Rojavalı 3 aile topraklarına dönmek için destek bekliyor

Rojavalı 3 aile topraklarına dönmek için destek bekliyor
Halep’te evlerinin Esed güçleri tarafından bombalanıp yıkılması sonucu topraklarını terk ederek Van’a yerleşen 3 aile, bir evde toplu halde yaşamaya çalışıyor.

VAN - Demokratik özerkliğin ilan edildiği Rojava’ya dönmek isteyen aileler, imkanları olmadığı için destek bekliyor.Suriye’de üç yılı aşkın süredir iç savaş nedeniyle 4 ay önce şiddetten kaçarak, Van’a yerleşen Halepli üç Kürt aile, Rojava’daki özerklik ilanlarından sonra topraklarına dönmek istiyor. Evleri Halep’te rejim güçleri tarafından bombalandıktan sonra Hatay üzerinden Van’a gelen aileler, Şabaniye Mahallesi’ne yerleşerek, toplu halde bir evde yaşamaya başladı. Kısa süre içerisinde Van halkının dayanışması ile karşılaşan savaş mağduru aileler, az da olsa savaş ortamının onlarda bıraktığı izleri unutmaya çalışıyor. 


‘İki oğlum öldü, ikisi kayıp’

Gelenler arasında yer alan Fatme Mıhemed adlı kadın, yakalandığı hastalıktan dolayı bir gözünü kaybederken, şeker hastalığı ile de mücadele ediyor. Rejime bağlı güçlerin hava bombardımanı sonrası evlerinin yıkıldığını aktaran Fatme Mıhemed, “Henüz 20’li yaşlarında olan iki oğlumun cesetleri yıkılan evimizin enkazında kaldı” dedi. Bir taraftan rejim güçlerinin, öbür taraftan ise radikal İslamcı grupların saldırıları karşısında neye uğradıklarını şaşırdıklarını ifade eden Mıhemed, “Hiçbir şeyimizi yanımıza almadan kaçmak zorunda kaldık. Bu kaçış sırasında yaşları henüz 20’yi bulamayan iki oğlumu daha kaybettim. Onların yaşayıp yaşamadığını da bilmiyorum” diye konuştu.

‘Ülkemize geri dönmek istiyoruz ama…’

Çok sayıda kişi ile sağlıksız bir ortamda kaldıklarına belirten Fatme Mıhemed’in eşi Abdi Horo ise, “16 kişi ile bir evde kalıyoruz. Komşuların getirdiği yemeklerle besleniyoruz” dedi. Artık ülkelerine dönmek istediklerini dile getiren Horo, “Yol masraflarımız karşılandığı takdirde Rojava’ya dönmek istiyoruz, ama yol paramız yok” diyerek, destek beklediklerini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.