VİDEO - 'Sağlık politikaları şiddeti körükledi'

VİDEO - 'Sağlık politikaları şiddeti körükledi'
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, uygulanan sağlık politikalarının sağlıkta şiddeti körüklediğini söyledi. Turan, bütün bunlara rağmen, sağlık çalışanlarının hastalarını korumak için koşulsuz çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da sağlık örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Amed Sağlık Platformu üyeleri, 17 Nisan 2012’de hasta yakınları tarafından öldürülen doktor Ersin Aslan’ı andı. Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde düzenlenen anmada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Aslan’ın öldürülmesinin üzerinden geçen 11 yılda yeni şiddet olaylarının yaşandığını kaydetti. Pandemi süresinde 513 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini ve depremde de meslektaşlarını yitirdiklerine işaret eden Turan, ancak sağlık çalışanlarının hastalarını korumak için koşulsuz çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Her 17 Nisanda, “Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü”nde meslektaşlarını anarken şiddetin nedenlerini sorgulamaya, şiddeti ortadan kaldıracak sağlık politikalarını dile getirmeye ve bu politikaların hayata geçirilmesi için mücadeleye devam ettiklerini kaydeden Turan,2003’ten beri adım adım uygulanan “Sağlıkta Dönüşüm Programı’ neoliberal politikalarla sağlığı meta, sağlık çalışanlarını da köle kıldığını söyledi. Sağlık politikalarını eleştiren Turan, “Apartman bodrumlarına, penceresiz mekanlara sıkıştırılan 1. Basamak Sağlık Hizmetleri, bu ülkenin yurttaşları olarak hepimizin geleceğini çalan kara delikler olarak şehrin en uzak yerine kondurdukları ‘şehir/şirket’ hastaneleri, eğitimden uzaklaşan, niteliği değil niceliği gözeten üniversite hastaneleri hem pandemide hem de depremde enkaz altında kaldı” ifadelerini kullandı.

‘Sağlık politikaları şiddeti körükledi’

Sağlık politikaların şiddeti körüklediğini belirten Turan, “Güvencesiz, esnek çalışma koşullarıyla güvenli ve sağlam olmayan binalarda sağlık hizmetinin verilemeyeceğini yine en son deprem bize gösterdi. Keza alınamayan randevular, alınsa bile 5 dakikaya sığdırılmaya çalışılan muayenelerle verilemeyen sağlık hizmeti, yok sayılan sağlık hakkı, iyileşemeyen hastalıklar, yapılamayan ameliyatlar, mesleki özerkliğe yapılan müdahaleler, hekimlerde ve sağlık emekçilerinde tükenmişliğe neden oldu, toplumun sağlığını bozdu. Sağlığımızı bozan, bizi yok sayan, tüketen, değersizleştiren sağlık politikaları şiddeti körükledi” diye konuştu.

‘Şifa dağıtırken ölmek istemiyoruz’

Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin ardından bugüne dek etkili bir yasal düzenleme için yaptıkları girişimler sonucu yetersiz de olsa yasal düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Turan, “Ancak biliyoruz ki sağlık sistemi böyle devam ettikçe, toplumsal şiddetin önüne geçilmedikçe sağlık kurumlarında şiddetin de sona ermeyeceğini biliyoruz. Yaşamı ve yaşatmayı kendine şiar edinmiş bir mesleğin mensupları olarak sağlıkta şiddete karşı her yönüyle mücadelemiz devam edecek; çünkü bizler, şifa dağıtmaya çalışırken ölmek istemiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.