Öğretmen, veli ve öğrencilerin ek bina isyanı!

Öğretmen, veli ve öğrencilerin ek bina isyanı!
Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kentteki derslik sıkıntısını çözmek için skandal bir uygulamaya imza attı.

 

Tigris Haber- Arsa pahalı sıkışın çocuklar!

Milli Eğitim Müdürlüğü, arsa fiyatlarını gerekçe göstererek okul bahçelerinde ek bina yapma kararı aldı. Alınan karar gereği kentin birçok yerindeki okul bahçelerinde ek binalar yapılmaya başlandı. Bunlardan biri de Kayapınar İlçesi’ne bağlı Fırat Mahallesi’nde bulunan Akşemsettin Ortaokulu.

Okul üstüne okul olur mu?

Akşemsettin Ortaokulu öğrencileri, öğretmenleri ve velileri, ek bina yapılmasını istemiyor. Farklı bir alternatif bulunmazsa çocukların oyun ve spor alanları yok olacak! Öte yandan ek bina yapılmasına karşı çıktığı için Akşemsettin Ortaokulu Müdürünün görevden alındığı iddia edilirken, İl Milli Eğitim Müdürü ise, arsa bulamadıkları için ek bina yöntemine başvurduklarını söyledi.

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesine bağlı Fırat mahallesinde bulunan ve 2465 öğrencisi olan Akşemsettin ortaokuluna ek bina yapılmasına; öğrenciler, veliler, öğretmenler, okul idaresi karşı çıkmasına rağmen ek bina için Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatıldı.

Okul içine ek bina yapılmasına karşı çıkan veliler tepki gösterdi. Öğrencilerin oyun ve spor alanlarının yok edilmesinden rahatsız olan veliler yetkililere seslendi.

ak-semsettin-(8).jpg

‘Ek bina yapıldığında burada yeşil alan diye bir şey kalmayacak’

Akşemsettin Ortaokulunda üç çocuğu olan öğrenci velisi Yeliz Göger, “Çocukların oyun alanına, spor yaptıkları, deşarj oldukları alana ek bir bina yapıyorlar. Bu binanın ilkokul mu ortaokul mu olacağı da henüz belli değil. Veliler olarak çocuklarımızın nefes aldıkları, oyun oynadıkları alana okul yapılmasına tepki gösteriyoruz. Çünkü buraya ek bina yapıldığında burada yeşil alan diye bir şey kalmayacak. Öğrenciler adeta beton duvarlar arasındaki beton zemine hapsolacak. İki okul arasında kalan alanda öğrenciler ne yapacak, okul servisleri nereye gelecek, nasıl olacak her şey karmakarışık olacak. Daha bir yıl önce onca maliyetle yapılan halı saha sökülüyor ve yerine beton bina dikliyor. Böyle bir durumda çocuklarımız nerede oynayacak? Bunu da geçtik şuan inat başlamış ve öğrencilerin başına burada bir şey gelse bunun hesabını kim verecek. İnşaat’ın gürültüsü içinde öğrenciler nasıl ders işleyecek, bütün bunların her biri bir sorun. Ayrıca buraya ek bina yapılmasına karşı olan eski müdür görevinden alındı.” diye konuştu.

 ‘Burada ek bir bina istemiyoruz’

Üç çocuğu Akşemsettin’de eğitim öğretim gören velilerden Fatma Ataş, ek bina yapımına karşı olduğunu şu sözlerle dile getirdi:  “Çocuklarımızın oyun alanı ellerinden alınıyor. Buraya ek bir bina yapıldığında çocukların alanı çok yetersiz hale gelecek. Bu çevrede bir sürü boş alan var ve oyun parkları yerine okul yapılabilir. İllaki burada bina yapılacak diye bir şey yok. Biz veliler olarak burada ek bir bina istemiyoruz.”

ak-semsettin-(7)-k.jpg

‘Okul içinde okul olmaz’

“Okul içinde okul olmaz” diyen öğrenci velisi Hasan Dögen, şunları söyledi: “Böyle bir ortamda çocuklarımız ne derece sağlıklı bir eğitim alabilirler? Az önce veliler toplantısındaydık ve inşaat sesinden rahatsız olduk. Çocuklarımızın sessiz bir ortamda eğitim öğretim görmeleri gerekiyor ama inşaat alanının yanı başında bu nasıl mümkün olacak. Çocuklarımız bu daracık alanda spor aktivitelerini nasıl gerçekleştirecekler. 29 Ekim’de bu daracık alanda çocuklar nasıl kutlama yapacaklar. Burası servis araçlarının otoparkı mı olacak, çocukların oyun alanı mı olacak, toplanma alanları mı olacak nasıl olacak? Okul içerisinde okulu tasvip etmiyoruz. Tabii ki veliler olarak yeni okullar istiyoruz, çocuklarımızın 50 kişilik sınıflarda ders görmelerini istemiyoruz ama bunun yolunun okul içinde okul yapmak olmadığını düşünüyoruz. Okul içinde okul olmaz, devlet büyüklerimizin buna bir çözüm getirmesini istiyoruz.”

