Pandemide bir yılda 372 sağlıkçı yaşamını yitirdi

Pandemide bir yılda 372 sağlıkçı yaşamını yitirdi
Bir yılda 372 sağlık çalışanı koronadan yaşamını yitirdi, 200 bin sağlıkçı ise enfekte oldu.

Pandeminin birinci yıldönümünde sağlık örgütleri kaybedilen meslektaşları için ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada bir yılda 372 sağlık çalışanının salgında yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Türk Tabipleri Birliği, Türk Hemşireler Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası ve Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası ortak bir açıklama ile pandemide kaybedilen sağlık çalışanlarına dikkat çektiler. Dicle Üniversitesi önünde yapılan açıklamaya CHP İl Başkanı Gönül Özel ve yönetim kurulu üyeleri de destek verdi. 

Ortak açıklamayı SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken okudu.

Pandeminin birinci yılını geride bırakırken, sağlık örgütleri salgında kaybettikleri meslektaşları için açıklama yaptı.

pandemi-saglik.jpg

Bir yılda 372 sağlık emekçisi hayatını kaybetti

Açıklamada, “Bugün itibari ile ülkemizde resmi verilere göre 1 yıllık süreç içerisinde 372 sağlık emekçisi hayatını kaybetti. 200 bine yakın sağlık emekçisi enfekte oldu. Uluslararası platformda da tartışmalı olarak kabul edilen resmi rakamlara göre vaka sayısı 2 milyon 822 bine yaklaşırken toplam can kaybı 29 bin 227 kişiye yükseldi.  Sağlık ve sosyal hizmet alanındaki emek ve meslek örgütleri olarak, pandeminin kontrol altına alınabilmesi, hızının kesilmesi ve en nihayetinde önlenebilmesi için, sürekli uyarı ve önerilerde bulunduk. Bu uyarı ve önerilerimizi, bilimsel verilere, istatistiklere, raporlar ve incelemelere dayandırdık. Sağlık hizmetlerinin sunumunda olduğu kadar, karar alma süreçlerinde de işin sahiplerinin, örgütleri aracılıyla bulunması gerektiğini dile getirdik. Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak, halkımızın sağlığı için, sağlık çalışanlarının sağlığı için pandemi öncesinde de uyarılarda bulunduk. Bilimin, aklın yolunu gösterdik.  Ancak, siyasi ve ekonomik kaygılarla yanlış kararlar alınmaya devam edildi. Bu yanlış kararlar ve alınması gerektiği halde alınmayan kararlar nedeniyle COVID-19 pandemisinde binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik. Kayıplarımız bugün de devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Pandemi kurallarına uyulmuyor

Pandemi sürecinde alınması gereken tedbirler konusundaki yetersizliklere değinilen açıklamada şunlar dile getirildi: “Pandemiden korunmanın yolu olarak gösterilen maske-mesafe-hijyen üçlüsü, pandeminin ilk zamanlarında devlet tarafından tedarik edilemeyen ve halka ulaştırılamayan, halkın karaborsadan ulaştığı maskelerle akıllarda kaldı.  Şimdilerde bu sorun giderilmiş olsa da bizzat Sağlık Bakanı ve devlet yetkilileri tarafından mesafe kuralının bozuluyor olmasına şahit oluyoruz. Bütün bu ihmalkârlık ve ihlallerin faturasını ise ekonomik kriz ile baş etmeye çalışan halk ödedi, ödemeye devam ediyor. Sağlık çalışanları ise bitmek bilmeyen, beyhude bir çabanın içerisinde yorgunluk ve imkânsızlıklardan bitap düşmüş durumda, pandemi ile savaşmaya devam ediyor.”

pandemi-saglik-aciklama.jpg

Açıklamada sağlık emekçilerinin talepleri ise şöyle sırlandı:

“-COVID- 19’un meslek hastalığı sayılması,

-Şiddet, mobbing ve baskıların son bulması,

-Performans, ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret,

-3600’dan başlatılmak üzere ek göstergelerin kademeli olarak arttırılması,

-Fiili hizmet zammı,

-OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamının yapılması,

-Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin derhal göreve başlatılması,

-Halk olarak sağlık hizmeti için ödediğimiz katkı katılım payları ve ilave ücretlerin kaldırılması, vergi diliminin sabitlenmesi ve vergi yükünün azaltılması,

-Sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunumuna kadar alanda çalışan emekçiler ile hizmet alan halkımız karar alma süreçlerine dahil edilmelidir. Bu dahiliyet; sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin örgütleri aracılığıyla, halkında merkezde siyasi partiler, yerellerde ise yerel yönetimler, muhtarlıklar, örgütlü yapılar ve siyasi partiler aracılığıyla gerçekleştirilebilir.” (Haber Merkezi)

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.