Prof. Dr. Yağan: Bahçeli'ye göre her bir Kürd 'terörist' mi?

Prof. Dr. Yağan: Bahçeli'ye göre her bir Kürd 'terörist' mi?
Diyarbakır Eğitim İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, Devlet Bahçeli, ile Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki DNA Testi polemiği için: “Devlet Bahçeli’ye Göre Her bir Kürd ‘Terörist’ mi?” diye sordu.

Norşin Öncel

TİGRİS HABER - Diyarbakır Eğitim İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, Devlet Bahçeli’nin, Kemal Kılıçdaroğlu için “Kendi DNA testini yaptırırsan, ölen teröristin test sonuçlarını da görmüş ve anlamış olursun" ifadelerini değerlendirdi.

“Bu algı, bir Kürdün kimliğini saklamasına neden olabilir”

Yağan, bu yargının bölgesi dışında yaşayan Kürtler için riskli olduğunu vurgulayarak, “Kemal Kılıçdaroğlu ve ölen PKK’linin DNA sonuçlarının tek ortak noktası Kürdlükleri olabilir. Devlet Bahçeli de bunu bilmekte ve bu ortaklığa vurgu yapmaktadır. Her bir Kürdü PKK’li gibi göstermek PKK’nin ve Öcalan’ı iradesi ilan etmiş siyasilerin ortak çabasıdır, Bahçeli’nin sözleri ile de benzeşmektedir. Her bir Kürdü PKK ile eşdeğer tutan, dayatan bu anlayış MHP ve PKK’nin ortak görüşü, politikası mıdır? Bu yargı bölgesi dışında yaşayan Kürdler için ciddi bir risktir, tedirginlik verecektir. Bu algı, bir Kürdün kimliğini saklamasına neden olabilir” dedi.

“Bu yaklaşıma karşı çıkıyoruz”

Yağan, “Bu yaklaşım, Kürd olmayan herkese Kürdlerin kriminalize bir toplum olduğunu düşündürebilir, pekiştirebilir. Bizler bu yaklaşıma karşı çıkıyoruz. Bahçeli’nin bu ifadesine açıklık getirmesi yerinde olacaktır. Hatta her bir siyasi parti bu konuda görüşünü belirtebilir. Bu yaklaşımın okul kültüründe yer edinmesine karşı dikkatli olunmalıdır. Özellikle bölgesi dışında öğrenime devam eden Kürd öğrencilerine böyle yaklaşıldığında öğrencilerin ve ebevenylerin daha hassas ve ilgili olmaları gerekmektedir” diye konuştu.

Ns

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.