‘Not aldım, tümünü çözeceğiz’

‘Not aldım, tümünü çözeceğiz’
OSB yatırımcıları davet etti, Bakan Eker sorunlarını dinledi ve şöyle dedi;

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sorunlarını aktarmak üzere yemekte bir araya geldi. OSB’nin çözülmesi gereken temel sorunlarını dinleyen Bakan Eker, ‘Dinledim, not aldım, kısa sürede çözeceğiz’ dedi.

Naci Sapan

Seçim çalışmaları için hafta sonu Diyarbakır’a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Organize Sanayi Bölgesi yatırımcılarının konuğu oldu, yatırımcıların OSB ile ilgili sorunlarını dinledi. DİMER gurubun organize ettiği yemekte bir araya gelen iş adamları ve Bakan Eker, sorunlarla ilgili yapılan sunumun ardından sorunları tartıştı. Bakan Eker ve Vali Kıraç, yemekli toplantıyı organize eden DİMER gurubun yönetim kurulu Başkanı Raif Türk’e teşekkür etti.

bakan-eker-1.jpg

Vali Kıraç; Bakan’dan destek bekliyoruz

Yapılan sunumda aktarılan genel sorunların ardından konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, ek OSB ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, yapılan başvuru ve taleplerden dolayı yeni bir OSB’ye ihtiyaç duyulduğunu, bunun içinde hazırlık içinde olduklarını aktardı. Vali Kıraç, OSB’deki alt yapı ve çevre düzenlemeleri çalışmalarının devam ettiğini aktararak, şöyle dedi; “Enerji ile ilgili sorun çözüldü. Doğal gaz konusunda ise çalışmalar belli bir noktaya geldi. Nisan ayı itibariyle OSB’de doğal gaz kullanılacak. Ulaşım konusunda, Demiryolu ve karayolları ile ilgili çözüm çalışmalarımız var. Mart ayı itibariyle DDY işe başlayacak. Karayollarındaki sorunun çözümü içinde 100 bin metrekarelik alanın kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Bütün mesele çalışmaların süratlendirilmesi ile ilgilidir. Sayın Bakanımızdan bu konudaki desteklerini bekliyoruz’’ dedi.

eker-2.jpg

‘Ürünlerimiz dış pazarda ilgi görüyor’

Sorunları dinleyen Bakan Mehdi Eker, yatırımcılara hitaben yaptığı konuşmasında, kentte üretilen ürünlerin artık sadece iç pazarda değil, uluslararası pazarda da talep gördüğünü söyledi. Bakan Eker, OSB'nin doğalgaz, karayolu, demiryolu ve elektrik sorununu büyük ölçüde takip ettiklerini kaydederek, sorunlar konusunda Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç ve önceki Vali Mustafa Toprak ile bilgi alışverişinde bulunduğunu, giderilmesi için Ankara'da hızlandırma gayretinde olduğunu söyledi.

Eker, tarihin hiçbir döneminde bugün sahip olunan imkânlar kadar hibenin hiçbir dönemde sağlanamadığını vurguladı. OSB'nin de kırsal kalkınma desteklerinden faydalanabildiğini hatırlatan Bakan Eker, "Şu ana kadar 72,2 milyon lira değerindeki 69 proje için sözleşme imzaladık. Bu projelerdeki hibe tutarı 40,7 milyon liradır. Bu projeler, bazı alanlarda 3 milyon avroya, bazı alanlarda bir milyon avroya, bazı alanlarda da 400 bin avroya kadar. Bunların hepsi hibe desteği verilmek üzere yatırımcıyı ve proje sahibini Diyarbakır'da bekliyor" şeklinde konuştu.

eker-5.jpg

‘Bakanlığımla ilgili hibeleri kullanın’

Eker, gıda sanayisine önem verilmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle dedi;  "Diyarbakır'ın nüfusu 1 milyon 600 bini geçti. Güneydoğu Anadolu bölgemizde büyük gıda talebi var ama çok daha önemlisi sınırlarımızın hemen dışında gerek Irak'ta gerek Suriye'de gerekse de Arabistan Yarımadası'nda, Körfez ülkelerinde çok büyük gıda talebi var. Bunların hepsi net ithalatçı. Bizim burada bu kadar üretim potansiyelimiz var. Bunun sanayi ürünü haline dönüştürülmesi için hibe veriyoruz. Bunu kullanalım ve büyüyelim. Oralara ihraç edelim."

‘Hedeflerinde Türkiye’nin barışı var’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,"Aralık ayında 17 Aralık ile gelişen olayların aslında perde arkasında en büyük hedefin Türkiye'nin barışı, özellikle Kürt meselesinin çözümüyle ilgili sürecin hedefte olduğu artık kimsenin meçhulü değildir" dedi.

Ekonominin barış ortamına etkisi

Huzur ve barış ortamının ekonomik etkisine dikkati çeken Eker, "Bunun ileriki günlerde Diyarbakır'ın huzura daha çok kavuştuğu, huzur ve barış ortamının kalıcı hale geldiği günlerde, bu gelişim ve büyüme potansiyelinin çok iyi noktaya taşınacağını hepimiz biliyoruz" ifadesini kullandı.

Diyarbakır’ın barışı, Dünyanın barışıdır’

Kürt sorununun çözümünün önemini vurgulayan Eker şöyle dedi: "Diyarbakır'ın barışı ve huzuru, Türkiye'nin önemli bir meselesinin çözülmesi, sadece Diyarbakır'ın ve Türkiye'nin değil, bütün Orta Doğu, bölgesel ve oradan da küresel barışa açılan önemli bir kapıdır. Biz bu anlayış ve bilinçle meselelere yaklaşıyoruz. Bütün gayemiz ve çabamız bunun ne olursa olsun hayata geçmesi, taviz verilmemesidir. Bir daha kanamalı, gözyaşının sel olduğu, ocakların söndüğü günlere dönülmemesidir."

eker-4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.