PYD Eş Başkanı: Kantonlar halkların iradesini esas alıyor

PYD Eş Başkanı: Kantonlar halkların iradesini esas alıyor
PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Rojava'da Cizîrê, Kobane ve Efrin'de ilan edilen özerk yönetimlerin halkların iradesiyle oluşturulduğunu belirterek, kantonlar halkların iradesini içinde barındırdığını ve onları esas aldığını söyledi.

MARDİN  - Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Ankara'da gerçekleştireceği "Demokratik Siyaset" konferansına katılmak için Türkiye'ye gelen PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Rojava'daki gelişmeler ve Cenevre-2 toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rojava'da özerkliğin büyük çalışmalar sonucunda ilan edildiğini belirterek, ilan edilen Cizîrê, Kobane ve Efrin kantonlarının önemine işaret etti. Abdullah, "Bu kantonlar tabiî ki bir nevi çarelerin modeli olarak oluşturuldu. Biz bunu da çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Bunun nedeni de kantonun halkların demokratik bir şekilde yaşama modelini içinde barındırdığıdır. Yani halkların iradesini içinde barındırmakta ve onları esas almaktadır. Ve aynı şekilde ortaya çıkan herhangi bir sorun varsa halk onu tespit ediyor ve onlara çözüm yolu buluyor. Bugün Rojava'da Kürt halkının yanı sıra Süryani, Arap, Çerkez gibi halklar da yaşıyor. Kantonun modelinde bu halklarında iradesi esas alınmaktadır. Bu da birlikte bir yaşam olduğu içindir. Birlikte bir yaşamı esas almasının en önemli nedeni de, kendi sorunlarını çözüme kavuşturmak için tüm halklar demokratik bir şekilde söz ve irade sahibidir" dedi. 
Abdullah, kantonların Suriye halkları için büyük bir önem teşkil ettiğine işaret etti. 

'Kantonlar Suriye'nin tüm kentleri için önem taşıyor'
Suriye'de üç yıldır yaşanan iç savaşa dikkat çeken Abdullah, savaştan dolayı en çok sivil halkın etkilendiğini söyledi. Abdullah, kantonların önemine dikkat çekerek, "Biz bu modeli tabiî ki Suriye'nin her yeri için doğru görüyoruz. Bilindiği gibi orada üç yıldır devam eden bir savaş var. Bu savaşın sonuçları olarak tüm halkların üzerinde ağır bir soruna sebep olmuştur. Bu model tüm halklar için bir çözüm oluyor. Tüm halkların savunmasını düşünüyor, demokratik siyasetini düşünüyor, barışını, idaresini, eğitimini yani her şeylerini düşünüyor. Bunun içinde biz bunu tüm Suriye içinde önemli görüyoruz" şeklinde konuştu. Kantonların bu yüzden tüm Suriye halkı için büyük bir önem taşıdığını kaydeden Abdullah, modellerinin devamlı açık olduğunu aynı şekilde isteyen bölgenin gelip kantona yerleşebileceklerini ya da istedikleri takdirde kendi yerlerinde de bunu uygulamaya sokabileceklerini söyledi. 
'Kadınlar ve gençler kantonlar için önemli'
Rojava'da halkları esas alan kantonlarda kadınların ve gençlerin rollerinin hem büyük hem de önemli olduğuna dikkat çeken Abdullah, gençlerin ve kadınların kantonlarda öncülük yaptığını söyledi. "Bilindiği gibi daha önceki sitemin ilk çalışması da gençler ve kadınlar üzerine yapılan bir müdahale idi. Onların emekleri eziliyordu. Aynı şekilde demokrasiden bahsedilmekte ama hiçbir şekilde bu yaşatılmamakta ve gençler ile kadınların önünü kapatıyorlardı. Ama kanton sisteminde gençler ve kadınların düşüncesi esas alınmakta ve onlara büyük önem verilmektedir. Hatta burada onlara büyük roller bile verilmiştir. Örneğin her üç kantonun da sorumluları kadındır. Aynı şekilde kadınlar ve komitelerde de görev almaktadır. İşte bu yeni bir model yeni bir adımdır. Hem tüm halklar içinde yeni bir adımdır" dedi.

Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunacaklarını ifade eden Abdullah, yaşanan sorunlarda çözüm ve diyalogtan yana olduklarını, her zaman herkesle görüşmeye hazır olduklarını söyledi.  

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.