Site aidatları kira ücretlerini geçti, vatandaş isyan etti

Site aidatları kira ücretlerini geçti, vatandaş isyan etti
Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da bina ve site aidatlarındaki artış vatandaşın belini büküyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da bina ve site aidatlarındaki artış vatandaşın belini büküyor. Site ve apartman aidat ücretlerinin ödedikleri ev kirasından daha yüksek geldiğinden yakınan vatandaşlar, ‘Tek eve iki kira ödüyoruz, ne yapacağımızı şaşırdık’ şeklinde konuşarak sitemlerini dile getirdi.

Kira fiyatlarındaki artış gündemdeki yerini korurken, yeni yıl ile birlikte site ve apartman aidatlarına yapılan zamlar da vatandaşları ekonomik olarak zorlamaya başladı. Diyarbakır’da bazı sitelerde yönetimlerin aidatlara yaptığı zamlar vatandaşı isyan ettirdi.

Yüzde 200'lere varan artış özellikle sitelerde aidatların kiralarla yarışır hale gelmesine neden olurken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise fahiş aidat uygulamasına karşı ilk yasal adımı attı. Bakanlık tarafından site aidatlarına ilişkin hazırlanan proje kapsamında, bütün site yönetimleri profesyonel şirketler tarafından yönetilecek. Apartman yöneticileri sınavlara tabi tutulacak. Aidatlara enflasyon dışında zam yapılamayacak. İki yıldan fazla yöneticilik yapılamayacak. Mevcut yönetimlere sertifika zorunluluğu getirilecek.

Kira aidatlarına gelen zamlara dair vatandaşlarla konuştuk, yaşadıkları sıkıntıları dinledik.

Artan kira artışında dolayı isyan eden vatandaşlar ne dedi?

İhtiyaçlarımızdan vazgeçmek zorunda kaldık

Ülke genelinde yaşanan zamlar nedeniyle ev aidatlarının artığını söyleyen Emre Çelik, “Bu sene apartman aidatlarımız oldukça yükseldi. Geçen yıl bu zamanlar ödediğimiz aidat neredeyse fiyat olarak iki katına çıkmış durumda. Geçen yıl 900 TL ödediğim aidat şu an 2 bin 450 TL’yi olmuş durumda. Her sene yıl içinde aidatlara en az 2 ila 3 kez zam yapılıyor. Bazı ihtiyaçlarımızdan vazgeçip zamlarla baş etmeye çalışıyoruz. Hayat standartlarımızı düşürerek aidat ödemeye çalışıyoruz” dedi.

Bir evde kalıyorum iki kira ödüyorum

Site aidat ücretinin kira fiyatlarından daha yüksek olduğunu ifade eden Fatime Tekin Tantekin, “Türkiye’nin her yerinde insanlar benzer sıkıntılar yaşıyor. Özelikle son dönemlerde bina site aidatları oldukça fazla gelmeye başladı. Ekonomik krizden kaynaklı ülke genelinde bu sıkıntılar var. Her ay yüzde 100 ve yüzde 200’lere varan zamlarla tanışıyoruz. 2 bin 500 TL ev kirası, 3 bin 500 TL site aidatı ödedim. Bir evde kalıyorum, iki kiradan fazla para ödemek zorunda kalıyorum. Bu durum bizleri ciddi bir şekilde etkiliyor. Her geçen gün alım gücümüz düşüyor, fakirleşiyoruz. Bu zam politikalarının bir an önce değişmesi lazım” dedi.

Yüzde 200’lere oranında zam artışı var

Bina aidatlarının yüzde 200 oranında zam yapıldığını söyleyen Süleyman Sarıyak, “Maalesef aidatları bizleri ekonomik anlamda çok yoruyor. Maddi olarak bu durumdan çok etkileniyoruz. Aidat ve diğer giderleri karşılamak için kendimizin ve çocuklarımızın ihtiyaçlarından kısmak zorunda kalıyoruz. Sonumuz gerçekten iyi değil. Eskiden asgari ücret düşüktü, ama bu kadar zam yoktu. Bugün asgari ücret yüksek olmasına rağmen, insanlar çok zor bir süreçten geçiyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum