SAMER’e göre BDP ve HDP ağır basıyor

SAMER’e göre BDP ve HDP ağır basıyor
SAMER bölgede yaptığı kamuoyu araştırmaları sonucuna göre, BDP, AKP'den önde görünüyor. Araştırmada, mevcut belediyelerin hemen hepsinde BDP'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

DİYARBAKIR - 30 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, birçok araştırma şirketi tarafından yapılan anket sonuçları kamuoyuna açıklanmaya başlandı. Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (SAMER) bir süreden bu yana bölgede yaptığı anket sonuçları da açıklandı.

Çarpıcı sonuçların ortaya çıktığı gözlenen anket sonuçlarını yorumlayan SAMER Genel Koordinatörü Welat Ay, yerel seçimlerin halk arasında sonuçları bakımından oldukça merak edilen bir durum olduğunu belirtti. Siyasal partilerin oy potansiyellerini ölçmeye yönelik bir takım çalışmalar yürüttüklerini ve bu çalışmaların sonuçlanmaya başladığını kaydeden Ay, "SAMER olarak bütün bölgede seçmen eğilimlerini ölçmek, özellikle seçime giderken hangi parti ne kadar bir oy potansiyeli ile seçime girecek diye bir hazırlık çalışması yaptık. Bu çalışmaları yaparken daha çok 2011 ve 2009 seçimleri ile kıyaslama yaptık" dedi.

“BDP daha başarılı olacak”

Yerel seçimler ile genel seçimler arasında siyasal eğilimleri yorumlayan Ay, "Bölgedeki seçmen eğiliminde şöyle ilginç bir profil karşımıza çıkıyor. Yerel seçimler ile genel seçimler arasında siyasal eğilimlerde bazı farklılıklar söz konusu. Yerel seçimlerde daha çok BDP ön plana çıkarken, genel seçimlerde ise daha dengeli bir tablo karşımıza çıkıyor. Genel seçim sonuçlarında BDP öndedir fakat yerel seçimlerde fark daha fazla" dedi.

“Bu gün seçim olsa" sorusundan yola çıkarak yaptıkları araştırmada BDP'nin oy oranında yükselmeler tespit ettiklerini ifade eden Ay, "Bölgede bugün seçim olsa, 2009 ve 2011 seçimleri ile kıyaslandığında çok ciddi bir oy artışı gördük. Bunun sebepleri üzerinde bazı araştırmalar yaptık. İki temel nokta ön plana çıktı. Yerel yönetimlerde BDP'nin göstermiş olduğu başarı, halkta karşılık bulması, özellikle halkçı ve çoğulcu bir belediyecilik anlayışının karşılık bulması, ikincisi ise çözüm sürecinin halkta bir karşılık bulmasıdır" diye konuştu. 

“BDP’ye geçişler sözkonusu”

Kürt siyasal hareketinin büyük bir kazanım içinde olduğunun altını çizen Ay, BDP'nin bölge'de çok ciddi oranda siyasal temsiliyet olarak irade haline geldiğini söyledi. Bölge'de BDP'nin elinde bulunmayan ve AKP'nin elinde bulunan belediyelere de değinen Ay, "Özellikle bölgede BDP'nin elinde bulunmayan ve AKP'nin elinde bulunan belediyelerin 'acaba durumu nedir' diye özel bir araştırmamız oldu. Gördük ki, 2009 seçimlerine kıyasla BDP bu belediyeleri alma noktasında çok iddialı. Çünkü bu illerin 2009 ve 2011 seçmen eğilimine baktığımızda AKP önde gözükürken, bugün seçim olsa hangi partiye oyunuzu verirsiniz noktasında, AKP'den BDP'ye ciddi kayışlar söz konusudur" dedi.

“Diyarbakır kadın adaydan memnun”

AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen bazı medya ve yayın organlarının "Diyarbakır'da kadın adaya tepki olduğu" yönündeki haberlerin ise yaptıkları araştırmalardan tamamen gerçek dışı olduğunu vurgulayan Ay, "Sizinle Diyarbakır'da yaptığımız ve halen sonuçlanmamış çalışmamızdan bir veriyi paylaşayım. Diyarbakır halkı yüzde 91 oranında eş başkanlık sistemini onaylıyor. Gültan Kışanak'ın ismi açıklandığında herkesin olumlu yaklaştığı söylenebilinir. Kadın adaya rahatsızlığın olmadığı, eş başkanlık sistemi ile kadının hem siyasette daha görünür, hem eşit temsiliyet anlamında toplumda bir karşılığının olduğunu görüyoruz. Bu anlamda eş başkanlık sistemi çok olumlu karşılandı" diye konuştu.

Ay, anket sonuçlarına göre BDP’nin alınamaz denilecek yerleri de alacağını ifade etti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.