Öğrencilere ücretsiz yemek talebi Meclis’e taşındı

Öğrencilere ücretsiz yemek talebi Meclis’e taşındı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sendikaların ve velililerin okullarda çocuklara ücretsiz yemek verilmesi talebini karşılayıp karşılamayacaklarını sordu.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Sendikaların her 2 çocuktan birinin okula aç gidip geldiği yönündeki araştırmaları doğrultusunda, eğitim alanında faaliyet yürüten sendikaların, velilerin okullarda çocuklara ücretsiz yemek verilmesi talebiyle başlattığı imza kampanyası Meclis gündemine taşındı. Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren HDP Sözcüsü Ebru Günay önergesinde, yükselen enflasyon nedeniyle yoksul kesimin sağlıklı beslenmesinin ciddi bir sorun haline geldiğini belirtti. Önergesinde yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişme sürecinin olumsuz etkilendiğini kaydeden Günay, “Milyonlarca aile derinleşen ekonomik kriz sonucu derin yoksulluk içinde yaşamakta ve çocuğuna yeterli, sağlıklı hatta asgari beslenme olanaklarını sağlayamaz duruma gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

‘Derslerde bayılıyorlar’

Önergesinde Velilerin başlattığı “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” kampanyası ülke geneline yayılarak devam ettiğine işaret eden Günay, “Çocuklarının sağlıklı beslenemediğini dile getiren ailelerin başlattığı imza kampanyasına dair yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bunun yanısıra basına yansıyan bilgilere göre Türkiye’de her iki çocuktan biri açlık ve yoksullukla karşı karşıyadır. Öğrencilerde sağlıklı ve yeterli beslenememe durumundan kaynaklı kansızlık, öğrenme güçlüğü, fiziksel gelişimlerinde yavaşlama veya durma ve derslerde bayılma gibi sağlık sorunlarının yaşandığı görülmektedir. Ayrıca okullarda, sağlıklı içme suyuna erişim de en az sağlıklı ve yeterli beslenememe sorunu gibi büyük bir sorundur. Türkiye’de okulların neredeyse tamamında temiz içme suyuna ücretsiz erişim mümkün değildir.” diye kaydetti.

‘Bu konuda üzerinize düşen sorumluluğu yerine getirecek misiniz?’

Günay, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının çalışmalarının olup olmadığının dair Bakan Özer’in şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“Velilerin başlattığı ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ imza

Kampanyasından Bakanlığınız haberdar mıdır? Tüm okullarda her yaş düzeyi için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesine dair herhangi bir planlamanız var mıdır? Uluslararası ve ulusal düzenlemelerle koruma altına alınan sağlıklı, dengeli ve ücretsiz beslenme sağlanması gerektiğinin çocuk hakkı olduğunu biliyor musunuz? Bu konuda üzerinize düşen sorumluluğu yerine getirecek misiniz? Son bir yıl içerisinde yetersiz beslenme nedeniyle kansızlık, öğrenme güçlüğü, fiziksel gelişimlerinde yavaşlama veya durma ve derslerde bayılma gibi sağlık sorunları yaşayan kaç öğrenci olmuştur? Cinsiyete göre dağılım nasıldır? Okullarda içme suyu ihtiyacı ne şekilde karşılanmaktadır? Kaç okulda öğrenciler temiz içme suyuna ücretsiz erişebilmektedirler? Okul musluklarından akan su sağlıklı mıdır?”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.