‘Umarım bizi ciddiye alırlar ve bu işe sağlıklı bir çözüm üretirler’

 İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından velilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen velilerden Nazmiye Yüce, şöyle konuştu: “ Tabii ki yeni bir okul yapılmasına karşı değiliz ama bu okulun mevcut okulun içine yapılmasına, öğrencilerin alanının daraltılmasına karşıyız. Bugüne kadar bu sıkıntımızı çokça dile getrdik ama maalesef bizi pek dikkate alan olmadı. Öğrencilerin oyun alanlarının yıkımına başladıklarına göre demek ki, veliler olarak dikkate alınmıyoruz. Yetkililer bizleri ciddiye alırlarsa seviniriz. Biz çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda eğitim öğretim görmelerinin derdindeyiz ve bunun için hassasiyet gösteriyoruz. Çocukların oyun alanı daralıyor, halı sahaları vardı artık olmayacak. Yani, çocuklarımız burada bundan sonra sadece ders görecekler; oyun, spor vs. artık olmayacak. Bu da ne derece sağlıklı bir şey bunu da yetkililerin insafına bırakıyoruz. Umarım bizi ciddiye alırlar ve bu işe sağlıklı bir çözüm üretirler.”

ak-semsettin-(3)-k.jpg

‘Çocukların oyun ve spor alanlarını yok edecek bir okul projesine kesinlikle karşıyım’

Öğrenci velilerinden Mehmet Atay ise “Öğrencilerin spor ve oyun alanına ikinci bir okul yapılacağı yönünde bir bilgi aldık. Tabii bu durum karşısında biz veliler olarak tedirginiz. Çünkü buraya ek bir bina yapıldığında çocuklarımızın oyun alanı diye bir şey kalmayacak.  Buraya ikinci bir okul yapıldığında bu daracık alanda bu kadar çocuk nasıl sağlıklı bir eğitim görebilecek? Buraya ek bir bina yapılmasına veliler olarak karşıyız. Çocuklarımızın eğitimi sade ders görmelerinden ibaret değildir. Çocukların ders aralarında enerjilerini deşarj etmeye de ihtiyaçları var. Bir veli olarak çocukların oyun ve spor alanlarını yok edecek bir okul projesine kesinlikle karşıyım.” İfadelerini kullandı.

‘ Çocukların özgürlükleri kısıtlanacak’

İsmini belirtmek istemeyen bir öğrenci velisi ise şunları söyledi: “Buraya ek okul binası yapılıyor ama ben bir veli olarak bunun yapılmasını istemiyorum. Çünkü çocukların oyun alanı kısıtlanıyor. Çocukların futbol ve basketbol sahası kalkacak ve okul sadece sınıflardan ibaret olacak. Okul sadece sınıf demek değil ki, çocuklar teneffüslerde oynamadıktan, koşmadıktan sonra, enerjisini boşaltmadıktan sonra okulun ne anlamı kalıyor. Her şeyden önce çocukların özgürlükleri kısıtlanacak. Anasınıfından ortaokuluna binlerce çocuk bu küçücük alana sıkışacak. Servisler bu alana girip öğrencileri alacak.”

‘Milli Eğitim ne yapmaya çalışıyor?’ 

Oyun alanlarına bina yapılmasına tepki gösteren öğrenciler, ek binanın okul dışındaki bir alana yapılması yönünde görüş belirttiler. Okulun hâlihazırdaki öğrenci sayısının zaten kapasitesinin çok çok üstünde olduğunu ifade eden öğrenciler, spor yaptıkları alanda okul yapılmasını istemediklerini belirterek, “Nasıl ki ev üstüne ev olmazsa okul üstüne de okul olmaz. 2 bin 800 öğrenci bu kadar küçük alanda nasıl oyun oynasın? Bizim oyun alanlarımızı, spor alanlarımızı yok ederek Milli Eğitim ne yapmaya çalışıyor? ” diye sordular.

‘Mecbur kaldık’

Akşemsettin Ortaokuluna ek bina yapılmasına ilişkin olarak Diyarbakır İl Mili Eğitim Müdürü Hasan Aslan ise şunları söyledi: “Akşemsettin ortaokulu ikili eğitim yapıyor ve çok yoğun bir öğrenci mevcudu var. Biz buraya ek bina yaparak normal eğitime geçeceğiz.  Etraftaki bazı ortaokulları da ilkokula çevireceğiz. Çünkü burası çok hızlı gelişen bir bölge. Biz ek bina için aslında okul dışında bir alan aradık ama uygun bir yer bulamadık. Okulun bir buçuk kilometre uzağında bir yer bulduk ama orası da çok ortaklı bir yer. Yani biz bu binayı okulun içine yapmaya mecbur kaldık. Evet, binanın okul içine yapılması konusunda bir takım tereddütler var. Bunun için okuldaki öğretmenlerle, okul idaresi ile görüştüm, yerinde etüt yaptım. Evet, burası ancak mecbur kalınca yapılacak bir yer ve biz de mecbur kaldık.”

