Sınava girecek gençler için önemli uyarılar

Sınava girecek gençler için önemli uyarılar
Diyarbakırlı Psikoterapist Mehmet Emin Topdemir, LGS ve YKS sınavlarına girecek öğrenci ve velilere dikkat çeken uyarılarda bulundu.

TiGRİS HABER - Türkiye’de, milyonlarca veli ve öğrenci bu hafta sonu yapılacak Liselere Giriş Sınavı (LGS) ile iki hafta sonra yapılacak Yükseköğretim Kurumlarına Giriş Sınavları’nın (YKS) heyecanını yaşıyor. Psikoterapist Mehmet Emin Topdemir, sınav öncesi öğrenci ve velilere dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Beklentiler altında soruları çözmek zorunda kalıyorlar

LGS ve YKS öncesi uyarıda bulunan psikoterapist Mehmet Emin Topdemir, çocuklara sınavın onlar için hayat- memat meselesi olmadığının anlatılması gerektiğini söyledi. Topdemir, “Çocuk hep beklentiler üzerine şartlandırıldığı için sınava girdiğinde her soruyu gördüğünde onlarla hesaplaşıyor. Çocuklar mevcut sistemin getirdiği kaygılarla hareket etmek zorunda bırakılıyor, beklentiler altında soruları çözmek zorunda kalıyor. Sistemin kendisi de LGS’ye girecek 13-14 yaşandaki çocuklara kaygı yüklüyor. Bilişsel kapasiteleri yeterli olmayan çocuklar bunun altında eziliyor” diye konuştu.

Aile ve öğretmenlere görev düşüyor

Çocuğa öncelikle güven duygusunun hissettirilmesi gerektiğin vurgulayan Topdemir, şöyle davam etti: “Kurumlar, veliler ve öğretmenler çocuklara güvenmeyen ve her anlamda onları kontrol altında tutan bir yapıyla hareket ediyorlar. Ergenlik gibi kritik bir bir süreçte çocuklar bunları yaşıyor. Tüm hayatlarını dört-beş şık içerisinde arıyorlar. Sınavdan sonra bu çocukların nasıl toparlanacağı üzerine aile ve öğretmenlerin çalışması gerekir.”

Çocuklara inanmalı ve güvenmeliyiz

Çocuğun kendi isteğiyle hareket edip çalıştığı zaman öğrenebildiğine dikkat çeken Topdemir, şu tavsiye ve uyarılarda bulundu:

“Çocuğu sürekli yönlendirmekten vazgeçmemiz gerekir. Başarı kaygısıyla çocuk maalesef okul-aile ve öğretmenler tarafından araçsallaştırılıyor. Bu ileride temel problemlere yol açacak. Çocuklara ‘Kaç yanlış yaptın?’ demek yerine ‘merhaba’ demeliyiz. Bu mantıkla çocuk bunun acısını ömür boyu yaşayacak. Çocuklara en başta inanmalı ve güvenmeliyiz, inanıp güvendiğimizi onlara hissettirmeliyiz. Çocuğun sınavda soruları kendisi için çözmesi gerekiyor.” (Medyascope)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.