Paylan: Depremzedeler için adres bildirimi başvuru süresini uzatın

Paylan: Depremzedeler için adres bildirimi başvuru süresini uzatın
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, depremden etkilenen tüm yurttaşların 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek seçimlerde oy kullanabilmeleri için,17 Mart gece yarısına kadar tanınmış olan 'adres bildirim süresinin uzatılması' çağrısı yaptı.

TİGRİS HABER - Paylan, TBMM’de konuya dair gerçekleştirdiği basın toplantısında E-Devlet’te bulunan adres bildirim sisteminin kilitlendiğini de duyurdu. “Çoğu depremzedenin adres bildiriminin yarın bittiğinden haberi yok” diye konuşan Paylan, “17 Mart tarihinin mutlaka uzatılması lazım” dedi.

Paylan’ın konuşmasından satırbaşları:

'Deprem bölgesindeki yurttaşlarımızın oy vermesi hayati değerdedir'

Tarihi bir seçime doğru gidiyoruz ve seçimlere 60 gün var artık. Biliyorsunuz, bir felaket yaşadık. 15 milyon yurttaşımızı etkileyen bir felaket yaşadık. Bu felaket nedeniyle çok sayıda yurttaşımızı kaybettik ve milyonlarca yurttaşımız deprem bölgesinden göç etti. Yine milyonlarca yurttaşımız kendi evinde yaşayamıyor. Köylerinde başka bir akrabasının evinde, çadır kentlerde veya konteyner kentlerde kalıyor. Ve bu tarihi seçimde deprem bölgesindeki yurttaşlarımızın da oy vermesi çok önemli. Oy vermeleri, Türkiye'nin kaderine karar vermeleri çok hayati ve önemli değerdedir.

'Çoğu depremzedenin adres bildiriminin yarın bittiğinden haberi yok'

Bunun için Yüksek Seçim Kurulu bazı tedbirler açıkladı ve deprem bölgelerinden ayrılan yurttaşlarımıza, başka yerlere göç eden yurttaşlarımızın ve deprem illerinde kalıp da başka bir evde, konteyner kentte veya çadır kentte yaşayan yurttaşlarımızın yeni kayıtlarını bildirmeleri için 17 Mart gece yarısına kadar süre verildi. Yani yalnızca yarın gece yarısına kadar bir süre var. Ama bu durumdan hala milyonlarca yurttaşımızın haberi yok.

Çünkü bu durum hakkında yeterince bilgilendirilmediler. Kamu spotu yayınlanmadı ve bu yurttaşlarımızın kaldıkları yerlerde bu bilgilendirmeler yapılmadı. Onlara teknik destek de verilmedi. Pek çok yurttaşımızın interneti yok.

'E-Devlet’teki adres bildirim sistemi kilitlenmiş durumda!'

Pek çok yurttaşlarımızın telefonları yok, bilgisayarları yok, internete ulaşma şansları yokken, onlara diyorsunuz ki, ‘Ey depremzedeler, E-Devlet’e girin, E-Devlet’e girmezseniz, Nüfus ve Vatandaşlıkİşleri Müdürlüğünden başvurunuzu yapmazsanız, oy kullanamayacaksınız’ diyorsunuz. Bu kabul edilemez! Bununla ilgili mutlaka gerekli tedbirlerin alınması lazım ve 17 Mart tarihinin mutlaka uzatılması lazım.

Neden uzatılması lazım biliyor musunuz? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü açıklamasını yapıyor. Diyor ki,‘14 Mayıs seçimlerinde oy kullanabilmek için 17 Mart 2023 saat 23.59’a kadar başvuru yapmak zorundasın’ diyor. Peki, buraya gelen yurttaşlarımız neyle karşılaşıyor? Sistem kilitlenmiş durumda. Ne diyor sistem? ‘Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeniyle işlemlerinizi tamamlayamıyoruz.’ Şu anda yüz binlerce yurttaşımız bu sisteme girmeye çalışıyor. Ama sistem kilitlenmiş durumda. Sistem diyor ki,‘şu anda yaptığınız işlemi tamamlayamıyoruz’.

'Başvuru süresini on gün daha uzatın'

Depremzede yurttaşlarımız mutlaka oy kullanabilmelidir ve bununla ilgili de gerekli tedbirler alınmalıdır. Bunun için de Yüksek Seçim Kurulu'ndaki hakimlere çağrı yapıyorum. Gelin yarın gece yarısı bitecek bu başvuru süresini en az on gün daha uzatın! Bütün televizyonlarda bunlarla ilgili kamu spotları yayınlayın.

Tüm vatandaşlarımıza çağrı yapıyoruz: Bu süre uzatıldığı zaman herkes eşine, dostuna, akrabasına bu anlamda yardımcı olsun. Deprem bölgesine göç etmiş yurttaşlarımız varsa E-Devlet üzerinden kayıtlarını yapabilsin ve aynı zamanda çadır kent gibi yaşadığı illerde köylerde yaşayan yurttaşlarımız gibi yurttaşlarımızın da kaydolabilmeleri için lütfen tüm yurttaşlarımıza destekçi olsunlar ve kayıtlarını yapabilsinler ve depremzede yurttaşlarımız da Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olabilsinler.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.