Pamuk girdileri ve fiyatları üreticisini ikiye böldü

Pamuk girdileri ve fiyatları üreticisini ikiye böldü
Yüzde 250 ile 280 arasında yükselen girdi maliyetlerine karşın, yüzde yüz yükselen pamuk fiyatları Diyarbakır’daki ziraat odalarını ikiye böldü. “Çiftçinin yüzü gülüyor” diyen de var, “yükselen fiyatın maliyetleri karşılamadığını” düşünen de.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da kuraklığa rağmen bu yıl, yaklaşık 600 bin dekar pamuk üretimi yapıldı. Geçen yıl çiftçi başına 450 -550 kilogram olan pamuk üretimi, bu yıl 680 kiloya kadar yükseldi. Yaklaşık 5 bin çiftçinin geçim kaynağı olan pamukta, geçen yıl 5 bin 500 lira olan kilogram fiyatı da bu yıl 11 lira 15 kuruş. Fiyat ve rekoltedeki artış, ziraat odası başkanları arasında görüş ayrılıklarına neden oldu.  Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, “çiftçinin yüzü gülüyor” derken, Diyarbakır-Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise, son üç ayda artan maliyetlerin fiyatları gölgede bıraktığı görüşünde.

Odalar arasında görüş ayrılığı

Konuyla ilgili görüştüğümüz Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, hem rekoltenin hem de fiyatların çiftçiyi memnun ettiğini düşünenlerden. Delil, “Diyarbakır’da bu yıl yaklaşık 500-600 bin dekara yakın pamuk üretimi yapıldı. 5 bin çiftçimizin üretimini ilgilendiren pamuktan ortalama 400 ile 600 kilogram arasında verin alınmaktadır. Bugün itibari ile 11 liranın üstünde pamuk satışı yapılmaktadır” dedi.  Diyarbakır-Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise, Cevat Delil kadar yüz güldüren bir tablodan söz etmiyor. İskenderoğlu, girdi maliyetlerinin yüzde 280 yükseldiğini, buna karşın pamuk fiyatlarının yüzde 100 yükseldiğini belirterek, “Memnun değiliz, girdi maliyetleri düşürülmeli” dedi.

delil-tigris.jpg

‘Gübre fabrikaları kamulaştırılmalı’

Süleyman İskenderoğlu, pamuk ve mısır üreticisine ton başına 8 lira destekleme verildiğini belirterek, arpa ve buğdayda ise bu rakamın 16 lira olduğunu söyledi. Pamuk fiyatlarındaki yükselişin çiftçinin yüzünü güldürmesi için hükümetin acil tedbirler alması gerektiğine dikkat çeken İskenderoğlu, şöyle devam etti: “Gübre fiyatları yüzde 250 ile 280 arası artmış durumda. Hükümetin bununla ilgili acil tedbirler alması lazım. Kısa vadede çiftçiye ton başına yüzde 50 destekleme verilmeli, orta ve uzun vadede ise, gübre fabrikalarının kamulaştırılıp, yeni teknolojiye uygun üretim yapabilir duruma getirilmesi lazım.”

iskenderoglu-tigris.jpeg

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.