Ofis yeraltı çarşısı Meclis gündeminde

Ofis yeraltı çarşısı Meclis gündeminde
Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis yeraltı çarşısındaki esnafların sorunu HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun, Garo Paylan ve Hişyar Özsoy tarafından meclis gündemine taşındı.

TİGRİS HABER - Esnafların sorunlarını içeren önergede şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır, Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis Yeraltı çarşısı, yüzün üzerinde esnafın geçimini sağladığı 7 girişi olan bir çarşıdır. Çarşı olmasının yanı sıra Diyarbakır halkını trafikten ve olumsuz hava koşullarından korumaya yarayan, işlek caddeleri birbirine bağlayan bir yeraltı geçididir. Ancak Çarşı esnafları ve yönetimi, çarşı girişlerinin (merdivenlerin kırık olmasından dolayı)tehlike arz ettiği, (havasızlık gibi) sağlık bakımından uygun olmadığını, müşterileri alışveriş yapmaya teşvik etmediğini, görsel olarak cezb etmediğini ve yıllardır düzenlenmediğini beyan etmiştir. Bu durum esnafın ekonomik gelirlerini de olumsuz etkilemektedir. Çarşı esnafı, girişlerin özellikle eylem ve etkinlikler sırasında kolluk kuvvetlerinin araçları tarafından kapatıldığı, kış aylarında yol kenarlarında bulunan çarşı girişlerin tel örgülü olmasından kaynaklı müşterilerin zorluk çektiği ve son dönemde pandemi koşulları, yapılan zamlar ile ekonomik krizle orantılı artan kira fiyatlarından dolayı geçim sıkıntısı yaşadıklarını beyan etmişlerdir. Bununla birlikte Ofis Yeraltı Çarşı esnafı, ekonomik geliri etkileyen tüm bu sebeplerden dolayı kimi zaman vergi, elektrik faturalarını ödeyemediklerini, ortak elektrik faturalarının borçlardan dolayı kesilme aşamasında olduğunu beyan etmişlerdir. Söz konusu sorunlara dair Yeraltı Çarşısı esnaf ve yönetimi 2016 yılından itibaren birçok kez atanan kayyumlar ile görüşmesine rağmen sorunlar çözülmemiştir. Son olarak Yeraltı Çarşısının girişlerinin düzenlenmesine dair DBB’nin projesi olduğunu ve projenin büyük bir ihaleye dâhil edildiği iddia edilmiştir.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması istenen soru önergesi şöyle:

1-2016 yılından itibaren Ofis Yeraltı Çarşısının girişlerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) tarafından düzenlenmemesi, bakımının yapılmaması Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Ofis Yeraltı Çarşısının düzenlenmesine dair herhangi bir proje bulunmakta mıdır?

2-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Ofis Yeraltı Çarşısı düzenlemesine yönelik açılan herhangi bir ihale var mıdır? Ofis Yeraltı Çarşısının düzenlemesine dair ihale hangi aşamadadır?

3-Diyarbakır’da eylem ve etkinlik sırasında kolluk kuvvetlerinin araçlarının Ofis Yeraltı Çarşısının girişlerini kapattığı Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Söz konusu durumun çarşı esnafının ekonomik gelirini olumsuz etkilemesine yönelik Bakanlığınızın girişimleri nelerdir?

4-Ofis Yeraltı Çarşı düzenlenmesine dair projenin büyük bir ihaleye dâhil edildiği iddiası doğru mudur? Bu ihale hangi aşamadadır?

5-DBB’nin, aynı zamanda yeraltı geçidi olan Ofis Yeraltı Çarşısının ortak elektrik faturalarının karşılamamasının gerekçesi nedir? Bakanlığınız söz konusu duruma ilişkin girişimleri olacak mıdır? (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.