Potansiyel fazla tanıtım az

Potansiyel fazla tanıtım az
Diyarbakır’da düzenlenen ‘Gurme 2019 Gıda ve Lezzetler Fuarı’nı TÜYAP Gurme Fuar Komisyon Başkanı Mehmet Ali Deniz ile değerlendirdik.

Fuara katılım, yapılacak yenilikler, bir sonraki fuara hazırlıkları ve kent turizmi açısından fuarların önemi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Deniz, kentte turizm potansiyelinin yüksek olmasına karşın tanıtımında yetersizlikler olduğuna dikkat çekti.

Bu sene fuar nasıl geçti?

Diyarbakır Gurme Fuarının bu sene ikincisi yapıldı. 45 ilden üreticiler geldi. İlgi çok yüksek oldu. Fuarda 172 firma yer aldı, ürünlerini tanıttı. Çevre illerden ve Diyarbakır’dan halkın ilgi çok güzel oldu. Aynı zamanda bu sene onur konuğumuz Malatya fuar boyunca Diyarbakırlı hemşerilerine kendilerini yemekleri, kültürleri ve folkloruyla tanıttılar. Diyarbakır’da diğer illerden gelenlerle iyi bir kaynaşma oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret Odası gibi 15-16 ye yakın şehirden Oda ve Borsalar Birliğinden katılım sağlandı. Fuara 170 bin civarında katılım oldu.

fff-006.jpg

Fuar geçen seneye göre düzenlemesinde daha bir oturmuşluk görülüyor. Önümüzdeki Fuarda ne tür yenilikler düşünüyorsunuz?

Geçen sene iki holümüzü açmıştık bu sene üç holü açtık. Hatta 4-5 katılımcımız dışarıda ürünlerini tanıttılar. Erzurum’dan gelen Cağ kebapçıları, Diyarbakır’dan ciğerci katılımcılarımız dışarıda yer aldılar. Yakın zamanda coğrafi işareti alacağız. Bu fuarın bir amacı da coğrafi ürünlerimizin tanıtımıdır.

Bizim karpuzumuz, örgü peynirimiz, kadayıfımız ve Karacadağ pirincimiz coğrafi işareti almış durumdadır. Şu an müracaatını yaptığımız kırmızı mercimeğimiz, perdeli ciğerimiz, yöresel yemeğimiz meftune ve kaburga dolması var. Bunları da en kısa zamanda Diyarbakır’a coğrafi işareti olarak kazandıracağız.

Şimdiden gelecek Fuar için onur konuğu olmak isteyen Çanakkale ilimizden teklif geldi. Sağ olsunlar bizi onurlandırdılar. Bizde kabul ettik.

ff-008.jpg

 Burada Fuara katılmak isteyen Akdeniz, Karadeniz’den de katılma yönünde izlenimler ediniyoruz.

Şu an gelecek yıl için rezervasyon yapan 24 firma var. Bu da 13-14 ile tekabül ediyor. Farklı illerden de fuara katılmak için talepler geliyor. Şu an Fuara katılan 172 firmanın 145’i şehir dışından. Diyarbakır kent orijinli 25-26 firmamız var. Bu sayının hem kent içinden hem de kent dışından gelenlerle beraber şimdiki alanımızı zorluyor. Burası artık önümüzdeki senelerde ihtiyacı ve talebi karşılamaya yetmeyeceği görülüyor.

ffff-001.jpg

Diyarbakır turizm açısından da büyük bir potansiyel taşıyor. Sadece kültür, inanç, doğa, sağlık turizmi açısından değil gastronomi açısından da ciddi bir potansiyel gösteriyor. Özellikle yöresel tatlara ve doğal gıdalara karşı ilgi gelişiyor…

Geçenlerde gastronomi çalıştayı oldu. Dünyanın tanınmış gastromi yıldızları geldi. Tanınmış şefler geldi. Bölgeyi gezdiler. En iyi yemeklerin ve yemek çeşitliliğinin Diyarbakır’da olduğunu söylediler. Tur operatörlerini getirdik onlardan da aynı söylemleri duyduk. Gastronomide de bizim ön planda olmamız lazım. Diyarbakır çok güçlü sosyal yapıya sahip bir kenttir. Etkinliklere, müsabakalara, ilgi gösteriyorlar.

Diyarbakır’da gezilecek görülecek çok yer var. Bu yüzden bir gün yeterli değildir. Diyarbakır merkezinin dışında; Eğil Peygamberler şehri. Dokuz Mekân üç peygamber kabri var. Ergani’de Makam Dağı, madenin ilk işlendiği, ilk tarımın, ilk hayvanların evcilleştiği Çayönü var.

Zerzevan Kalesi, 3500 doğal ve yapılmış mağaralarıyla ünlü Hasuni mağaraları, Büyük İskender’in konakladığı Birkleyn var. Çermik’de Peribacalarını aratmayan Gelincik Dağı gibi görülecek birçok tarihi mekânı var. Sağlık açısından şifa bulunacak kaplıcaları var. Çok bakir doğası var.

Kimsenin haberi yok. Buraların tanıtım eksikliğinden ve turistik alt yapının yetersizliğinde kaynaklanıyor. Diyarbakır’ın her alanına dokundukça bilinmeyen birçok şey ortaya çıkıyor. Diyarbakır Dünyada eşi benzeri olmayan zenginlikler sahip bir şehir.

Bu kadar yoğun bir potansiyel taşıyan kenti görmeye gelenleri daha da artacağı gözüküyor. Nasıl hazırlanıyorsunuz?

Biz 2015-16 yıllarında bazı sebeplerden dolayı fuar yapılmadı. 2017 yılında TÜYAP yöneticilerine bir fuar yapalım diye öneri götürdük. Bizim bir fuar yapalım teklifine onlar iki fuar yapalım şeklinde karşılık verdiler. 2018 yılında biz bunu altı fuara çıkardık. 2019 yılında yediye, 2020 yılında biz bunun sayısını 8 veya 9 ‘a çıkarmayı düşünüyoruz. Her ay bir fuar yapma şeklinde artırmayı düşünüyoruz.

Konaklama konusunda yatırımcılarımızı Diyarbakır otel zincirlerimiz iyidir.  Bölgede en kaliteli hizmetlerin verildiği şehir Diyarbakır’dadır.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

33 bin kişilik bir stadımız var. Mili takımlar direktörü Diyarbakır’da milli maç yapabiliriz şeklinde açıklama yaptı. Buradan çağrıda bulunuyorum. Gelsinler yapsınlar. İki süper Kupa finali Diyarbakır’da oynandı. Olaysız geçti. Bu tip karşılaşmaların yapılması devam ettirilmelidir.

Bu kadar yoğunluk içinde bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Bende size Diyarbakır’ın tanıtımım konusunda duyarlı yaklaştığınız için teşekkür ederim.

Özel Röportaj / Mümin Ağcakaya

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.