Saç dökülmesine ilişkin şaşırtıcı bir buluş

Saç dökülmesine ilişkin şaşırtıcı bir buluş
Saç dökülmesinin tedavisinde yeni bir buluş aypıldı. Saç hücrelerinin elektrikle uyarılmasının önemi ortaya çıktı. Bu yüzden mi uzun saçlar ve sörtülü saçlar daha az dökülüyor? İşte detaylar.

TİGRİS HABER - Saç dökülmesi, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sorundur. Mevcut tedaviler, minoksidil losyon, finasteride hapları ve saç nakli ameliyatları gibi çeşitli yan etkilere ve maliyetlere sahiptir.

Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, masaj ile saç yeşerdiğine inanan insanları doğrulayan bir buluş ille, rastgele vücut hareketleriyle saç büyümesini teşvik edebilen yeni bir elektrikli stimülasyon cihazı geliştirdiler. Cihaz, farklı yüklü malzemelerin katmanlarından oluşan bir yamadan oluşuyor. Yama, büküldüğünde veya gerildiğinde elektrik üretiyor. Bu elektrik darbeleri, saç büyümesini teşvik eden doğal kimyasalların salınmasını sağlıyor.

Bu buluş akla "uzun saçlar çok hareket ettiği ve elektrik üreterek saç hücrelerini uyardığı için mi dökülmüyor" sorusunu getiriyor. Kadınların ve uzun saçlı erkeklerin saçlarının dökülmemesinin sırrı bu olabilir mi?

Araştırmacılar, elektrik üreten yamayı sıçan ve farelerde test etti. Sonuçlar, yamanın saç büyümesini önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Sıçanlarda, yamayla tedavi edilen tüyler, minoksidil losyon ve atıl salin çözeltisi ile tedavi edilen tüylerden daha hızlı ve daha uzun büyüdü. Farelerde, cihazla tedavi edilen tüyler, minoksidil ve salin çözeltisi ile tedavi edilen tüylerden üç kat daha yoğundu.

Araştırmacılar, şapkaya monte edilen katmanın erkeklerde de etkili olabileceğini umuyor. Böylece bir şapka takmak yeterli olacak. Şimdilik yeni ürün, klinik deneme aşamasında bulunuyor.

Şapkanın saç dökülmesinin tedavisinde devrim yaratabilecek bir potansiyele sahip olduğu iddia edilirken eski insanların saçlarını korumak için kofî, şapik ve benzeri örtüler önermesinin bununla ilişkisi merak konusu oldu. Belki de saçlarla sürtünme yaratan bu erkek giysileri yarattıkları elektrikle saçların dökülmesine engel olduğu için binlerce yıldır tercih ediliyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.