STK’LAR: çözümün adresi meclistir

STK’LAR: çözümün adresi meclistir
Diyarbakır'da faaliyet yürüten 14 sivil toplum örgütü, bölgede yaşanan çatışmalar, HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarına ilişkin ortak bir basın açıklaması yaptı.

STK’lar: “Sorun ne hendek kazmak ve barikatlar yapmakla çözülebilir, ne de sokağa çıkma yasakları koyarak operasyonlar yapmak ve  demokratik alanı daraltan enstrümanlara yönelmekle. Çözümün adresi Meclis’tir” çağrısında bulundu.

 Diyarbakır'daki 14 sivil toplum örgütü, Cizre, Silopi ve Sur'da yaşanan çatışmalar ile HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik başlatılan tartışmalara ilişkin Diyarbakır Barosu'nda basın toplantısı gerçekleştirdi. Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, TMMOB, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, DESOP, DORSA, MAZLUMDER, Ticaret ve Sanayi Odası, DİSİAD, DOGÜNSİFED, KESK, Tabipler Odası ve İHD adına hazırlanan ortak basın metnini Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen yaptı.

Hazırlanan basın metnini okuyan Özmen, “Ülkemiz yine çok zor bir süreçten geçiyor. Bölgemizde şehirlere ve sokaklara sirayet eden çatışmalar: insani, ekonomik, toplumsal, tarihi ve hukuki tahribatı her geçen gün büyütüyor. Çözüme dair çabanın sarf edilmediği her an yarayı kangrenleştiriyor. Mağduriyetler ve hak ihlalleri artıyor, geleceğe dair ümitler azalıyor ve birlikte yaşama iradesi zayıflıyor. Biz Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri olarak; dozu gittikçe artan bu yıkımdan son derece endişeliyiz. Son günlerde HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dönük açıklamaların ve faaliyetlerin yaygınlaşması bu endişemizi daha da artırıyor” dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılması siyasete olan inancı zayıflatır

HDP’li Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki tartışmalara değinen Özmen, “Türkiye, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne gibi sonuçlar ürettiğini geçmişte çok acı bir şekilde tecrübe etti. 1994’te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Meclis’te gözaltına alınıp tutuklanmaları, Türkiye’de çok kanlı bir sürecin fitilini ateşlemişti. Tarihe “demokrasi ayıbı” olarak geçen bu adım;  siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermişti. Aradan gecen bunca zamandan ve alınan mesafelerden sonra tekrar dokunulmazlıkların kaldırılmasının gündeme taşınması ağır bir hatadır. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması; demokratik temsil ilişkisini ortadan kaldıracak,  siyasete olan inancı zayıflatacak, mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına yol açacak ve nihayetinde telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır” ifadelerini kullandı.

Çözüm adresi meclistir

Çözüm sürecine dönülmesi çağrısında bulunan Özmen, “Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böylesi bir girişim kabul edilemez. Bu itibarla bundan bir an önce vazgeçilmelidir. Sorun ne hendek kazmak ve barikatlar yapmakla çözülebilir, ne de sokağa çıkma yasakları koyarak operasyonlar yapmak ve   demokratik alanı daraltan enstrümanlara yönelmekle. Çözümün adresi Meclis’tir. Çözümün yolu da siyaset ve müzakeredir. Siyaset harici her yol bizi çıkmaza götürür ve işi içinden çıkılmaz hale getirir. Biz Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları olarak; demokratik siyasete inanıyoruz. Bütün toplumsal meselelere ancak demokratik siyasetin içinde ve diyalogla çare bulunabileceğini düşünüyoruz. Bunun içinde Siyaset kurumlarını, gerilimleri yükseltecek diyalog kanalarında sıkıntı yaratacak bir dil ve üsluptan kaçınmaya ve kesintiye uğramış olan çözüm sürecini bir an önce yeniden hayata geçirmeye çağırıyoruz. Geri dönülmez bir noktaya varmadan çatışmaların bitirilmesini ve müzakerelerin yeniden başlamasını talep ediyoruz. Bizler yeni bir diyalog sürecinin başlaması için elimizden gelen her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazır olduğumu özellikle belirtmek istiyoruz” denildi.

 

Haber: Özcan YILDIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.