Orta Doğu krizi piyasaları sarstı: Altında 53 yıl sonra bir ilk

Orta Doğu krizi piyasaları sarstı: Altında 53 yıl sonra bir ilk
İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik askeri operasyonlarının ardından Orta Doğu’da tansiyon zirveye çıktı.

TİGRİS HABER - İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in hayatını kaybettiği iddialarıyla derinleşen kriz, küresel piyasalarda sert dalgalanmalara yol açtı. Yatırımcılar güvenli limanlara yönelirken, altın fiyatları yarım asrı aşan bir yükseliş serisine imza attı.

Hürmüz Boğazı krizi ve petrol endişesi

Bölgedeki askeri gerilimin Hürmüz Boğazı’nda fiili kapanmaya yol açması, küresel enerji arzı konusunda endişeleri artırdı. Petrol sevkiyatının sekteye uğrama ihtimali, risk iştahını düşürürken yatırımcıları altın ve dolara yöneltti.

Ons Altında 1973’ten bu yana bir ilk

Altın piyasasında dikkat çeken bir tablo oluştu. Ons altın yeni haftaya 5.393 dolar seviyesinin üzerinde başlayarak son bir ayın zirvesini test etti. Şubat ayını da artışla kapatan değerli metal, üst üste yedinci ayı yükselişle tamamlayarak 1973’ten bu yana en uzun kazanç serisini yakaladı.

Analistler, ABD Başkanı Donald Trump’ın dış politikada attığı sert adımlar ve merkez bankalarının hız kesmeyen altın alımlarının bu yükselişi desteklediğini belirtiyor.

Gram altın rekora yaklaştı

Yurt içinde gram altın fiyatları da küresel rüzgârdan payını aldı. Güne 7.442 TL seviyesinden başlayan gram altın, gün içinde 7.623 TL’ye kadar yükseldi. Şu sıralar 7.580 TL civarında dengelenen fiyat, 29 Ocak 2026’da görülen 7.810 TL’lik tarihi zirveye yalnızca yüzde 3’lük mesafede bulunuyor.

Kuyumcularda ve yatırımcı cephesinde gözler yeniden rekor seviyeye çevrilmiş durumda.

Dolar/TL 44 lira eşiğinde

Küresel risk algısının yükselmesiyle dolar endeksi 98 seviyesine kadar çıktı. İç piyasada dolar/TL kuru 44 lira sınırına dayandı. Güne 43,98 seviyesinde başlayan kur, 43,96 bandında işlem görüyor.

Dolar kurundaki yükseliş; enerji, gıda ve ulaştırma gibi ithalata bağımlı kalemlerde maliyet baskısını artırma riski taşıyor. Bu durumun enflasyon üzerinde yukarı yönlü etki oluşturabileceği değerlendiriliyor.

Gümüş fiyatları da yükselişte

Savaş fiyatlaması yalnızca altınla sınırlı kalmadı. Gümüş de yukarı yönlü hareket etti:

  • Ons gümüş: 95 dolar seviyesinden açıldı, 96,41 doları gördü, ardından 93,51 dolara geriledi.
  • Gram gümüş: 134 TL’den başladı, 135,91 TL’yi test etti, şu an 132 TL seviyesinde.

Uzmanlara göre jeopolitik risklerin sürmesi halinde değerli metallerde dalgalı ancak yukarı eğilimli bir seyir devam edebilir.

Fed’in faiz alanı daralıyor

ABD’de açıklanan son veriler, üretici fiyatlarının ocak ayında beklentilerin üzerinde arttığını ortaya koydu. Artan maliyetlerin tüketici fiyatlarına yansıtılması, enflasyon baskısını canlı tutuyor.

Bu tablo, Federal Reserve’in faiz indirimi konusunda temkinli hareket etmesine neden olabilir. Buna rağmen piyasalarda yıl içinde iki kez 25 baz puanlık indirim beklentisi tamamen ortadan kalkmış değil.

Küresel belirsizlik zirvede

Orta Doğu’daki askeri gerilimin seyri, petrol arzındaki olası kesintiler ve büyük merkez bankalarının para politikası adımları önümüzdeki dönemde piyasalarda yön belirleyici olacak.

Altın, dolar ve gümüşteki sert hareketler, küresel belirsizliğin yatırım kararları üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak:HalkTV – Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.