Polis kapı kapı Suriyeli arıyor!

Polis kapı kapı Suriyeli arıyor!
Suriye'de devam eden savaş nedeniyle topraklarından göç etmek zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların yaşadığı dram, gittikleri yerlerde de peşlerini bırakmıyor

Esad rejimi ile muhalif gruplar arasında yaşanan savaştan dolayı Suriye'den kaçarak Diyarbakır'a gelen sığınmacılar, son zamanlarda polisler tarafından yapılan ev baskınları ile evlerinden zorla çıkartılarak kamp yada Suriye'ye gönderilmeye çalışılıyor.


Diyarbakır - Suriye'de devam eden savaş nedeniyle topraklarından göç etmek zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların yaşadığı dram, gittikleri yerlerde de peşlerini bırakmıyor. İç savaş nedeniyle Suriye'den kaçan ve Diyarbakır'ın Sur ilçesine sığınan sığınmacılar, şimdi de kaldıkları derme çatma gecekondulardan zorla çıkarılarak kamplara yada Suriye'ye tekrar gönderilmek isteniyor. Yeniden savaşın içine ve kamplara gitmek istemeyen sığınmacılar ise kaldıkları evleri boşaltarak başka mahallelere gidip izini kaybettirmeye çalışıyor. 

'Bizi kamp ya da Suriye'ye gönderecekler'

Son zamanlarda evlerine sık sık polislerin geldiğini söyleyen sığınmacılardan Hafız Muhammed Abbas, görüntü vermeleri halinde evlerinin sivil polisler tarafından basılarak kendilerine baskı uygulanmasından korktuklarını ifade etti. Abbas, kamplara yada Suriye'ye geri gönderilmek istendiklerini fakat mevcut durum nedeniyle savaş bitmeden buralardan gitmek istemediklerini dile getirdi. 



Polisler kapı kapı Suriyeli arıyor!

Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yerleştiği Hasırlı Mahallesi'nde ikamet eden yurttaşlardan Şeyhmus Demir, düne kadar buraya yerleştirilen sığınmacıların bugün evlerinden ve sokaktan alınarak zorla bir yerlere götürüldüğünü söyledi. Polislerin geçenlerde de mahallelerine geldiğini aktaran Demir, "Sivil polisler 'Bu evde Suriyeli mi var?' Evet, var dedik. İçeriye girip, anne ve kızının kolundan tutup götürdüler. Kadın yerde fenalaştı. Yerden kaldırıp su vererek kendine getirttik. Polis denildiği zaman çocuklar kaçacak köşe arıyorlar polislerden çok korkuyorlar" dedi. 

'Kaymakam bizden evleri tespit etmemizi istedi'

Suriyeli yurttaşların daha çok Diyarbakır'ın Sur ilçesinde kaldığını belirten Cemal Yılmaz Mahalle Muhtarı Koçero Topdemir de, Kaymakamın kendilerinden Suriye ve Rojavalı ailelerin kaldığı evleri tespit etmelerini istediğini aktardı. Bu talep üzerihne sığınmacıların kaldıkları evleri tespit etmek zorunda kaldıklarını belirten Muhtar Topdemir, şunları ifade etti: "Sivil polislerle birlikte bu evlere gittik. Bu ailelere; 'İstiyorsanız sizi kamplara yada Suriye'ye gönderelim' diye sordular, fakat göç eden aileler bunu kabul etmedi. İkinci gidişte sivil polisler bu ailelere gitmeleri için 2 gün mühlet verdi. Bu süre verildikten sonra tekrar gitmek zorunda kaldığımızda 15- 20 aileden sadece 3-4 aile kalmıştı. Diğer aileler nereye gitti ne oldu bende bilmiyorum. Sosyal yardımlaşmadan da hiçbir yardım almıyorlar bu aileler. Vatandaşlar onlara bakıyorlar. Kendi ekmeklerini onlarla bölüşen insanlarımız var bizim mahallede. Devlet bu insanlara yardım eli uzatması gerekirken onları bu şekilde sınır dışı etmesini doğru bulmuyorum." 

suriyeli-2-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.