararlanamadım” diye konuştu.

avm1.png

Açılan AVM’lerde de koronavirüs tedbirleri alınıyor. Diyarbakırlı vatandaşlar ilk gün olmasına rağmen az da olsa AVM’lerde gezip alışveriş yaptı. AVM’ler de bulunan birçok iş yeri ise kapalı. AVM’ye gelen vatandaşların ateşleri ölçündükten sonra içeri alınıyor. Ateşi 38 derecenin üstünde olan kişiler ise içeri alınmayıp hastahaneye gitmeleri tafviseye ediliyor. Avm yetkilisi, görevlerinin başında olduklarını söyleyerek “Sosyal mesafe kuralarına uymayan kişileri uyarıyoruz. Her katta görevli personel bulunmakta. İçereyi sürekli taze hava basılıp içerdeki hava ise tahliye ediliyor. Maskesiz kimseyi içeri almıyoruz. Bütün lavabolarda el dezenfekteleri var. Tüm kurallara uyuluyor” dedi.

Haber: Ali Abbas Yılmaz/ Yılmaz Yigitler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.