“Şemsettin Kargılı, felç kalabilir”

“Şemsettin Kargılı, felç kalabilir”
Diyarbakır Cezaevi'nde tutulan böbrek kanseri ve görme bozukluğu yaşayan hasta tutsak Şemsettin Kargılı, felç geçirme riskine rağmen tahliye edilmiyor.

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklulara ilişkin yapmış olduğu tespit çalışmalarının ardından yayınladığı ve sürekli güncellenen rapora göre, cezaevlerinde sayıları 550'yi bulan hasta tutuklu var. Aynı raporda 163 tutuklu ise ağır hasta kategorisinde yer alıyor ve hastalıklarının ölümcül riskler taşıdığı belirtiliyor. Ağır hasta tutuklulardan biri de Şemsettin Kargılı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen ve tutuklandığı 1993 yılından bu yana cezaevinde bulunan Kargılı, böbrek kanseri. Hastalığı nedeniyle vücut bütünlüğünü korumakta zorlanan ve felç olma riski ile karşı karşıya kalan Kargılı, sağlık durumunu belgeleyen raporlar ve bu raporlarla yetkililere yapılan onlarca başvurusu bulunmasına rağmen, tahliye edilmiyor.

İşkence edildi, ceza kesildi

Kargılı'nın eşi Güllişah Kargılı, eşinin 14 yıl Bolu'da, 2 yıl Amasya'da, son 5 yılını ise Diyarbakır cezaevlerinde sürgünlere maruz kalarak geçirdiğini kaydetti. Eşinin 4 yıldır böbrek kanseri olduğundan haberdar olduklarını söyleyen Kargılı, eşinin felç olma ihtimalinin yüksek olduğundan dolayı kaygılı olduklarını söyledi. Eşinin sağlık durumu için defalarca Adalet Bakanlığı'na mektup ve dilekçeler gönderdiklerini ifade eden Kargılı, "3 yıldır defalarca mektup yazıyoruz Adalet Bakanlığı'na, fakat her defasında bakanlıktan bize 'hastalığı ciddi değil tedavisini cezaevinde de sürdürebilir' cevapları geldi. 20 yaşındaki kızım dışarıda daha babasını görmüş değil. Eşimi her defasında hastanelere götürüyorlar ve doktorlar açık açık ona 'sen kansersin' diyorlar. Ama devlet tarafından, hiçbir gelişme yok. Madem kanserdir, hastamızı serbest bıraksınlar. Hastamızı tedavi ederiz. Çağrım buradan Tayyip Erdoğan'a ve Adalet Bakanlığı'nadır. Hasta tutsakların cezaevinde kalmaları siyasi nedenlerdendir" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.