Paylan, Tigris’in haberini gündeme getirdi

Paylan, Tigris’in haberini gündeme getirdi
HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan Tigris Haber’in gündeme getirdiği T plaka meselesini soru önergesi olarak verdi.

TİGRİS HABER- HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan Tigris Haber’in gündeme getirdiği T plaka sorununu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Paylan soru önergesinde şu görüşlere yer verdi; “Diyarbakır’da plakasını aktifleştirmek için verdikleri hukuki mücadeleyi 2018 yılında Danıştay’ın verdiği kararla kazanan 528 taksi plakası sahibinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten kayyım tarafından mağdur edildiği basından yer alan haberlerde ortaya çıkmıştır. Bu haberlere göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, plakalarını aktifleştirme karşılığında hak sahiplerinden 300 bin TL “gönüllü ve şartsız bağış” talebinden bulunmuştur. Bu bağış miktarının doğrudan Belediye’nin hesabına aktarılması istendiğini gösteren belgeler ilgili haberlerde yer almıştır. Daha önce bu bağış iddialarını reddeden ve 16 Aralık 2022 tarihine kadar müracaat eden hak sahiplerinin plakalarının aktifleştirileceğini duyuran Belediye’nin, bu bağış miktarı ödenen plakaları aktifleştireceği beklenmektedir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. ve 59. maddeleri uyarınca, belediyelerin bağış kabul etmesi mümkündür. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 18. ve 23. maddeleri gereğince, bağış kabul etmek belediye başkanının onayı ve yetkisi dahilindedir. Fakat hukuken bağış icap ve kabule bağlıdır ve dolayısıyla bağışçının teklif etmesiyle gerçekleşebilir. Ancak, yukarıda belirtilen şartlar altında belirli bir işlemi yerine getirmek için istenen para bağış kategorisinde kabul edilemez.”

Paylan İçişleri Bakanı Soylu’nun yanıtlaması için şu soruları sordu;

*Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten kayyımın taksi plakalarının aktifleştirilmesi karşılığında hukuka aykırı olarak bağış toplaması hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

*Büyükşehir Belediye Başkanı makamını işgal eden kayyımı bu hukuksuz eyleminden dolayı görevinden alacak mısınız?

*Taksi plakası bağışını ödemeyen taksi esnafını mağdur edecek misiniz?

Bu hukuksuz işlem çerçevesinde zorla bağış yaptırılan taksi plakası sahiplerinin paralarını iade edecek misiniz?

Ne olmuştu?

Tigris haber ilk haberinde “T plaka hak sahipleri, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığınca plaka karşılığında kendilerinden 300 bin TL bağış istenildiğini iddia etti. Büyükşehir’den yapılan açıklamada ise, plakaların askıdan indirilerek kura ile dağıtılacağı duyuruldu.” belirtmişti.

Bunun üzerine belediye yetkilileri bu bağış konusunu rededmişti. Tigris haberin ikinci haberin de ise bu belgelere ulaşıldı ve paylaşıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.