Öğretmenlerin ek ders saatleri sil baştan: Kim, kaç saat derse girebilecek?

Öğretmenlerin ek ders saatleri sil baştan: Kim, kaç saat derse girebilecek?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde görev yapan öğretmen, okul yöneticileri ve eğitim müfettişlerini yakından ilgilendiren önemli bir mevzuat değişikliğine gidildi.

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni karara göre; ek ders saat sınırları, destek eğitim şartları ve idari kadronun ders yükümlülükleri baştan aşağı yenilendi. Yeni düzenleme, Milli Eğitim Akademisi'ndeki görevlendirmelerden tatil dönemi mesailerine kadar pek çok kritik alanı kapsıyor.

İşte eğitim camiasında taşları yerinden oynatacak yeni ek ders düzenlemesinin tüm detayları:

İLKOKULLARDA DESTEK EĞİTİMİNE YENİ STANDART

Yapılan yasal düzenlemeyle birlikte, ilkokul 2. ve 3. sınıfta öğrenim gören ancak Türkçe ve matematik derslerinde temel öğrenme hedeflerine ulaşamayan öğrenciler için uygulanan destek eğitim programı yeniden yapılandırıldı.

  • Süre Sınırı: Destek eğitimleri, bir öğretim yılı içerisinde toplam 160 saati geçemeyecek.
  • Öğrenci Kotası: Verimliliği artırmak adına, grup eğitimlerinde bir öğretmene en fazla 10 öğrenci düşecek şekilde planlama yapılacak.

YARIYIL VE YAZ TATİLİ EK DERS SINIRLARI GÜNCELLENDİ

Öğretmen ve okul idarecilerinin tatil dönemlerinde üstlenebilecekleri azami ek ders saatlerinde yeni kısıtlamalar ve esneklikler getirildi. Yeni mevzuata göre tatil dönemlerindeki haftalık ek ders sınırları şu şekilde belirlendi:

  • Okul Yöneticileri: Haftada en fazla 10 saat
  • Atölye, Laboratuvar ve Kurs Öğretmenleri: Haftada en fazla 44 saat
  • Diğer Branş Öğretmenleri: Haftada en fazla 30 saat

OKUL MÜDÜRLERİ VE YARDIMCILARININ EK DERS HAKLARI DEĞİŞTİ

Farklı okul türlerinde yönetim kademesinde bulunan personelin haftalık ek ders mesai tanımları yeniden çizildi. Anadolu, fen, sosyal bilimler, spor, mesleki ve teknik liseler ile özel eğitim ve okul öncesi kurumlarında görev yapan idareciler için yeni limitler tanımlandı:

  • Müdür ve Müdür Başyardımcıları: Haftalık 25 saat ek ders görevi alabilecek.
  • Müdür Yardımcıları: Haftalık ek ders sınırı 20 saat olarak uygulanacak.

MÜFETTİŞLER VE ÖZEL EĞİTİMCİLERE MÜJDE: EK DERS KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Yeni kararla birlikte bazı spesifik görev tanımları da ilk kez ek ders ücreti kapsamına alındı veya hakları yeniden düzenlendi:

  • Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM): Bu merkezlerde görev yapan özel eğitim öğretmenleri ile olgunlaşma enstitülerinin belirli birimlerindeki eğitimcilerin ek ders hakları güvenceye alındı.
  • Eğitim Müfettişleri: Bakanlık taşra teşkilatında görevli eğitim müfettişleri ile müfettiş yardımcılarının sahada yürüttüğü rehberlik, denetim, inceleme ve araştırma faaliyetleri artık resmi ek ders olarak ücretlendirilecek.

Milli Eğitim Akademisi İçin İlk Kez Ek Ders Tanımlandı

Öğretmenlik mesleğine adım atacak adayların hazırlık eğitimlerini yürütecek olan Milli Eğitim Akademisi bünyesindeki rehber personele yönelik de ilk kez mali düzenleme yapıldı.

Buna göre, akademideki adaylara rehberlik edecek hazırlık eğitimi uygulama öğretmenlerine haftada 5 saat, hazırlık eğitiminin yürütüldüğü okul müdürlerine ise haftada 3 saat ek ders ücreti ödenecek.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.