Polis parmak izi aldı, baro başkanı tepki gösterdi

Polis parmak izi aldı, baro başkanı tepki gösterdi
Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde polis, evlerden engelli olduklarını belirttiği kişilerin kaybolmalarına karşı rahat bulunmaları için parmak izi alırken, Hakkâri Baro Başkanı Ergün Canan, uygulamaya tepki gösterdi.

TİGRİS HABER - Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde polis, evlerden engelli olduklarını belirttiği kişilerin kaybolmalarına karşı rahat bulunmaları için parmak izi alırken, Hakkâri Baro Başkanı Ergün Canan, uygulamaya tepki gösterdi. Canan, yapılan işlemin anayasa ve yasaya aykırı olduğunu, insanların şikâyetçi olması durumunda parmak izi alınabileceğini, evleri gidilerek yapılan bu işlemin bir fişleme olduğunu söyledi.

Hakkâri Emniyet Müdürlüğünün sosyal medya hesabından 27 Eylül’de paylaşılan fotoğraflar ve mesajda, “Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğimizce ‘Pusulam Polis’ projesi kapsamında, ilçemizde vatandaşların kaybolduklarında daha kolay ulaşılabilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için evleri ziyaret edilip parmak izleri alındı” şeklinde bir paylaşım yapıldı. Paylaşımdan sonra çok sayıda kişi yapılan işlemin! fişleme” olduğunu, bunun Türkiye’nin başka bir yerinde olmayan bir uygulama olduğunu belirtirken, işlemin engelli çocukların kaybolmaları durumunda rahat bulmalarına yönelik olduğunu savunanlar oldu.

Baro başkanından tepki

Hakkâri Baro Başkanı Avukat Ergün Canan, Emniyetin bu uygulamayı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun (PVSK) 5. Maddesine dayandırdığını belirterek, “Madde bunun tersini söylüyor. İnsanların başvurusu olacak ki böyle bir parmak izi alma işlemi olur. Evlere gidip baskı unsuru oluşturarak, parmak izi almak yasa ve anayasaya aykırıdır. Bu şu an engelli için alınıyor deniliyor ama diğer bireylerinde parmak izleri alınabilir. Bu bize göre bir fişlemedir. Türkiye’nin başka bir yerinde olmayan bir uygulama neden ilk önce Hakkâri Yüksekova’da uygulanıyor. Bu uygulama doğru değil, kabul etmemiz mümkün değil, bize göre bu bir fişlemedir” diye konuştu. (Kaynak: Medyascope)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.