Paylan, Meclis'te Tigris'in manşetine dikkat çekti

Paylan, Meclis'te Tigris'in manşetine dikkat çekti
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Plan Bütçe Komisyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu.

TİGRİS HABER - HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Plan Bütçe Komisyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. Pahalılık ile ilgili örnekler veren Paylan, Meclis’te Tigris Haber’in bugünkü manşetini gösterdi, peynir fiyatlarındaki artışa dikkat çekti.

Paylan’ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

“Sayın Bakan acıyı nasıl çektiler biliyor musunuz enflasyonla çektiler. Birçok vergi topluyorsunuz, bunlar adaletsiz vergiler zaten. Zenginden alıp yoksula veren bir vergi düzeniniz yok zaten. Ama en adaletsiz vergi, enflasyondur. Enflasyon dar gelirlinin cebindeki alım gücünü alıp, götürür. Sizde enflasyonla, dar gelirlinin alım gücünü alıp götürdünüz. Sayın Bakan enflasyon kaç? Siz çarşıya pazara çıkmazsınız ama buyurun, gidelim bir gariban pazarına enflasyona bakalım.

Diyarbakır pazarında yüzde 350 olan peynir enflasyonu TÜİK’te yüzde 99

Enflasyonu TÜİK yüzde 85 açıklıyor değil mi? Bugün Diyarbakır, Tigris Gazetesi’nin manşeti! Diyarbakır’ın Peynir Pazarına beraber gidelim. Geçen yıl ben peyniri 30 TL’den alıyordum, bu yıl 130 TL. Enflasyon kaç? Buna göre yüzde 350. Peki TÜİK enflasyonu peynirde kaç veriyor? Yüzde 99’muş peynirin enflasyonu Diyarbakır pazarında. Yüzde 350 olan peynir enflasyonu TÜİK’te yüzde 99. Var mı 59 liraya Sayın Bakan, peynir? Hadi buyurun gidelim Diyarbakır çarşısına, nasıl oluyormuş bu yüzde 99 peynir enflasyonu?

ENAG doğruları söylüyor

Gidin kiralık bir ev tutun bakalım. İstanbul'da 2000 lira olan mütevazı evler, 7-8 bin liraya fırladı. Kira enflasyonu yüzde 300’lere çıktı. Siz diyorsunuz ki kira enflasyonu yüzde 40-50. Tabii ki enflasyonu bu şekilde düşük gösterirsiniz. Enflasyon yüzde 85 dersiniz ama ENAG doğruları söylüyor. ENAG çarşıdan pazardan alıyor fiyatları ve yüzde 185 buluyor. Şimdi arada yüzde 100 fark var değil mi? Siz diyorsunuz ki TÜİK’te yüzde 85, ENAG diyor ki yüzde 185. Arada olan fark ne oluyor biliyor musunuz? Bu rakamlarla enflasyonu düşük göstererek Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yolsuzluğunu yapıyorsunuz. 3-5 milyar yolsuzluk buluyoruz ya, büyük skandal diyoruz. Siz enflasyonu düşük göstererek Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yolsuzluğunu yapıyorsunuz ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük alım gücü hırsızlığını yapıyorsunuz. Bu bir emek hırsızlığıdır. Alım gücü hırsızlığıdır.

750 milyar lirayı emekliden yandaşa aktarıyorsunuz

14 milyon emekli, dul ve yetim var. Bunların ortalama maaşı 5 bin lira. Şimdi siz diyeceksiniz ki yılbaşında, “Bu 6 ayın enflasyonu yüzde 30 ama Sayın Cumhurbaşkanımız yüzde 40 veriyor”. 5 bini 7 bin yapacaksınız ortalama ve müjde diyeceksiniz. Bu bir müjde mi Sayın Bakan? Yüzde 100 çaldınız emeklinin hakkından. Bu çerçevede ortalama emekli maaşını 12 bin TL'ye taşımanız lazım. Emekli başına ortalama 5 bin TL emeklinin alım gücünden çalıyorsunuz. Bunun toplam rakamı 750 milyar lira yapıyor. Ya 750 milyar lirayı emekliden alıyorsunuz, yandaşlarınıza aktarıyorsunuz. Bu, vicdansızlık değil mi?

Öğrenciye, çiftçiye gelince ‘kaynak yok’ diyorsunuz

Kredi Yurtlar Kurumu’na borçlu milyonlarca genç var. Bu milletin meclisi vicdanlı vekillerden oluşur. Faizini sildik, yıllardır mücadele ediyoruz. 27 milyar faizi silindi, 27 milyar liracık anaparasını silmediniz. Ama yüz milyarlarca lirayı yandaşınıza aktarıyorsunuz. Niye bunu biz gençlerimizi esirgiyoruz? Çiftçiler destek bekliyor. Bütçede 54 milyar kaynak ayrılmış. Onların hakkı gayrisafi milli hâsılanın yüzde 1’i, 200 milyar lira para aktarmamız lazım. Ama siz ne diyorsunuz? Kaynak yok diyorsunuz. Çiftçi tarlasına gübre atamıyor.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.