"Şehit ve gaziler arasında ayrım yapılmasın"

"Şehit ve gaziler arasında ayrım yapılmasın"
Anadolu Kamuda Çalışan Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, (KAM-ŞADER) Başkanı Ahmet Büyükburç ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Siraç Ezer,

Diyarbakır’ın her ilçesinden iki şehit ve gazi ailesinden oluşan toplam 100 kişilik bir kitle ile Çanakkale Şehitliğine bir gezi düzenledi.

6 gün 5 gece süren gezi sonrasında gazetemizi ziyarette bulunan Büyükburç ve Ezer, gezi ile ilgili izlenimlerini paylaştılar. Burada bir açıklamada bulunan Büyükburç, Şehit ve Gazi yakınlarının bu etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Anadolu Kamuda Çalışan Şehit Gazi Yakınları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Büyükburç, bu yıl Muharip Gaziler Derneği Başkanı Siraç Ezer ile birlikte Çanakkale şehitliğine bir gezi düzenlediler. 19 Eylül Gaziler Günü çerçevesinde düzenlenen etkinliğe 40 şehit yakını ve 60 gazi katılırken, Büyükburç, gazetemiz Tigris Habere gezi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

‘20 yıldır omuz omuza vererek birlikte mücadele ediyoruz’

Büyükburç, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Siraç Ezer ile 20 yıldır sürdürdükleri mücadeleye vurgu yaparak yapılan çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “Anadolu Kamuda Çalışan Şehit Gazi Yakınları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Diyarbakır Muharip Gaziler Derneği olarak 20 yıldır omuz omuza vererek birlikte mücadele ediyoruz. Birçok alanda başta Diyarbakır’daki Şehirler anıtı olmak üzere, fikir ve proje bazında tamamıyla Diyarbakırlılara mal olan bir şehitler anıtımız var. Yanında Diyarbakır’ımızın milli mücadelede, istiklal harbinde, Kore’de, Sarıkamış’ta, Yemen’de, iç güvenlikte şehit olmuş bütün şehitlerimizin isimlerinin yazıldığı bir kaide var ve bunu biz kendi paramızla yaptırdık. Orada 44 metre yüksekliğinde ve 150 metre büyüklüğünde olan bayrak arkadaşlarımızın bağışlarıyla oraya dikilmiştir. Bu yıl da 19 Eylül Gaziler Günü çerçevesinde Çanakkale şehitliğine bir gezi düzenledik.”

Şehit ve Gazi derneklerinden Atilla’ya teşekkür…

Büyükburç, bu yıl Çanakkale Şehitliğine yapılan gezinin değerlendirmesine geçmeden önce Kayyum öncesi belediyelerin Şehit ve Gazilere gereken katkıyı sağlamadıklarına değinerek eleştiride bulunurken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Kayyum olarak atanan Cumali Atilla’ya ise gezi organizasyonuna sunduğu katkılardan dolayı teşekkür etti.

‘60 muharip gazimiz ve 40 şehit ailemiz ile birlikte Çanakkale Şehitliğini gezdik

Büyükburç sözlerine şöyle devam etti: “Vatan için bedel ödemiş şehit aileleri olarak ve kamuda çalışan şehit ve gazi yakınları olarak Diyarbakır’ımızda 450 muharip gazimiz ile beraber 366 şehit ailemiz ile birlikte mücadelemizi veriyoruz. Sayın Başkanımıza bir Kıbrıs etkinliği talebinde bulunduk. 60 kişilik bir etkinlikti ve 30’u şehit yakını 30’u da muharip gazi olmak üzere. Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla ise bu talebimize karşılık olarak Çanakkale gezisi önerisinde bulundu. 60 muharip gazimiz ve 40 şehit ailemiz ile birlikte Çanakkale Şehitliği gezisi etkinliğini organize ettik.”

‘Şehit Ali Gaffar Okkan’ın mezarını ziyaret ettik’

