Rekabet Kurulu’ndan bankalara soruşturma

Rekabet Kurulu’ndan bankalara soruşturma
Rekabet Kurulu, finans sektöründe iş gücü piyasasına yönelik olası rekabet ihlallerini incelemek üzere kapsamlı bir soruşturma başlattı.

TİGRİS HABER - Aralarında Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin de bulunduğu çok sayıda banka ve finans kuruluşunun, çalışanlara ilişkin uygulamalarının 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında değerlendirmeye alındığı bildirildi.

4054 Sayılı Kanun’un 4. Maddesi İnceleniyor

Soruşturmanın odağında, teşebbüsler arasında rekabeti engelleyici, kısıtlayıcı veya bozucu anlaşma ve uyumlu eylemleri yasaklayan 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi yer alıyor. Kurul, özellikle iş gücü piyasasında bankalar arasında rekabeti zedeleyebilecek uygulamaların olup olmadığını araştıracak.

Bu kapsamda şu iddialar mercek altına alındı:

  • Çalışan ücretlerinin kurumlar arasında ortaklaşa belirlenip belirlenmediği,
  • Bankalar arasında “çalışan transfer etmeme” yönünde centilmenlik anlaşmaları yapılıp yapılmadığı,
  • İş gücü arz-talep dengesinin çalışanlar aleyhine etkilenip etkilenmediği.

Yapı Kredi’den KAP Açıklaması

Soruşturmaya ilişkin açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden kamuoyuyla paylaşıldı. Yapı Kredi tarafından yapılan duyuruda, Rekabet Kurulu’nun iş gücü piyasasında olası ihlallerin tespiti amacıyla bazı bankalar ve finansal kurumlar hakkında soruşturma açılmasına karar verdiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, soruşturma başlatılmasının ilgili kurumların kanunu ihlal ettiği ya da yaptırımla karşı karşıya olduğu anlamına gelmeyeceği vurgulandı. Sürece ilişkin önemli gelişmelerin sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde kamuoyuna duyurulacağı ifade edildi.

Finans Sektöründe Yakından Takip Edilecek

Rekabet Kurulu’nun bankalara yönelik bu hamlesi, iş gücü piyasasında rekabetin korunmasına yönelik son dönemin en dikkat çeken adımlarından biri olarak değerlendiriliyor. Soruşturmanın sonucunun, finans sektöründe insan kaynakları uygulamalarına ve ücret politikalarına ilişkin önemli etkiler doğurabileceği belirtiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.