 ‘Arsa sıkıntımız var!’

Ek bina yapıldığında iki okul arasında 3 bin 700 metrekare bir alan kaldığını belirten Aslan,  bu alanın iki ortaokul öğrencileri tarafından kullanılacağını söyledi. Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Evet, çocukların oyun alanı bizim için de çok önemli ancak arsa sıkıtımız var ve normal eğitime geçmemiz için bu okulu yapmak mecburiyetinde kaldık. Güvenlik açısından da önlemler alınacak; müteahhit yüksek duvarlarla inşaat alanını çevreleyecek ve öğrencilerin inşaat alanı ile hiçbir ilgileri kalmayacak. Yani, öğrenciler hiçbir şekilde inşaatın giriş çıkışını görmeyecek. Evet, okula gittiğimde bütün öğrenciler benim etrafıma toplandı. Öğrenciler benim ayaklarıma sarıldı ama benim yapabileceğim başka bir şey yok. Bu durumdan bir İl Milli Eğitim Müdürü olarak ben de asla memnun değilim. Ama bizim öncelikle okula ihtiyacımız var. O bölgede çok araştırma yaptık ama uygun arsa bulmadığımız için buraya ek bina yapmaya mecbur kaldık.”

 Eski müdür neden görevinden alındı?

Okulun eski müdürünün görevden alınması yönündeki iddialara ilişkin olarak Aslan, şöyle konuştu: “Okul müdürünün görevden alınması tamamen dilekçede usulsüzlük yapmasından. Bana hitaben yazmış olduğu dilekçede İl Milli eğitim müdürlüğüne yönelik ithamlarda bulunuyor ve öğretmenlerden toplu imza alıyor. Yani, görevden alınmasının ek binaya karşı çıkmasıyla bir alakası yok. Yani, görevden alınması sadece üstlerine karşı davranış biçimiyle alakalıdır, memurun üstlerine karşı ona yakışmayan hal ve hareketleriyle ilgilidir. Tabii oraya bina yapılmasına karşı çıktı ama biz de biliyoruz ve kendisine de söyledik; normal eğitime geçmek için buraya bir bina yapmamız lazım. Ama o buna rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bir dilekçe yazıyor ve 20 öğretmenin de imzasını alıyor. Biliyorsunuz, toplu imza atmak bir suç. Bununla bir ilgisi var ve idare böyle bir kararda bulunmuştur. Bundan sonrası ise yargının işidir ve nasıl bir karar verilir bunu da hep birlikte görürüz.”

‘Çocukların oyun alanını daraltmak istemedik ama…’

 Normal eğitime geçmek için ek binaya ihtiyaçları olduğunu belirten Aslan, “Yani, kısaca biz bu binayı yapmak zorunda kaldığımız için yapıyoruz. Yoksa biz burada bu planlamayı yaparken niye orada çocukların oyun alanını daraltalım. İki okul arasında çocuklara 4 bin metrekareye yakın bir alan kalıyor. Aslında biz buraya bina yaparken, halı sahaya dokumadan binayı yapmayı da düşündük. Hatta 24 derslik yerine 16 derslik yapalım ve çocukların oyun alanını mümkün mertebe koruyalım istedik ve binayı L şeklinde yapmayı da değerlendirdik ama 16 derslikli projeyi de mevcut alana oturtamadık. Yani, okulun alt köşesine L biçiminde bir bina planladık ama projeyi de o alana yerleştiremedik.” diye konuştu.

ak-semsettin-(1)-k.jpg

‘Eğitime yeterli alan bırakılmamış!’

Kayapınar ilçesinde ek bina yapımının birkaç okulda da gündemde olduğuna ilişkin iddialara karşı da Aslan, şunları söyledi: “ 2019 yılında normal eğitime geçmemiz için biz bunları yapmak zorundayız. Çünkü arsa sıkıntımız var, arsamız yok! Zamanında planlama yapılırken yeterli eğitim alanı bırakılmamış. Bırakılan eğitim alanları da şahıs arsaları ve burarlı da kamulaştırmak için trilyonlarca para harcamak lazım; 12 – 15 trilyon para isteyenler var. Türkiye genelinde zaten devlet Milli Eğitim Bakanlığına kamulaştırma için 50 trilyon para ayırmış. Yani, bu arsaları kamulaştırmak da mümkün değil, kaldı ki biz 12 trilyona iki tane okul yaparız. İşin özü biz normal eğitme geçebilmek için bu ek binaları yapmak zorunda kalıyoruz.”

Ali Abbas Yılmaz / Özel Haber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum