Oramar bölgesinde hayvanlar katlediliyor!

Oramar bölgesinde hayvanlar katlediliyor!
Yıllardır bir çok hava saldırısı, kimyasal katliam ve askeri operasyon sonucunda doğa katliamının yaşandığı Yüksekova'nın Dağlıca (Oramar) bölgesinde yaşayan yabani hayvanlar, bu sefer de avcıların tehdidi altında.

HAKKARİ - Yüksek dağların hakim olduğu ve yaban hayatı açısından zengin olan Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca (Oramar) bölgesinde, yaşayan dağ keçileri (Bizinkovî) avcıların tehdidi altında. Yıllardır bir çok hava saldırısı, kimyasal katliam ve askeri operasyon sonucunda doğa katliamının yaşandığı bölgede, yaşanan çatışmasızlık süreci nedeniyle çok sayıda yaban hayvan da yeniden yaşam alanı buldu. Ancak, HPG'lilerin bölgeden çekilmesini ve operasyonların durmasını fırsat bilen avcılar, bölgede adeta katliam yapmaya başladı. Ştazin ve Oramar çevresindeki, Çiyayi Ziri, Çiyayı Şüke, Çiyayı Arındı, Cilo, Reşko, Şîva parsa, Çiyayı Belqisî, Sat gölü, Sat dağları, Çiyayê Sorgî, Lata sor ve Çiyayê horpi alanlarında bulunan dağ keçisini katletmek için avcıların bölgede dolaştığı bildirildi. Son bir ayın içinde 150'nin üzerinde dağ keçisi öldürürken, yüzlercesini ise yaraladı. Leoparların da yaşadığı bilinen ve avcıların tehdidi altında bulunan bölgede, kışın gelmesiyle birlikte 400'ün üzerinde dağ keçisinin avcıların hedefi olduğu ve yaralandıktan sonra vahşi hayvanlara yem olduğu belirtildi. 

'Yaşanan katliam askerilerin gözetiminde yapılıyor'

Bölgede yaşanan doğa katliamına ilişkin şuana kadar yasal bir gelişme sağlanamazken, askeri birimlerinde de duruma göz yumduğu belirtildi. Yaşanan doğa katliamının duyulması üzenine bölgeye giden Cîlo Doğa Derneği yetkilileri, alanda incelemede bulunup yurttaşları konuya dair uyardı. Yeşiltaş köyünde keçi besiciliği yapan Mehmet Turan (60), sürekli dağlarda olduğu için yaşanan katliama tanık olduğunu söyledi. Turan, "Burada adeta hayvan katliamı yaşanıyor. Avcılar Ştazin sakinleridir. Bu yıl 150 keçi köye getirildi. 400 keçi ise vurulduktan sonra kayalıklardan indirilemediği için vahşi hayvanlara yem oldu. Vurulan çok dağ keçisi yavrulamak üzereyken katledildi. Bu katliamı asker görüyor; ancak müdahale etmiyor" dedi. 

'Birçok tür yok olma tehdidi altında'

Yüksekova Cîlo Doğa Derneği Başkanı Mesut Kıratlı ise, bölgede yaşayan yaban keçileri, ayı, beyaz kurt, vaşak, tavşan, keklik, yaban ördeği ve bölgede Kevderî olarak bilinen keklik türü gibi birçok hayvan türünün avcılar tarafından katledildiği bilgisini verdi. Dağ keçisi türünün ciddi bir tehdit altında olduğunu dile getiren Kıratlı, "Bizim dernek olarak yaptığımız araştırmalar sonucu özelikle Oramar bölgesinde çoğalma dönemlerine ve türlerinin tehlike altında olmalarına bakılmaksızın sürekli avlamanın yapıldığı ortaya çıktı. Öldürülen yaban hayvanları sadece yaban keçileriyle sınırlı değil, ayılar, beyaz kurtlar, vaşaklar, tavşanlar, keklikler, yaban ördekleri ve bölgede Kevderi olarak bilinen keklik türü gibi birçok hayvan türü avcılar tarafından öldürülüyor. Bunlardan birçoğunun nesli yok olma tehlikesi altında" dedi. 

'Bindiğimiz dalı kesmeye devam ediyoruz'

Zevk ve "övünme" amacıyla hayvan katliamı yaptığını belirten Kıratlı, bölge halkının avcılara karşı duyarlı olmalarını istedi. Çevreyi ve doğayı korumakla görevli olan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün bu katliamı seyirci kaldığını dile getiren Kıratlı, "Tıpkı ağaçlar gibi doğamızdaki tüm canlıları yok ediyoruz. Unutmamalıyız ki öldürülen her canlı veya kesilen her ağaç ekolojik yaşama vurulan bir darbedir. Biz aslında doğaya ve çevreye zarar vermekle bindiğimiz dalı kesiyoruz. Bölgemizde asıl görevi çevreyi doğayı korumak olan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, bölgede yaşanan doğa katliamına adeta seyirci kalıyor. Bu açıdan bu kurumdan ziyade halkımızdan beklentimiz kendi doğasına ve çevresine sahip çıksın ve korusun" diye konuştu. Öte yandan ilçede faaliyet yürüten köy komünleri de doğa katliamına ilişkin araştırma ve ikna ekipleri kuracaklarını belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.