Perinçek: Bölgemizde bölünme istemiyoruz

Perinçek: Bölgemizde bölünme istemiyoruz
Şam ziyareti ile ilgili konuşan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Bölgemizde bölünmeler istemiyoruz.

TİGRİS HABER - Şam ziyareti ile ilgili konuşan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Bölgemizde bölünmeler istemiyoruz. Özerklikler, federasyonlar değil devletlerin birlik halinde hem millet olarak hem devlet olarak birlik olarak çözümlerinin önemli olduğu kanısındayız” dedi.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve AK Parti'den ayrılarak Vatan Partisi’ne katılan Ethem Sancak’ın Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşeceğini bildirmişti.

Esad Şam’a davet etti

Federal Kürdistan Bölgesi’nden yayın yapan Rûdaw Televizyonu’na bağlanan Doğu Perinçek, görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Eylül ayında Şam’a gideceklerini belirten Perinçek, Beşar Esad’ın kendilerini Şam’a davet ettiğini söyledi. Perinçek, “Suriye’nin kuzeyinde hem PKK, YPG var hem de birtakım İslam adı altında sahte İslamcı terör örgütleri var. Bu terör örgütlerinin temizlenmesi sayesinde misafirimiz olan Suriyeli vatandaşların tekrar dönmelerini konuşacağız” dedi.

PKK-YPG sorusu

Televizyon sunucusunun “Kürtler, YPG'yi terör örgütü olarak görmüyor. Üstelik Türkiye'ye herhangi bir saldırıları da yok. Türkiye ile iyi komşuluk ilişkisi içinde olmak istiyorlar. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna yanıt veren Perinçek şunları söyledi: “Bölücü örgütlere karşıyız. YPG, PYD, PKK; bunlar aynı örgüt. PKK Birleşmiş Milletler ve dünya tarafından ve en önemlisi Türkiye ve Kürt halkı tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir. PYD ve YPG de tamamen PKK’nin kontrolünde olan örgütlerdir. Bunlar Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşı olan ve Suriye’yi bölen örgütler. En önemlisi de bunlar ABD emperyalizmi ve İsrail ile ilişkileri olan örgütlerdir. Dolayısıyla bölge halklarına ve bölge devletlerine karşılar. Bu örgütler Kürt halkına ve geleceğine de çok büyük zarar veriyor. ABD’nin bölgedeki çıkarlarına hizmet eden örgütler ve ABD bunlardan benim kara kuvvetim diye bahsediyor. ABD subayları bunları eğitiyorlar. Kürt halkı da dahil tüm halklar bunlardan zarar görüyor.”

‘Suriye’ye bir şey dayatamayız’

Suriye Kürtleri ile ilgili soruyu da yanıtlayan Perinçek, “Suriye Kürtleri, Irak Kürtleri, Türkiye Kürtleri bizim halkımız. Kendi halkımızı düşman görmüyoruz. Bizim programımızda şöyle diyor: Türk de biziz, Kürt de biziz. Hepimiz Türk milletiyiz. Biz Kürt’ü kendimizden farklı görmüyoruz. Suriye Kürtleri konusu Suriye’nin kendi anayasasıyla kendi hukukuyla belirlenecek hususlar. Suriye’ye herhangi bir şey dayatamayız. Türkiye’nin de Suriye’nin iç işlerine karışmasına karşıyız. Türkiye hükümetinin de Suriye ile ilgili anayasal çözümlere müdahale etmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bırakalım Suriye kendi anayasasını kendi yapsın. İçindeki milliyetler sorununu kendisi karara bağlasın.”

‘Niye karşı çıkalım’

Suriye’de Kürtlerin statü elde etmesine ilişkin soruyu cevaplayan Perinçek, şunları ifade etti: “Niye karşı çıkalım? Eğer Suriye devleti ve milleti bu yönde bir karar verirse biz niye karşı çıkalım? Suriye devleti ve milletinin kararına saygı gösterilir. Ama biz bölgemizde bölünmeler istemiyoruz. Özerklikler, federasyonlar değil devletlerin birlik halinde hem millet olarak hem devlet olarak birlik olarak çözümlerinin önemli olduğu kanısındayız” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.