Sekreterlikten “eşit temsiliyet” dönemine

Sekreterlikten “eşit temsiliyet” dönemine
BDP, "Demokratik, Ekolojik ve Cinsiyet Özgürlükçü" paradigmayla 2009 yılında aldığı Van Belediyesi eliyle kadın çalışmaları konusunda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

Belediye, kadınlar için Kadın Yaşam Merkezi'ni kurarken, işe alımlarda ise eşit temsiliyet ilkesini uyguladı.

 

VAN - "Demokratik, Ekolojik ve Cinsiyet Özgürlükçü" paradigmasıyla 2009 yılında Van Belediyesi'ni kazanan BDP, kadın çalışmaları konusunda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Kadınların sosyal yaşama katılımı, istihdamı, eşit temsiliyet ve işe alımlarda uygulanan kriterlerle kadınlar, önemli görevler üstlendi. Daha önce belediyede daha çok sekreterlik görevleri verilen kadınlar, Van Belediyesi yönetiminin BDP'ye geçmesinin ardından kadınların çalışma alanlarında da değişiklikler yapıldı.

Araştırma merkezi kuruldu

2009 yılında yönetimi alan BDP, aynı yıl içerisinde kadınlara sosyal, psikolojik ve danışma konularında yardımcı olacak bir merkez kurdu. Van Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni (VAKASUM) açan belediye, Van'da yaşayan kadınların, sosyal, psikolojik, hukuksal ve ekonomik sorunlarını araştırarak çözüme yönelik çalışmalar yaptı. Kadın sorunlarını sahiplenmek, çözülmesine katkı sunmak, kadın dayanışmasını ve kadın bilincini yükseltmek amacıyla kurulan VAKASUM bir yıl içerisinde kentli kadınların evi konumuna geldi. Merkez, 3 yıl içerisinde 6 bin kadın ve bin 500 çocuğa psikolojik, sosyal ve eğitim desteği verirken, binlerce kadına da "cins bilinci" konusunda eğitimler verdi.

Kadınlara yönelik kurslar açıldı

VAKASUM, kadınlara dönük toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan eğitim programları, şiddetle başa çıkma, kadının insan hakları, kadın sağlığı, hijyen gibi eğitim programları da düzenlerken, ihtiyacı ve talebi olan kadınların avukat talepleri de yine merkez tarafından sağlandı. Kadınlara dönük dil kursları ve istihdam atölyeleri oluşturan merkez, lisede okuyan genç kadınlara İngilizce dil kursu, kurum çalışanlarının dahil olduğu Kürtçe dil kursu eğitimleri verildi. VAKASUM, yine kurslar kapsamında kilim atölyesinde kadınların hem beceri kazandıkları hem de kendilerini ekonomik olarak finanse ettikleri 6 aylık bir çalışmayı da yaptı.

Veri tabanı oluşturuldu

Yine Van Belediyesi Kadın Komisyonu ile VAKASUM ortaklığıyla kentte ilk kez "evde uygulanan şiddet" araştırılarak "Kadın veri tabanı" oluşturuldu. Üç aşamalı olan bu araştırmada, birinci etapta 750 kadın, 750 erkek katılımcıya anket uygulandı.

Kadın spor takımları kuruldu

Van Belediyesi, her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü idari tatil ilan ederken, kadınlar günü nedeniyle belediyede çalışan kadınlara ek ücret verildi. Yine her yıl 8 Mart nedeniyle kent ulaşımının kadınlar için ücretsiz kullanımı için karar alırken, kentte katledilen ve sahiplenilmeyen kadınların mezarları ise Belediye Kadın Kurulu tarafından yaptırıldı. Belediye Vanspor Kulübü bünyesinde Kadın Futbol Takımı kuruldu. Aynı zamanda kulüp bünyesinde genç kadınlar için basketbol, hentbol ve voleybol takımları oluşturularak, Türkiye'de eş başkanlık sistemine geçen ilk kulüp ise Belediye Vanspor oldu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.