Şerhli yeşil alanda betondan yapılaşma

Şerhli yeşil alanda betondan yapılaşma
Koşuyolunda neler oluyor? Diyarbakır’ın bir dönem en gözde parklarından biri olan Koşuyolu parkı Belediye tarafından betonlaştırılıyor.

TİGRİS HABER - 73 dönümlük parkta boydan boya uzanan süs havuzları toprakla kapatıldı, parkın tam ortasında ‘Ali Emiri Bilgi evi’ adı altında betondan inşaat yapılıyor.  

Naci Sapan

Bir süre önce ‘Sahipsizlikten dökülüyor’ diye haberini yaptığımız Koşuyolu parkı meğerse Büyükşehir Belediyesinin radarındaymış. Parkın ortasından bir boydan bir boya uzanan süs havuzunun üstü toprakla kapatılarak, parkın su ile olan bağı kopartılırken, parkın orta yerindeki tek katlı ahşap yapı yıkıldı, yerine beton bina yapılıyor. Özel bir şirkete ihale edilen beton yapının, ‘Ali Emiri Bilgi Evi’ olarak düzenleneceği öğrenildi. İhale tabelasındaki bilgilere göre, binanın tamamlanma süresi 180 gün olarak belirlenmiş, bina yıl sonunda teslim alınacak.tigris-haber-kosuyolu2.jpg

Yapı yapılamaz şerhi

Yıllar önce küçük bir hipodrom olan, at yarışlarının yapıldığı 73 dönümlük bu alan milli emlak arazisiydi. 1995 yılında üzerinde beton yapı yapılamayacağı şerhi ile belediyeye devredildi,73 dönümlük arazi bol yeşillikli parka dönüştürüldü. Dönemin belediyesinin kente kazandırdığı önemli bir oksijen deposu oldu.

tigris-haber-kosuyolu3.jpg

Koşuyolu parkı. Uzun yıllar sıcaktan bunalan o bölgede yaşayan yurttaşların uğrak yeri oldu. Terk edilmiş, harabe görünümlü bir park haline dönüşen Koşuyolu parkında genel bir düzenleme beklenirken, süs havuzlarının üstü toprakla kapatıldı. Bir süredir içinde inşaat çalışmaları devam eden parkın tam ortasında beton bina yapılıyor.

tigris-haber-kosuyolu1.jpg

Ali Emiri bilgi Evi

180 günlük sürede yapılması şartıyla ihale edilen binanın ihale tabelasında ise, ‘Ali Emiri Bilgi’ evi yazısı dikkat çekiyor. Parkın diğer kesimlerindeki bakımsızlık devam ederken, serinlemek için parka gelen mahalle sakinleri, parkın betonlaşmasından rahatsızlık duyduklarını ifade ediyorlar. Daha önce de belediyeler tarafından beton yapı yapılmak istenen parkta sıkıntı yaşanmış, belediye yönetimleri şerhe uymadıkları için mahkemelik olmuşlardı. Çevre sakinleri, bir yandan beton yapıdan şikâyet ederken, diğer yandan ‘Ali Emiri’ye ait bir yer yapılacaksa Sur içinde tarihi binalardan birinde yapılabilirdi’ diye sitemlerini dile getirdiler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum