Sinan Köyü’nün ‘Barış protokolü’ bozuldu

Sinan Köyü’nün ‘Barış protokolü’ bozuldu
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde bulunan Sinan Köyü sakinleri ile köy ağası arasında 10 yıl önce protokolle ile sağlanan barış bozuldu.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde bulunan Sinan Köyü sakinleri ile köy ağası arasında 10 yıl önce protokolle ile sağlanan barış bozuldu. Köy ağarası tapuyu başka birine devir edince köylüler ortada kaldı. Eylem yapan köylüler, barış içinde yaşamak istediklerini söylüyor.

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi Sinanlı köyünde, 2010 yılında siyasi parti ve STK’ların araya girmesiyle uzun yıllar süren arazi kavgası bir barış protokolü ile uzlaşmaya varılmıştı. Protokole göre arazinin kullanım hakkı arazinin sahibi Kemal Sinanlı tarafından köylülere devredildi. Ancak arazinin tapusu müşterek olduğu için, tapu Kemal Sinanlı da kaldı. 2 yıl önce Kemal Sinanlı, Bedrettin Nasıroğlu’na tapuyu devretti. İddiaya göre Bedrettin Nasıroğlu tapusu kendinde olan araziyi köylülerden almak istiyor.

Tapunun devri ile protokol buzuldu

Sinan köylüleri, araziyi satın alan Bedrettin Nasıroğlu’nun araziyi farklı amaçlarla kullanacağını ve kendilerinin köyden çıkmasını istediklerini söyledi. Sinan köylüleri ise, yıllardır burada yaşadıklarını belirterek, arazi ve köylerini bırakmak istemiyor. Köylüler araziden çıkmayınca Sinan köyünde 10 yıl sonra tansiyon yeniden yükseldi.

Evlerimizi yıkmak istiyorlar

Köylülerden Fikri Özok, barış içerisin de topraklarını sürmek istediklerini belirterek, “2010 yılında Kemal Sinanlı tarafından bu arazi bize devredildi. Ancak müşterek tapu olduğu için sadece kullanım hakkı bizde. Biz bura da yılardır yaşıyoruz. Dedelerimiz, babalarımız bu toprakları işlettiler. Biz de barış içerisin de burada yaşamak istiyoruz. Ancak 2 yıl önce bizden habersiz, tapu devri Kemal Sinanlı tarafından Bedrettin Nasıroğlu’na verilmiş. Bedrettin Nasıroğlu farklı amaçlar için burayı kullanmak istiyor. Bizi mahkemeye vermiş. Kaç defa mahkemeye gittik ifade verdik ancak kullanım hakkı protokolü olduğu için, her seferin de geri geliyoruz. Bu adam bizim evlerimizi de yıkmak istiyor. Nasıroğlu, bizi buraya sokmamak için asker getirmiş. Arazi tamamen çevrilmiş durumda.”

CHP heyeti köye gitti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer ve beraberindeki il yöneticileri de durumu öğrenmek için Sinan Köyünü ziyaret etti. Gönül Özer, “Buraya basının alınmadığını duyduk, olayı yerinde incelemek için köyü ziyaret ettik.” dedi. (Tigris Haber)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum