Şubat ayında en az 144 işçi hayatını kaybetti

Şubat ayında en az 144 işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre Şubat ayında en az 144 işçi hayatını kaybetti.

TİGRİS HABER - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madeninde 9 işçinin göçük altında kalıp aradan 22 gün geçmesine rağmen cenazelerinin hala toprak çıkarıl(a)madığı maden faciasının da yaşandığı Şubat ayına dair iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Hazırlanan rapor, göçük altında kalan maden işçileri ve Marmara Denizi’nde batan Batuhan A gemisindeki deniz işçileri şahsında bugüne kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybeden ve cenazelerine dahi ulaşıl(a)mayan işçilere adandı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın maden faciasına ilişkin gözlem raporuna ayrıntılı şekilde yer verilen İSİG Meclisi raporunda 19 Kasım’da Karadeniz’de batan Kafkametler ile 15 Şubat’ta Marmara’da batan Batuhan A yük gemisine dikkat çekilerek, deniz işçilerinin ölümlerinin “iş cinayeti” olarak görülmediği belirtildi.

Her gün en az 5 işçi

İSİG Meclisi’nin ulusal ve yerel basından, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar derlediği bilgilere dayanarak hazırladığı rapora göre, Şubat ayında en az 144, her gün “en az” 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı ise şöyle: İnşaat, Yol işkolunda 39 işçi; Taşımacılık işkolunda 17 işçi; Madencilik işkolunda 13 işçi; Tarım, Orman işkolunda 12 emekçi (5 işçi ve 7 çiftçi); Metal işkolunda 11 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 7 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 4 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 4 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 2 işçi. Hayatını kaybeden 9 işçinin ise işkolu belirlenemedi.

En çok ölüm inşaat işkolunda

En çok ölüm inşaat işkolunda meydana geldi. 6 Şubat 2023 yılındaki depremlerin vurduğu 11 kentte inşaatların başlaması ile işçi ölümleri haberlerinin gelmeye başladığı belirtilen rapora göre, Ocak ayında 17 ve Şubat ayında 12 olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 29 inşaat işçisinin ölümü bu şehirlerde meydana geldi. TOKİ’nin (taşeronlara) yaptırdığı inşaatlarda Ocak ayında 6 ve Şubat ayında 7 işçi olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 13 inşaat işçisi hayatını kaybetti.

Yine 31 Mart seçimleri yaklaşırken Şubat ayında en az 7 belediye (iştirak şirketleri ve belediyenin taşeron iş verdiği firmalarda) işçisi hayatını kaybetti. Ay içerisinde en az 3 moto kurye çalışma koşulları nedeniyle yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerine sektörel dağılımına bakıldığında ise 64 sanayi sektörü işçisi, 42 inşaat sektörü işçisi, 26 hizmet sektörü işçisi ve 12 tarım sektörü işçisi hayatını kaybetti.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.