Orijinal diskleri gönderin

Orijinal diskleri gönderin
Elçi cinayetinin üzerinden 7 ay geçti, bir tek fail yok

Ali Abbas YILMAZ

Diyarbakır’da öldürülen baro Başkanı Tahir Elçi soruşturmasının üzerinden 7 ay geçti ancak ne faillerin bulunması ne de cinayetin aydınlatılması noktasında bir arpa boyu yol alınamadı.

Elçi cinayetinin aydınlatılması için arayışlarını sürdüren avukatlar adına konuşan Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, Mardin Kebap Evi kamera görüntülerinin çözülemediğini söyledi. Özmen, “Ne yazık ki savcılığın bize vermiş olduğu hard disk çözülebilir bir durumda değil. Biz bu hard diskleri çözemedik, soruşturmanın en önemli delili olan ilgili kamera kayıtlarını izleyemedik. Normalde Adli Tıp’ın savcılığa gönderdiği kayıtların izlenmesi gerekir. Madem Adli Tıp’ın gönderdiği kayıtlarda görüntüler açılmıyorsa savcılık orijinal halini göndermelidir. Bu cinayetin çözülmesi Türkiye demokrasisi için önemlidir. Ancak 7 aylık sürede hızlı ve etkili bir soruşturma yürütülmediğini görüyoruz. Soruşturma savcısı bizimle doğru dürüst görüşmüyor. Bu yaklaşımla olayı çözemeyiz” dedi.

Elçi’nin tarihi dört ayaklı minarenin ayakları altında öldürülmesinden bu yan cinayetin aydınlatılması ve faillerin yargı önüne çıkarılması için her hafta Diyarbakır Barosuna bağlı avukatların Adliye önünde bir araya gelerek yaptıkları protestolarda 7 ay geride kaldı. 7 aydır adalet arayışlarını sürdüren avukatlar başkanları Elçi için bu hafta da adliye önündeki anma ve protestolarını sürdürdüler. Diyarbakır barosu avukatları adına konuşan Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, Elçi soruşturmasının etkin bir şekilde yürütülmediğini ve böyle bir niyetin de olmadığını söyledi.

Geçen haftadan bu yana dava dosyasındaki gelişmelere ilişkin konuşan Özmen, Mardin Kebap evi kamera görüntülerinin bulunduğu hard diski açamadıklarını, görüntüleri izleyemediklerini söyledi.

Özmen’in konuşmasının satırbaşları şöyle:

Etkili bir soruşturma niyeti yok

“Tahir elçi’nin öldürülmesinin üzerinden 7 aya aşkın bir süre geçti.  Ne yazık ki, henüz soruşturma dosyasında bir şüpheli veya fail yok. Soruşturma makamları tarafından sonuca tesir edecek failleri ve arkasındaki karanlık odakları bulmaya yönelik etkili bir soruşturma yok.  Ve en acı tarafı da şahsi kanaatim olarak böyle bir niyetin de olmadığını düşünüyorum.

Cihazı temin ettik ancak Hard Disk çözülemedi

 Geçen hafta değerli baro başkanımız Tahir elçi’nin vurulduğu sokakta bulunan Mardin kebap evi isimli iş yerine ait kamera görüntülerinin 6 aya aşkın bir süreden sonra adli tıptan çözülerek gönderildiği bilgisini paylaşmıştık. Ne yazık ki savcılığın bize vermiş olduğu hard disk çözülebilir bir durumda değil. Tahir elçi soruşturma komisyonu üyeleri olan İletişim uzmanları, Radyo TV uzmanları bu hususta bir cihaz alınması gerektiği bu kayıtların çözülebilme ihtimali olduğunu bizlere dile getirmişlerdi. Ancak tarafımızdan bu cihaz temin edilmiş olmasına rağmen biz bu hard diskleri çözemedik bence soruşturmanın en önemli delili olan ilgili kamera kayıtlarını izleyemedik. Adli tıp şube başkanlığının bu kayıtları izlenebilir bir durumda savcılığa göndermesi ve savcılığında bu kayıtların bize teslim etmesi gerektiğini bir kez daha yinelemek istiyoruz.

Lice’deki iddialar etkili bir şekilde araştırılmalı

Ayrıca bildiğiniz üzere bölgemizde ne yazık ki son aylarda çok ciddi bir şekilde ağır insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Yaşam hakkında seyahat özgürlüğünde barınma ve beslenme özgürlüğüne neredeyse tüm temel hak özgürlükler ihlal edilmektedir. Bilindiği üzere Lice’de 3 ölü ve 3 yaralının olduğu ve Lice’de köylülere işkence yapıldığı iddiaları bulunmaktadır. Diyarbakır Eğitim araştırma hastanesinde Lice’den getirilen 3 cenazenin otopsi işlemleri yapıldı. Baromuz yönetim kurulu üyesi Bayram İncekara otopsi işlemlerine baromuz adına katılma talebinde bulundu. Ne yazık ki soruşturma savcısı tarafından ne kendisine bir bilgi verildi ne de otopsi işlemine müdahil edildi. İddialar çok ciddi, 3 sivilin öldürülmesinden ve 3’nünde yaralanmasından bahsediliyor. Bu iddiaların etkili bir şekilde araştırılması ve Faiklerin yargı önüne çıkarılması gerekiyor. Ama öncellikli olarak soruşturma makamlarının kamuoyunu bu hususta bilgilendirilmesi gerekiyor. Diyarbakır Cumhuriyet başsavcılığının veya Lice cumhuriyet başsavcılığının basına ve kamuoyuna bu hususta ayrıntılı ve doyurucu bir bilgi verilmesi gerekiyor. Bu talebimizin her iki cumhuriyet başsavcılığına da iletiyoruz.”

Özmen’in konuşmasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi sonunda avukatlar olaysız bir şekilde eylemlerini sonlandırdı. 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.