Diyarbakır’da 11 ayda 111 hekim şiddet gördü

Diyarbakır’da 11 ayda 111 hekim şiddet gördü
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre, kentte 11 ayda 111 “beyaz kod” verildi. Verilere göre, Diyarbakır’da her ay en az 10 hekim ya da sağlık çalışanı sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kaldı.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Sağlık çalışanlarına ve hekimlere yönelik fiziki ve sözlü şiddeti önlemek için, 2012 yılında başlatılan “beyaz kod” uygulaması 2015 yılında güncellendi. Uygulama ile hekim ya da sağlık çalışanı kendisini tehdit altında görürse, “beyaz kod” vererek, hastanın tedavisini yapmıyor. Hasta ya da hasta yakınının şiddetine maruz kalan sağlık çalışanı 113 numaralı hattı tuşlayarak, durumu Sağlık Bakanlığı’na bildiriyor. Bakanlık, ilgili ilin Sağlık Müdürlüğü’ne olayı aktarıyor. Sonraki süreçte ise Sağlık Müdürlüğü avukatları saldırgan kişi ya da kişiler hakkında yasal işlem başlatmak için devreye giriyor.

11 ayda 111 ‘beyaz kod’

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre, kentte Ocak ayından bu yana hekim ve sağlık çalışanları 111 kez 113’ü tuşlayarak “beyaz kod” istedi. Bu da demek oluyor ki, ayda en az 10 sağlık çalışanı hasta ve hasta yakınlarının tacizine, sözlü ya da fiziksel şiddetine maruz kaldı. Sağlık çalışanlarına şiddet gösteren kişiler hakkında “insan yaralama” ve “görevini yapmasına” engel olma gibi suçlardan dava açılıyor.

tekin-tigris.jpg

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin

Şiddete müsamaha yok

Konu ile ilgili Tigris Haber’e bilgi veren Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, 2019 yılında 200’ün üzerinde “beyaz kod” verildiğini söyledi. Pandemi nedeniyle tedavi şekli değiştiği için “beyaz kod” talebinin 2021’de azaldığını belirten Tekin, “Bizim için rakamlar önemli değil. Önemli olan sağlık çalışanlarına şiddetin olmamasıdır” dedi. Sağlık çalışanlarına ve hekimlere şiddete müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizen Tekin, “Şiddetle ilgili dosyalar yargıda. Bazıları sonuçlandı. Bazılarının yargılaması devam ediyor. Şiddeti asla tasvip etmiyoruz” diye konuştu.

Günde 80-100 hasta bakılıyor

guldiken-tigris.jpg

SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken

SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken ise, “sağlıkta şiddetin” bir sonuç olduğunu dile getirdi. Güvenlikçi politikalarla sorunun çözülmeyeceğini belirten Güldiken, “Bir hekim günde 80-100 arası hasta bakıyor. Hastane kapılarında fiş kuyruğu yok ama insanlar sanaldan kamu hastanelerine randevu bulamıyor”dedi. Sağlıkta şiddetin azalması için “Şiddeti Önleme Yasası”nın bir an önce çıkması ve sağlık çalışanlarının iş yükünün azaltılması gerektiğini dile getiren Güldiken, “İnsanlar 5 dakikada muayene oluyor. 5 dakikada siz nasıl derdinizi anlatacaksınız? Hekim nasıl teşhis koyacak. Bütün bu sorunlar giderilmediği müddetçe, sağlıkta şiddet sorunu çözülemez” diye konuştu.

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.