Gezi için Diyarbakır’ın her ilçesinden iki aileyi aldıklarını belirten Büyükburç, Çanakkale Şehitliğine yapılan gezi programına ilişkin şunları söyledi: “Buradan sırasıyla Malatya Osman Gaziye uğradık. Burada öğle yemeğimizi Malatya Belediyesi karşıladı. Akabinde Gölbaşı belediyesine vardık ve akşam yemeğini de orada yedik. Sabah namazını Bursa Ulu Camide kıldık ve sonrasında başkanla görüştük. Osmangazi belediyesinde sabah kahvaltısı yaptık. Osmangazi ve Orhangazi türbelerini ziyarete gittik. Öğleden sonra ise Bursa TSE Bölge Müdürü Mustafa Karaman ve Bursa Ticaret Odasının misafiri olarak öğle yemeğini orada yedik. Allah Mustafa Karaman ve Ticaret Odasından razı olsun bizlere bin 500 bayrak da hediye ettiler. Her defasında bayrak ihtiyacımız olduğunda bizden desteklerini esirgemiyorlar. Çanakkale’ye varmadan önce Biga kaymakamı olan ve daha önce de Diyarbakır’da Vali yardımcılığı yapmış olan Mustafa Koç’u ziyaret ettik. Kendisinin bir çayını içtik ailelerimizle beraber ve onun da tüm Diyarbakır’a selamları var, onu da iletmiş olayım. Her gittiğimiz yerde uğradığımız herkesin Diyarbakır’a ayrı ayrı selamları var. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı bizleri makamında karşıladı ve her iki derneğe de Çanakkale Şehitler Abidesini sembolize eden bir plaket takdim etti. Akabinde Valiliğin konukevine geçtik ve orada konakladık. Valilik bize iki tane rehber verdi ve her türlü organizasyonu bize sağladı. Yine, Allah Diyarbakır Büyükşehir Başkanı Cumali Atilla’dan razı olsun böyle bir etkinliği organize ettiği için. Bununla beraber Çanakkale Şehitliğini doya doya gezdik. Seyit Onbaşı’dan Seddülbahir’e Alçıtepe’den 57.’inci alaya kadar tüm şehitliği ziyaret ettik. Şehitlerimizin ruhuna Fatihalar, Yasinler okuttuk. O gece Çanakkale’de konakladıktan sonra İstanbul Fatih Belediyesinin misafiri olarak İstanbul’a geçtik. Burada bir öğle yemeği yedik. Akabinde ise bir boğaz gezisi yaptık. Boğaz gezisinden sonra ise iki saatliğine ailelerimizi serbest bıraktık. Eminönü’nden, Sultan Ahmet, Aya Sofya’ya kadar gezdik. Akşam namazını ise Sultan Ahmet’te kıldık ve sonrasında Kocaeli’ne hareket ettik. Geceyi Kocaeli’nde gerek Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, gerek Kocaeli Belediyesi gerekse de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Ramada otelde geçirdik. Sabah ise Kocaeli Valisi Sayın Hüseyin Aksoy bizi kahvaltıda onurlandırdılar ve sonrasında kendisiyle makamında görüştük. Vali Aksoy’a Şehit ve Gazi ailelerine yaptığı hizmetlerden ve gösterdiği ilgi alakadan dolayı kendisine bir teşekkür belgesi takdim ettik. Sonrasında ise daha önce Diyarbakır’da görev yapan ve birçok Diyarbakırlının gönlünde taht kuran Diyarbakır’ın abisi rahmetli Şehit Ali Gaffar Okkan’ın mezarını ziyaret ettik. Mezar başında Yasinler okuduk, dualar ettik.”

‘Biz damardaki kan bedendeki ruhuz’

Anadolu’da yaşayan Müslüman halkların iç içe geçerek oluşturdukları birlikte yaşam kültürünün önemine değinen Büyükburç, “Anadolu’da yaşayan Müslüman halklar etle tırnak gibi değildir. Tırnak haramdır kesilip atılır, biz damardaki kan bedendeki ruhuz. Bunun aksini düşünenin aklından, dininden şüphe duyarım. Biz önce Müslüman Türk milletiyiz. Biz İslam’ın sancaktarı olan Osmanlının torunlarıyız. Biz Anadolu’da yaşayan ve Osmanlının torunuyum, Müslümanım diyen herkes damardaki kan bedendeki candır. Bu bütün İslam coğrafyası için geçerlidir. Çünkü Müslüman Müslümanın din kardeşidir. Eğer biz de din kardeşiysek, Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle, Abhazya’sıyla, Zaza’sıyla, Boşnak’ıyla, biz damardaki kan bedendeki canız. Biz Gazi’nin dediği gibi hep bir ırkın evlatları aynı cevherin damarıyız. Bu damarlar birbirini tanısın. Bu damarlar birbirini tanıdığı zaman başka bir alem görülecek. Alem dünyaya hayret verecektir. Bu söz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüdür” ifadelerini kullandı.

Büyükburç, Gaffar Okkan’ı vuranlara beddua etti

Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ı vuranlara beddualar eden Büyükburç, “ Onu vuranların dilerim rabbimden yedi göbek sülaleleriyle birlikte soyu sopları kurusun” diye konuştu. Terör örgütlerinin İslam dinine karşı Haçlı zihniyeti ile türetildiğini belirten Büyükburç, “Kuran’ı Kerim’de ayettir, bir insanlığı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir. Bir insanı kurtaran ise bütün bir alemi kurtarmış gibidir” dedi.

