Petrol kuyuları çevre felaketini yaşatıyor!

Petrol kuyuları çevre felaketini yaşatıyor!
Türkiye Petroller Anonim Ortaklığı (TPAO)'ya ait petrol kuyuları, hem çevreye hem de canlılara zarar veriyor.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, Batman'da 1950'li yıllardan bu yana petrol üretimi çevresel tahribata neden olduğunu belirterek, TPAO'nun tedbir almasını istedi. 

BATMAN - Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Bahçeli köyünde TPAO’ya ait petrol sahalarındaki üretim esnasında çıkarılan petrol, doğayı kirletiyor. Başta Batman merkez olmak üzere Şelmo, Batı Raman ve Silivanka petrol sahalarında bine yakın petrol kuyuları doğayı tahrip ediyor. 50 yıldır faaliyette olan Silivanka bölgesi 15'nolu petrol kuyusunda geçtiğimiz günlerde incelemelerde bulunan ekoloji savunucuları, ciddi bir çevre felaketi ile karşı karşıya kaldı. Bölgede onlarca kekliğin öldüğünü gören çevrecilerin yaptığı araştırma sonucu, atık petrol havuzunda gerekli önlemler alınmadığından hayvanların içine düşerek öldüğü tespit edildi. Ancak yapılan tespite rağmen TPAO yetkilileri, önlem alacağına ilişkin her hangi bir açıklama yapmadı. 

'Çok ciddi anlamda ihmaller ve kirlilik var'

TPAO'ya ait petrol kuyularında herhangi bir önlemin almamasına tepki gösteren Batman Çevre Gönüllüler Derneği Başkanı Recep Kavuş, 1950'li yıllardan bu yana petrol üretimi esnasında ciddi anlamda çevresel tahribatların olduğunu ifade etti. TPAO Bölge Müdürlüğü hakkında dava açtıklarını belirten Kavuş şunları aktardı: "Bu yeni karşılaştığımız durumda Silivanka bölgesinde yine TPAO'ya ait petrol kuyularında onlarca nesli tükenen kekliklerin bu havuzlarda telef olduğunu gördük. Ciddi anlamda tedbirlerin alması gereken konular var. Bu konuda TPAO Bölge Müdürlüğü çok duyarsız kalmış. Çevre ile ilgili hiçbir anlamda önlem almamaktadırlar."

'Petrol üretiminden dolayı bölgemizde canlı türü azalıyor'

Özellikle 30 yıllık çatışma döneminde doğa ve canlıların büyük zarar gördüğünün altını çizen Kavuş, “Şu anda doğamıza baktığımızda birçok kuş nesli yok olmuş. Birçoğu da şu an tehdit altındadır. Bu çevre felaketi de onların sonunu getiriyor.Hayvanlara ve doğa yaşamına zarar verenler hakkında gerekli tedbirler ve cezayı müeyyideler ne yazık ki uygulanmıyor" dedi. 


Petrol üretimi çevreye zarar vermiyormuş!

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz TPAO Bölge Müdürü'nün izinde olduğu iddia edilirken, yetkili bir kişi ise, TPAO'nun çevre güvencesi açısından yeterli olduğu kadar tedbir ve önlem aldıklarını savunarak, petrol üretiminin doğaya zarar vermediğini illeri sürdü. 

Öte yandan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talimatıyla TPAO'dan oluşan bir heyetin ise, Silivanka Petrol kuyularında incelemelerde bulunarak, tedbirler alınacağı illeri sürüldü. 

cevre-felaketi-1.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.