Şeyh Said davasında ilginç gelişme

Şeyh Said davasında ilginç gelişme
İçişleri Bakanlığı, Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarının açılması için açılan davada, “husumetli taraf” olmadığını belirterek, talebin reddini istedi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Barosu’nun Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerlerinin açıklanması için, Ankara 5’inci İdare Mahkemesi’nde açtığı, davada ilginç bir gelişme yaşandı. İçişleri Bakanlığı’ndan olay ile ilgili bilgi ve belge isteyen mahkemeye, bakanlık yanıt verdi.

İçişleri Bakanlığı olayda “husumetli taraf” olmadığını ve “hukuki dayanaktan yoksun” olduğunu ileri sürerek talebin reddini istedi. Bakanlığın savunmasında şu ifadelere yer verildi:

“Açılan dava hukuki dayanaktan yoksundur. Şöyle ki? İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre, husumet, bir ilk inceleme konusu ve dava şartıdır. Her dava şartı gibi, husumet de kamu düzenine ilişkindir. Bu yüzden taraflar ileri sürmese bile hâkim tarafından yargılamanın her safhasında ve resen dikkate alınır. Dava, konusu itibariyle Bakanlığımızı ilgilendirmediğinden husumetin Bakanlığımıza yöneltilmesinin hukuka uygun olmadığı değerlendirilmiştir ve açılan davanın reddedilmesi gerekmektedir.”

Bakanlık, davanın usul yönünden reddini istedi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Barosu, Şeyh Said Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ile Şeyh Said'in torunu ve vasisi Kasım Fırat, 1925’te Diyarbakır'da idam edilen Şeyh Said ve 46 kişinin mezar yerlerinin açıklanması talebiyle 15 Şubat’ta İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştu. Başvurucular, bakanlığın yanıt vermemesi üzerine, 15 Nisan’da Ankara 5’inci İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Şeyh Said ve 46 arkadaşı, 1925 yılında Diyarbakır’da idam edilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.