‘5 Kasım’da gittik ve 11 Kasım’da döndük’

Gezi programının devamına ilişkin konuşan Büyükburç, “Akabinde Ankara’da Hacı Bayram Veli’yi ziyaret ettik. Sonrasında Anıtkabir’i ziyaret ettik. Devamında ise Nevşehir Ürgüp’te peri bacalarını gezdik. Sonrasında merkez camide Cuma namazlarımızı kıldık. Buradan Mersin’e hareket ettik. Mersinde bir gece konakladıktan sonra ise Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’in öğle yemeğinde misafiri olduk. Sonrasında ise Diyarbakır’a hareket ettik. Gezimiz 6 gün 5 gece sürdü. 5 Kasım’da gittik ve 11 Kasım’da döndük. Çanakkale Şehitliğinde şehit ve gazi ailelerimiz 16 yaşındaki isimsiz kahramanlara tanık oldular. Bir metrekareye 6 bin merminin yağdığını ve dünyanın hiçbir yerinde görülemeyecek olan bir atmosfere tanık oldular. Bu vatanın ne kadar kutsal olduğunu gördüler. Geziye katılan tüm şehit ve gazi aileleri çok mutlu oldular. Çanakkale Şehitliğine yaptığımız gezinin tüm masrafları Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Buradan başta Cumali Atilla Başkan olmak üzere, Genel Sekreter Ercan Bircan’a, Sosyal İşler Daire Başkanı Mustafa Temel’e ve bize emeği geçen herkese, Anadolu Kamuda Çalışan Şehit Gazi Yakınları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Muharip Gaziler Derneği adına çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda gezimiz boyunca bize tüm mütevazilikleriyle hizmet eden Yeni Diyarbakır Seyahat’in Kaptanı Yılmaz Karakaş’a ve bütün ekibine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Yine bu gezi boyunca bize ilgi alaka ve hizmetleri için emeği geçen herkese teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum ” dedi.

 

‘Sur’da şehit düşen 68 şehidimiz adına bir şehitler anıtı inşa ettireceğiz’

Geziden dolayı memnuniyetlerini dile getiren Büyükburç, önümüzdeki süreçte yapacakları etkinliklere ilişkin olarak da şunları söyledi: “ Bundan sonraki çalışmalarımız kapsamında isimlerini belirlediğimiz 50 yetim çocuğa; 25’i Silvan’da 25’i ise Diyarbakır’da; Suriçi İskenderpaşa İlköğretim okulunda 10, Kayapınar Sosyal Yardımlaşma Vakfından 10 ve Huzurevleri İlköğretim okulunda 5 öğrencimiz olmak üzere 25 öğrencimize giyim yardımı yapacağız. Bundan sonraki hedeflerimiz ise Batıdaki öğrencileri, çocukları buraya getirmektir. Biz Anadoluyuz projeleri kapsamında Sayın İçişleri Bakanımıza, Aile Sosyal Politikalar Bakanımıza çağrımızdır, herkes doğuya gelsin. Doğu kanayan yaramızsa gelin bu yarayı hep beraber saralım. Biz Şehit ve Gazi aileleri olarak şunu diyoruz, evlerimiz her zaman gelecek olan misafirlere açıktır. Bu vesileyle İl Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu’na da çok çok teşekkür ediyoruz. Hatta şunu da ifade etmek istiyorum; Sur’da şehit düşen 68 şehidimiz adına Sur’da bir şehitler anıtı inşa ettireceğiz. Bununla ilgili projeyi Sayın Valimize sunduk. 17 Aralık İnsan Hakları etkinlikleri çerçevesinde bu yıl ‘Terörün gerçek yüzü’ adlı bir fotoğraf sergisi açacağız. Bu çerçevede insan hakları konulu bir de konferans düzenleyeceğiz.”

 

 

 

‘Hedefimiz Anadolu’daki bütün şehit ve Gazi ailelerini tek çatı altında toplamaktır’

Anadolu’daki tüm şehit ve gazi yakınlarını aynı çatı altında toplamak istediklerini ifade eden Büyükburç, “ Bunun yanı sıra Diyarbakır’daki şehitler anısına bir de şehitler müzesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bizim hedefimiz Anadolu’daki bütün şehit ve Gazi ailelerini tek çatı altında toplamaktır. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza aracılığınızla şunu ifade etmek istiyorum. Defalarca kendisinden randevu istemişiz ve yine randevu istiyoruz. Cumhurbaşkanımız bütün dernek başkanlarını toplasın, bizim bir olmamız, iri olmamız, diri olmamız lazım. Buradan hakeza İçişleri Bakanımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Şehit ve Gazi yakınlarının çok sıkıntıları vardır. Şunu istiyoruz; bir muharip Gazinin çocuğuna iş imkânı tanısınlar. Ben bir şehit abisi olarak şunu söylüyorum; şehitler ve gaziler arasında ciddi bir ayrımcılık vardır ve bunun ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Muharip Gazinin aldığı aylık değil, bir şeref aylığıdır. Bir Güneydoğu Gazisinin aldığı aylıkla onun arasında büyük bir uçurum vardır ve biz bu durumun bertaraf edilmesini istiyoruz. Çünkü Şehir ve Gazi birdir, şehidi de taşıyan bir gazidir ve gaziler bu milletin şerefidir. Biz, şehitler ve gaziler arasındaki ayrımın ortadan kaldırılmasının istiyoruz. Bu vesileyle Anadolu’yu bizlere yurt yapan vatan yapan bütün şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz. Gazilerimizden vefat edenlerin Allah mekânlarını cennet etsin, hayatta olan gazilerimize de sağlıklı, huzurlu nice uzun ömürler diliyoruz. Şehit ailelerimize de rabbimden sabır ve metanet diliyoruz” dedi.

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.