Sağlık STK’ları uyardı: Açlık grevleri kritik aşamada!

Sağlık STK’ları uyardı: Açlık grevleri kritik aşamada!
Diyarbakır Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi, yaptıkları ortak açıklama ile açlık grevi eylemcilerinin ölüm sınırında olduğuna dikkat çekti. Hükümete çağrıda bulunan STK’lar, bağımsız hekim muayenesi önerisinde bulundu.

Diyarbakır Tabip Odası (DTO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Diyarbakır Tabip Odası’nda yapılan ortak açıklama Türkçe ve Kürtçe okundu.

Açıklamanın Türkçe metnini okuyan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir,

Açıklamaya KESK MYK Üyesi Gülistan Atasoy ve Eğitim - Sen Genel Merkez yöneticisi Velat Kaya,  KESK Diyarbakır Şube sekteri Mehmet Nur Ulus katıldı.

tabip-odasi-(3).jpeg

“90 cezaevinde 2983 mahpus açlık grevinde”

Cezaevlerinde devam etmekte olan açlık grevi eylemlerinin yaşamı tehdit edici boyutlara ulaştığının belirtildiği açıklamada, “8 Kasım 2018 yılında milletvekili Leyla Güven'in cezaevlerinde ek bir cezalandırma yöntemi olarak yaygın biçimde uygulanmakta olan ve sağlık açısından çok olumsuz sonuçları olduğu bilinen izolasyona son verilmesi talebiyle başlattığı açlık grevleri tespit edilebildiği kadarıyla 3000 civarında açlık grevcisi ile devam etmektedir. 1 Mart 2019 tarihinde 2 bini aşan sayıda mahpus aynı zamanda açlık grevine başlamıştır. İnsan Hakları derneğinin 22 Nisan 2019 tarihinde açıkladığı rapora göre avukatların ulaşabildiği kadarıyla Türkiye genelinde 90 cezaevinde 2983 mahpus açlık grevine devam etmektedir” denildi.

“Açlık grevi yapanları bağımsız hekimler muayene etmeli”

15 mahpusun 30 Nisan 2019’da açlık grevi eylemini ölüm orucuna dönüştürdüklerine vurgu yapılan açıklamada, “Tabip odası ve sağlık meslek örgütleri olarak Adalet Bakanlığı ve mahpusların avukatları ile görüşerek açlık grevi yapanların minimum 5 büyük bardak su, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 500 mg B1 vitamini almalarının yaşamsal önemde olduğunu,  Açlık grevi yapanların talep ettikleri bağımsız hekimler tarafından muayenesini sağlaması gerektiği, idari yetkililerin üçüncü taraf olarak hekimlere baskı yapmamalarını, hekimlerin de açlık grevi yapan mahpuslara Dünya Tabipleri birliği (DTB) Malta Bildirgesine uygun davranması çağrıları birçok kez yeniledik” ifadeleri kullanıldı.

Açlık grevleri kritik aşamada!

Açıklamada bazı cezaevlerinde B1 vitamini, Tuz, Şeker ve Karbonatın mahpuslara verilmediği belirtilerek,“ Açlık grevindeki kimi mahpusların tek kişilik hücrelere atıldığı, çok kalabalık ve sağlıksız olan cezaevi koşullarının uzayan açlık grevleri ile birlikte bağışıklık sistemi zayıflamış mahpuslar için yaşamı tehdit edici boyutlara ulaştığı ifade edilmektedir.

Ayrıca kimi mahpuslarda;

-Mide de ağrı-yanma, karın ağrısı, bulantı, kusma

-Kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı,

-Bulanık görme, kulak çınlaması, ışığa ve kokuya karşı hassasiyet,

-Denge bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu, okuduğunu anlamakta güçlük, uyku düzensizliği,

-Baş dönmesi, baş ağrısı, düzensiz tansiyon,

-Yürümede ve konuşmada güçlük çekme şikayetlerinin olduğu ifade edilmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Hükümet harekete geçmeli!

Açlık grevi eylemlerinin hekimlik/sağlık mesleğinin temel felsefesine aykırı bir eylem biçimi olduğunun altı çizilen açıklamada,  son olarak hükümete çağrı yapıldı: “Açlık grevlerinin sonlandırılması için devletin mevcut yasalarının uygulanması yeterlidir. Siyasal iktidar, açlık grevcilerinin talebini biran önce değerlendirmeli, Ölüm orucuna dönüşmüş eylemlerin sonlanma koşullarını sağlamalıdır. Bizler varoluşundan bu yana insan yaşamı, sağlığının korunması ve geliştirilmesi varlık sebebimiz olarak görmekteyiz. Hekimlik/Sağlık çalışanları insan yaşamını her türlü kavram ve kaygının ötesinde ele alır, her şeyin merkezine insanı, yaşamını ve sağlığını koyarak şekillendirir. Bu nedenle başta hükümet ve ilgili bakanlıkların esas çabayı göstermesi gerekenler olduğunu belirterek tüm kurumları, kuruluşları, açlık grevindeki mahpuslarda ölümler yaşanmadan çözüm için çaba harcamaya çağırıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.