PSK, "Kürt kadınları erkeklerle omuz omuza savaştı”

PSK, "Kürt kadınları erkeklerle omuz omuza savaştı”
 Özel Haber
Kürdistan Sosyalist partisi(PSK), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Kürt kadınlarının ulusal özgürlük mücadelesinde her zaman önemli rol oynadığını ve mücadelenin önemli aktörleri olduğunu belirtti.

Ramazan YAVUZ-HABER

TİGRİS HABER - PSK, “Güney Kürdistan devriminde Kürt kadınları her türlü mücadele biçiminde erkeklerle omuz omuza savaştı. İran’da Kürt kızı Jina Emini, dünya kadın mücadelesinin sembolü , ‘Jin, Jîyan, Azadî-Kadın, Yaşam, Özgürlük’ sloganı ise tüm dünya kadınlarının ana sloganı haline geldi” dedi.

psk-kurt-kadinlar-1.jpeg

Türkiye’de Kürdistan ismiyle kurulan ilk partilerden biri olan Partiya Sosyalîsta Kurdistan(PSK)-Kürdistan Sosyalist Partisi Kadın Komisyonu , 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir açıklama yaparken, Diyarbakır il Başkanlığı’na ise Kürtçe “Kadına yönelik şiddete hayır. Kadın yaşamdır, kadın diriliştir, kadın özgürlüktür. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun” yazısının bulunduğu pankart astı.

psk-kurt-kadinlar-3.jpeg

“Kürt kadını her zaman önemli bir aktör olmuştur”

Zulme ve zorbalığa karşı, demokrasi ve eşitliğin, mücadele ve isyanın simgesi olan 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün bazı güçlüklerle ya da özgürce tüm dünyada kutlandığını belirtilen PSK kadınlar Komisyonu açıklamasında, “Kürdistan'da 8 Mart şiddete karşı, kadın hak ve özgürlükleri için, eşitlik için mücadele günü olarak kutlanıyor.Kürt kadınları ulusal özgürlük mücadelesinde her zaman önemli rol oynamış ve mücadelenin önemli aktörleri olmuştur.

“Kürt kadınları, her türlü mücadelede erkeklerle omuz omuza savaştı”

Irak’ta Kürtlerin Federal haklarını elde etmesinde, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Parlamentosunun kurulmasında Kürt kadınlarının önemli rol oynadığını belirten PSK Kadın Komisyonu, “ Güney Kürdistan devriminde Kürt kadınları her türlü mücadele biçiminde erkeklerle omuz omuza savaştı. Federal hakkın elde edilmesinde ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Parlamentosu’nun kurulmasında önemli bir rol oynadılar. Özellikle 1991'deki büyük ayaklanmanın ardından, kadınlar verdikleri mücadeleyle Kürdistan Parlamentosu ve il meclislerinde köklü değişiklikler yapmayı başardılar. Bugün çok sayıda kadın bakan, danışman ve hâkim olarak siyasi ve idari karar alma noktasına ulaşmış durumda. Devlet kurumlarında, şiddet uygulamalarına karşı başta olmak üzere birden fazla kadınla evlilik yasasını değiştirme mücadelesinde kadınlar etkin bir rol oynadılar” denildi.

psk-kurt-kadinlar-2.jpeg

“Kürt kızı jina emini, dünya kadınlarının sembolü oldu”

İran rejiminin zulmüne karşı yürütülen çalışmalarda Kürt kadınlarının her zaman önde olduğunun vurgulandığı PSK Kadın Komisyonu açıklamasında şunlar yer alıyor:

“Özellikle İran ahlak polisi tarafından tutuklanan ve işkence altında ölen 22 yaşındaki Jina Amini vakasında, ‘JİN JÎYAN, AZADî-KADIN, HAYAT, ÖZGÜRLÜK’ sloganıyla Kürt kadınları efsane yarattılar. Kürt kadınların bu mücadelesi Dünya Kadınları tarafından da güçlü bir destek gördü. Kürt kızı Jina Emini, dünya kadınlarının mücadelesinin sembolü haline geldi ve bugün ‘KADIN, YAŞAM, ÖZGÜRLÜK’ sloganı tüm dünya kadınlarının ana sloganı haline geldi.

psk-kurt-kadinlar-4.jpeg

Kürt kadınları evde çocukların eğitimi ve yetiştirilmesinde öğretmenidirler. Mücadele alanında da erkeklerle omuz omuza yorulmak bilmez savaşçılardır.Bugün Kürt kadınları ister ülke içinde ister ülke dışında birçok çalışma alanında karar verme şansına sahipler. Bunlar milletvekili, parti ve sivil örgüt liderleri, sanatçı ve yazarlardır.

“Kürt kadınının durumu dünden daha iyi”

Bugün Kürt kadınının durumu dünden daha iyi olsa bile bu, erkek egemenliğinin, kadına yönelik şiddetin ve psikolojik saldırıların sona erdiği anlamına gelmiyor. Kürt kadınının özgürlüğü, Kürt toplumunun özgürlüğüyle, toplumun gelişmesi ve demokratikleşmesiyle bağlantılıdır. Kadınların özgürlüğe kavuşma mücadelesi her alanda aralıksız sürüyor.Kürt kadınları, Kürdistan’da Kürd dilinin eğitim dili ve kamusal resmi dil olması için büyük bir mücadele yürütüyor.Kürt kadınları, başta ailede olmak üzere hayatın her alanında, ulusal bilince sahip, kendi dili ve kültürüyle yetişmiş, halkını ve özgürlüğü seven sağlıklı ve aydınlık nesillerin yetişmesinde belirleyici bir rol oynuyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum