PAK’tan, Sykes Picot Konferansı

PAK’tan, Sykes Picot Konferansı
PAK Diyarbakır'da "Sykes-Picot'nun 100. Yılında Kürt ve Kürdistan Sorunu" Adıyla Bir Konferans düzenledi

PAK, dün Diyarbakır'da " Sykes-Picot'nun 100. Yılında Kürt ve Kürdistan Sorunu" adıyla bir konferans düzenledi.

Liluz Otel Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa PAK yöneticileri, üyeleri ve taraftarların yanı sıra Kürt coğrafyasının birçok yerinden aydın, siyasetçi, yazar ve ileri gelenler katıldı.

Konferansın açılış konuşması Zinet Dinçer tarafından yapılırken, konferans saygı duruşuyla başladı.  

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ve PAK Genel Başkan Yardımcısı Nuri Sınır’ın konferansa göndermiş olduğu mesaj okundu.

Mesajın okunmasının ardından Konferans, Av.Sabhattin Korkmaz'ın moderaötürlüğünde, Dr.Eli Teter, Sofya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yaşar Abdülselamoğlu, Jeopolitik Uzmanu Roj Mamendi ve Dr.Ekrem Önen'in sunumlarıyla devam etti.

Av. Sabahattin Korkmaz kısaca konuşmacıların biyografilerine değindikten sonra Yaşar Abdülselamoğlu'na söz hakkı verdi.

Yaşar Abdülselamoğlu ise, konuşmasında; "Sykes-Picot ile Ortadoğu'da bütün suçları kendi üzerinden batıya bağlayan faktörler, bugün k-Kürdistan'ın Güneyi'nde Mesud Barzani gelin bu antlaşmayı ortadan kaldıralım dediği zaman, herkes bir kez daha Sykes-Picot'nun adını anmamaya, konuşmamaya başladı." şeklinde dile getirdi.

Abdülselamoğlu'nun konuşmasının ardın söz alan Roj Mamendi; "Kürdistan denizlere yetişmelidir ve bunun için de ya Kürt koridoru ya da Kürt duvarı oluşturulmalıdır." dedi.

Daha sonra da Dr. Eli Teter söz alarak; "Kürdistan'ın bütün işgalci devletleri bu antlaşmaya karşı ama karşı değiller. Diyorlar ki bu antlaşma, kafiranedir, bu dinsizlerindir, kolonyalistlerindir, emperyalistlerindir, ama biz ne zaman ki gelin bu sınırları kaldıralım ve kendi sınırlarımızı yapalım dediğimizde, hayır bu mukaddes bir antlaşmadır, rabbel alemin bunu göklerden indirmiştir, diyorlar." dedi.

Son olarak söz alan Dr.Ekrem Önen, Rusların, Sykes-Picot ile ilgili arşivlerini de yorumlayarak; "Sykes-Picot'nun İngiliz ve Fransızlar arasında yapıldığı biliniyor. Ancak gerçekte bu ittifak Rusların, İngilizlerin ve Fransızların arasında oldu, Ruslar antlaşmadan çekildikten sonra bu antlaşma açığa çıktı." dedi.

Konuşmacıların sunumlarından sonra da katılımcılardan sorular alındı. Katılımcıların soruları ve konuşmacıların cevapları konferansı daha da etkinleştirdi.

Konferans soru-cevap kısmının ardından sonlandırıldı.

Haber: Ali Abbas Yılmaz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.