Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin anketi açıklandı

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin anketi açıklandı
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin yaptığı anket açıklandı. Ankette, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı yarışında Recep Tayyip Erdoğan’ın bir puan önünde olduğu görüldü.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin anketine göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı en yüksek oyu CHP lideri Kılıçdaroğlu alıyor. Kılıçdaroğlu oy oranı yüzde 36.8, Erdoğan’ın oy oranı ise yüzde 35.8 olarak ölçüldü.

Normal takvimi Haziran ayı olan seçimlerin erkene alınması tartışmaları sürerken, Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına Millet İttifakı’nın hangi adayla çıkacağı merak konusu. Sık sık Erdoğan’ın muhtemel rakipleri arasındaki isimlerin oy oranları konusunda çeşitli veriler ortaya atılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısında çıkabilecek muhtemel rakiplerin alacağı oy oranları Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin tarafından yapılan anketle ölçüldü.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin 23 Aralık 2022 ile 2 Ocak 2023’te yaptığı anketin verilerine göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın karşısında çıkabilecek muhtemel rakipler arasında seçimi kazanan tek lider Kemal Kılıçdaroğlu oldu. 20 ilde bin 582 kişiyle yapılan ve hata payı yüzde 3, güven aralığı ise yüzde 98 olarak açıklanan ankette, Erdoğan, karşısına çıkabilecek muhtemel rakipleri açık ara farkla geride bıraktığı görülürken, Kılıçdaroğlu’na karşı ise seçimi kaybediyor. “Bu Pazar bir cumhurbaşkanlığı seçimi olsa aşağıdaki ikili adaylarda oy verme tercihiniz nasıl olur?” sorusunda, Erdoğan-Kılıçdaroğlu’nun karşı karşıya gelmesi durumunda katılımcıların yüzde 36.8’i Kemal Kılıçdaroğlu’ndan, yüzde 35.8’i ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yana oy tercihini açıkladı. Erdoğan-Kılıçdaroğlu’nun yarışması halinde katılımcıların yüzde 17 adaylar arasında kararsız kaldığını, yüzde 10.1 ise oy kullanmayacağını ifade etti.

İmamoğlu Erdoğan’a karşı kaybediyor

Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun karşı karşıya gelmesi durumunda katılımcıların yüzde 35.9’u “Erdoğan”, yüzde 33.6 “İmamoğlu” yanıtını verirken yüzde 19.7’si kararsız, yüzde 10.8’i ise oy kullanmayacağını ifade etti.

Yavaş, Erdoğan’ın 5 puan gerisinde

İYİ Parti lideri Meral Akşener ile milliyetçi, ulusalcı çevrelerin gözde isimlerinden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise, Erdoğan’la yarışması halinde Erdoğan’ın yaklaşık 5 puan gerisinde kalıyor. Erdoğan-Yavaş adaylığı durumunda katılımcıların yüzde 35.4 oy tercihini “Erdoğan’dan”, yüzde 30,9 ise “Yavaş’tan” yana kullanacağını dile getirdi. Erdoğan-Yavaş’ın karşı karşıya gelmesi durumunda katılımcıların yüzde 16.5’i kararsız olduğunu yüzde 17.3’ü ise oy kullanmayacaklarını kaydetti.

Akşener 16 puan geride

Erdoğan-İYİ Parti lideri Meral Akşener’in yarışması durumunda Erdoğan, Akşener’in yaklaşık 16 puan önünde yarışı tamamlıyor. Akşener’in oy oranı ise sandığa gitmeyeceklerini söyleyenlerin 5 puan gerisinde kaldı. Katılımcıların yüzde 36.1’i Erdoğan’ı, yüzde 20.4’ü ise Akşener’i tercih edeceğini belirtti. Oy kullanmayacaklarını belirtenlerin oranın en yüksek ölçüldüğü Erdoğan-Akşener adaylığında, katılımcıların yüzde 17.9’u kararsız olduğunu, yüzde 25.6’sı da oy kullanmayacaklarını açıkladı.

Erdoğan-Babacan karşısında 7 puan ileride

Erdoğan’ın DEVA lideri Ali Babacan’la karşı karşıya gelmesi durumunda oy oranı yüzde 40’ın üzerine çıkıyor. Erdoğan-Babacan adaylığında Erdoğan yüzde 43.4 oy oranını yakalarken Babacan ise yüzde 20.9 oy oranında kalıyor. Erdoğan-Babacan adaylığında kararsızların oranı yüzde 16.9, oy kullanmayacaklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 18.8 olarak tespit edildi.

Erdoğan HDP adayı karşısında yüzde 46 oy oranına ulaşıyor

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifaklara dahil olmadan kendi adayını çıkaracağını belirten HDP’nin adayında herhangi bir isim kullanılmazken, HDP’nin adayı karşısında Erdoğan’ın oyu yüzde 46, HDP’nin adayının ise oy oranı yüzde 16.7 olarak ölçüldü. HDP adayı ve Erdoğan’ın karşı karşıya gelmesi durumunda kararsızların oranı yüzde 18.8, oy kullanmayacaklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 18.4 olarak çıktı.

Millet İttifakı 1.3 puan önde

Ankette ittifaklar arası oy oranlarının ölçülmesine yönelik soru da yer aldı. “Hali hazırda var olan hangi ittifaka oy verirsiniz?” sorusuna görüşmecilerin yüzde 32’si “Millet İttifakı’nı”, yüzde 30.7’si “Cumhur İttifakı’nı tercih ettiğini kaydetti. Bu soruyla katılımcıların yüzde 17.8’i “Oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim”, yüzde 11.3’ü “Hayır, hiçbir koşulda mevcut ittifaklara oy vermem”, yüzde 5.5’i “Kararsızım”, yüzde 2.5’i “Emek ve Özgürlük İttifakına oy veririm” cevabını verdi.

HDP seçmeni partisinin tercihini dikkate alıyor

“Hali hazırda var olan hangi ittifaka oy verirsiniz?” sorusunun “Bu pazar bir genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuyla karşılaştırmasına ilişkin sorulara, HDP’ye oy vereceğini söyleyen katılımcıların yüzde 48.3’ünün “oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim”, yüzde 26.2’sinin hayır, hiçbir şekilde oy vermem”, yüzde 19.8’i “Emek ve Özgürlük İttifakına oy veririm” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.