Sanatçı Ahmet Kaya 21. ölüm yıl dönümünde anılıyor

Sanatçı Ahmet Kaya 21. ölüm yıl dönümünde anılıyor
16 Kasım 2000 yılında Fransa’nın Paris şehrinde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Sanatçı Ahmet Kaya 21. ölüm yıl dönümünde anılıyor.

TİGRİS HABER - Türkiye'de özgün ve protest müzikte akla gelen ilk isimlerden olan Ahmet Kaya 21 yıl önce Fransa’da evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Ahmet Kaya’nın hayatı

Ahmet Kaya, 1957 yılında Malatya'da Kürt kökenli bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Türkiye'de ölümsüz şarkılarıyla tanınan Kaya, ölümünün 21. yılında sevenleri tarafından anılıyor.

Ahmet Kaya, 28 yaşına geldiğinde;  'vakit geldi' diyip şarkılarını alıp Unkapanı'nın yolunu tutar. Hiçbir kategoriye girmeyen bu müziğin kimse yüzüne bakmaz. Daha sonra arkadaşlarının yardımları ve kendi olanakları ile ilk albümünü yapar. Hatta yayımlandığı yıl albüm toplatılır, ama daha sonra sansürü kaldırılır. İlk albümü 'Ağlama bebeğim'dir. İkinci albümü 'Acılara Tutunmak'tır. İkinci albümü yayınlandıktan sonra 1985 yılında Gülten Hayaloğlu ile evlenir.

Ödül gecesinde yaşananlar

10 Şubat 1999'da Magazin Gazetecileri Derneği'nin Princess Otel kongre salonunda düzenlenen ödül töreninde yılın en iyi sanatçısı ödülünü aldı ve ödül konuşmasında: 'Ben bu ödül için İnsan Hakları Derneği’ne, Cumartesi Anneleri’ne, tüm basın emekçileri ve tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var: Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını biliyorum.' dedi. Bu sözleri üzerine davetlilerin bir kısmı tepki gösterip, küfretmeye ve kendisine çeşitli eşyalar fırlatmaya başladılar. Bu olayın sonrasında Paris'e yerleşen Kaya, çalışmalarını Paris'ten yürütmeye başladı.

Ölümü

16 Kasım 2000'de, 'Hoşçakalın Gözüm' isimli albümünün kayıtlarını Yaparken, Paris'in Porte de Versailles semtindeki evinde bir gece kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 17 Kasım 2000'de 30.000'in üzerinde kişinin katıldığı törenle Paris'in Père Lachaise Mezarlığı 71. bölüme defnedildi. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.