Paçal; “Newroz uluslar arası festivale dönüşsün”

Paçal; “Newroz uluslar arası festivale dönüşsün”
Brezilya’da Rio Karnavalına 1 milyon kişinin katıldığıonı ifade eden Paçal, “Newroz’u ve Diyarbakır’ı doğru anlatmamız halinde bu bayramımızı uluslar arası hale getirebiliriz. Karacadağın zirvesinde her newrozda dev bir ateş yakabilir, tıpkı Brezilyadaki

İlyas AKENGİN

Çözüm sürecinde kutlanacak olan Diyarbakır Newroz’una yurt içi ve yurt dışından büyük  ilgi var. Kutlamalar için Almanya, Hollanda ve İngiltere’den 150 kişilik turist grubu rezervasyon yaptırdı. Organizatör Edip Paçal, Newroz’u uluslar arası kültür turizm festivaline dönüştürmeyi amaçladıklarını söyledi.

Diyarbakır’da Kürtler için özel anlamlar ifade eden  Newroz kutlamalarının hazırlıkları başladı. BDP ve DTK tarafından organize edilen Newroz için bu yıl diplomatların yanı sıra yurt dışından da  yüzlerce turistin katılması bekleniyor. Çözüm süreci ile birlikte turizm acenteleri Diyarbakır ‘a özel turlar düzenliyor. Almanya, Hollanda ve İngiltere’den 150 kişilik turist grubunun rezervasyon yaptırdığı bildirildi. Diyarbakır’da ki otellerin doluluk oranı yüzde yüze ulaştı.

Newroz’u  uluslar arası bir festivale dönüştürmek istiyoruz

Avrupa ülkelerinden yüzlerce turistin bu yılki Diyarbakır Nevruzunu izlemek için rezervasyon yaptığını ifade eden Organizatör Edip Paçal: “Diyarbakır daha önce bir ateşin içindeydi. Barış ortamı ile birlikte Newroz bayramını uluslar arası bir kültür turizm festivaline dönüştürmek istiyoruz. İlk adımını bu yıl attık, İngiltere, Almanya ve Hollanda’dan misafirlerimizi ağırlayacağız. Newroz’da eğlendirip, bölgenin tarihi turistlik mekanlarını tanıtıp yukarı Mezopotamyanın  sırlarını anlatacağız. Turist kafilemiz için güzel sürprizler hazırladık. Onlar için özel tişörtler, Diyarbakır’ı anlatan kitap ve cd’ler hazırladık. Ayrıca bir İngiliz çiftimiz için kına gecesi düzenleyeceğiz” dedi.

‘Karacadağ’a  dev bir Newroz ateşi yakalım,her yerden görülsün’

Brezilya’da Rio Karnavalına 1 milyon kişinin katıldığını ifade eden Paçal, “Newroz’u ve Diyarbakır’ı doğru anlatmamız halinde bu bayramımızı uluslar arası hale getirebiliriz. Karacadağın zirvesinde her yerden görülebilecek dev bir  Newroz ateş yakabilir, tıpkı Brezilyadaki dev isa heykeli gibi, Karacadağ’ a dev bir Kawa heykeli yapabiliriz. Newroz günü herkes yöresel kıyafetlerini giyiyor, gelen misafirlerimize de bu kıyafetleri giydirip dünya çapında Newroz reklamı yapabiliriz. Bu kültürü ve güzelliklerimizi dünya ile buluşturursak kentimiz adına çok iyi bir iş başarmış oluruz. Biz Newroz’un festivale dönüştürülmesi için Belediye ve Valilikle bir görüşme yapıp önerilerimizi dile getirdik. Hem Belediye, hem valilik bu teklife çok sıcak baktılar. Bu konuda ciddi destek aldık. Bizler artık Newroz’un festivale dönüşmesini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Bu güzel havayı taçlandıralım

Newroz nedeniyle Diyarbakır’da bulunan tüm otellerde yer kalmadığını belirten Paçal, “Kentimizde bulunan tüm otellerin binlerce odasının hemen hemen tamamı doldu.  Newroz günü hiçbir otelde yer kalmadığı için genellikle misafirlerimizi yakın kentlerde ağırlamak zorunda kalıyoruz.  Çözüm süreci sayesinde bölgenin yüzü güldü. Umarım bu huzur ortamı bu şekilde devam eder. Bu güzel havayı bir yerlere taşımanın zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

Turizm istihdam demektir

Turizmin bütün dünyada bacasız fabrika olarak bilindiğini kaydeden Paçal,  yaşanan barış sürecinin devam etmesi ve yıllardır bölgeyi sevmeyenler tarafından üretilen kötü imajın temizlenmesi için çok çalışmak gerektiğini ifade etti. Turizm yatırımlarının hem istihdam yarattığını hem de kısa sürede kendini amorti ettiğini belirten Paçal, “Yılda 1 milyon turist ağırladığımız takdirde 380 bin insanı istihdam etmiş olacağız. Böylelikle Diyarbakır’ın işsizlik sorunu da çözmüş olacağız” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.