Sur esnafı: Devlet esnafa desteğini netleştirsin!

Sur esnafı: Devlet esnafa desteğini netleştirsin!
Ramazanın ilk günü, Sur esnafının nabzını tuttuk.

Ali Abbas YILMAZ /ÖZEL

Sur’da yaşanan çatışmalı süreç ve uygulanan sokağa çıkma yasakları bu yılki Ramazan alışverişlerini de vurdu. Geçen yıla göre yaşanması gereken canlılıktan eser olmadığını belirten Sur esnafı, alışverişlerin yarı yarıya düştüğünü söyledi. Sivil araç girişleri ve yoğun güvenlik önlemlerinin Sur’a gelişleri olumsuz etkilediğini belirten Sur esnafı, devletin biran önce Sur esnafına vereceği desteği netleştirmesini istedi.

İftardan sonra dükkânlarını açmadıklarını belirten Sur esnafından Mehmet Ali Balım, “Sivil araçların Suriçi’ne giremeyişi büyük sıkıntı, çünkü insanlar araçlarıyla gelip alışveriş yapamıyorlar. Bu durumda işlerimizi olumsuz etkiliyor. Suriçi biran önce sivil araç trafiğine açılırsa esnaf için çok iyi olur” diye konuştu.

Çatışmalı ortamdan dolayı işlerinin çok düştüğünü söyleyen Enes Gündüz, “İnsanlar artık Sur’a gelmeye korkuyorlar. Sur’da olayların yaşanması insanların AVM’lere yönelmesine neden oluyor. İnsanların Suriçi’ne olan korkuları tam bitti derken, son patlamalardan sonra korkular yeniden başladı” şeklinde konuştu.

Sur esnafı Şeyhmus Turgay ise, “Devlet, Sur esnafına vereceği desteği biran önce netleştirsin, artık dayanacak gücümüz kalmadı. Devlet destek vermeyecekse biz de artık esnaflar olarak başımızın çaresine bakalım. Esnafı boşuna umutlandırmasınlar. Zor günde devlet esnafın yanında olursa, esnaf da devletin yanında olur” diye konuştu.

2016 yılının Ramazan orucu başladı ve Tigris Haber Gazetesi olarak, Ramazanının ilk gününde Sur esnafının halini, Ramazanın gelişinin esnafın ticaretine etkisini sorduk.

Ramazanın ilk gününde Ulu camii önüne ve Dağkapı meydanına ramazan çadırları kurulurken, gün içinde dolu olan ve emekli vatandaşların uğrak mekanlarından biri olan Ulu camii önü bomboştu. Sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla belli oranda canlanan Suriçi Gazi caddesi de Ramazanın ilk günü oldukça tenhaydı.

“İnsanlar araçlarıyla gelip alışveriş yapamıyorlar”

Mehmet Ali Balım, “ Sivil araçların Suriçi’ne giremeyişi büyük sıkıntı, çünkü insanlar araçlarıyla gelip alışveriş yapamıyorlar. Bu durumda işlerimizi olumsuz etkiliyor. Suriçi biran önce sivil araç trafiğine açılırsa esnaf için çok iyi olur. Ramazanda gün içinde büyük bir durgunluk var. İftardan sonra da zaten kimse kalmıyor, dükkânlar kapanıyor.”

“İnsanlar artık Sur’a gelmeye korkuyorlar”

Enes Gündüz, “ Çatışmalı ortamdan kaynaklı işlerimiz çok düştü. İnsanlar artık Sur’a gelmeye korkuyorlar. Sur’da olayların yaşanması insanların AVM’lere yönelmesine neden oluyor. İnsanların Suriçi’ne olan korkuları tam bitti derken, son patlamalardan sonra korkular yeniden başladı.  Suriçi’nin sivil araç girişine yasaklanması işlerimizi çok kötü etkiliyor. Geçen yıla göre işlerimiz yarı yarıya düşmüş durumda. Önceden bu çarşı insandan geçilmezdi, 5 dakika boş vaktimiz olmazdı ama şimdi bakın rahat rahat röportaj yapabiliyoruz.

“Sur’da hayatın biran önce normalleşmesi lazım”

İnsanların Sur’a gelememesinin bir nedeni de bu bariyerler, güvenlik noktaları, kontroller falan. İnsanlar burada ki güvenlik önlemlerini, polislerin yoğunluğunu görünce burada hala olayların bitmediğini sanıyor, kaygılanıyorlar. İnsanlar Suriçi’ne girmeye korkuyorlar, Sur’da hayatın biran önce normalleşmesi lazım.

“İlk 15 gün iftardan önce dükkânları kapatıp gidiyoruz”

Ramazan ayının ilk 15 günü zaten çok iş olmuyor. İlk 15 gün iftardan önce dükkânları kapatıp gidiyoruz. İftardan sonra da dükkânları açmıyoruz, çünkü akşam saatlerinde insanların buraya geldiği yok. Geçen yıllarda, burada olaylar yaşanmadan önce iftardan sonra bir canlılık olurdu, insanlar gelirdi, çarşı kalabalık olurdu ama şimdi Suriçi bomboş.”

“Sur’un sivil araç trafiğine kapatılması da çok iyi oldu”

İsmini vermek istemeyen bir Sur Esnafı, “ Çok şükür işlerimiz de iyidir, Elhamdülillah. Geçen Ramazanlardan bir farkı yok bu Ramazanın. Her şey çok güzel. Sur’un sivil araç trafiğine kapatılması da çok iyi oldu. İnsanlar rahat rahat çarşıyı dolaşabiliyorlar.”

“Dükkânlarımızdaki kışlık giyecekler hep elimizde kaldı”

Hasan Tanrıkulu, “Ramazanın ilk 15 günü zaten iş olmuyor. Bu olaylardan kaynaklı işlerimiz çok kötü, ödemelerimizi yapamıyoruz, çeklerimiz dönüyor. Kış’ın ilk ayında olaylar, sokağa çıkma yasakları başladı, dükkânlarımız aylarca kapalı kaldı. Dükkânlarımızdaki kışlık giyecekler hep elimizde kaldı, depoya kaldırmak zorunda kaldık.

 

“Bugün yasak yok ama işler de yok”

Devlet de esnafa 3 bin TL dışında bir destek sağlamadı. Ankara’da bir çarşı yandı, esnafa hibe ve faizsiz kredi desteği verildi. Bugün yasak yok ama işler de yok. Ramazanın gelişinin de bir etkisi olmadı.

“Sur’da yaşayan halk da kalmadı, insanlar hep göç etti”

İnsanlar arabalarıyla gelip burada alışveriş yapamıyorlar. O yüzden de Suriçi’nde bir canlılık olmuyor. Sur’da yaşayan halk da kalmadı, insanlar hep göç etti. Biz buranın halkından iş yapıyorduk. Gaziler’de oturan adam niye buraya gelip alışveriş yapsın. Gazilerdeki vatandaş yol parası verip de gelip Sur’dan alışveriş yapmaz. Arabası olan da zaten aracıyla Sur’a giremiyor. Sur sivil araç girişine açık olsa bir ihtimal dışarıdan insanlar buraya gelir ama Sur’a sivil araç girişi yasak olduğu için işlerimiz hepten kötüye gidiyor.”

“Devlet, Sur esnafına vereceği desteği biran önce netleştirsin”

Şeyhmus Turgay, “Diyarbakır Türkiye’nin bir parçası değil mi? Ankara’da dükkânlar yandı esnaflara 20 bin TL hibe 30 bin TL de faizsiz kredi verildi. Peki, buradaki esnafa neden vermediler. Cumhurbaşkanı da buraya geldi gitti ama bir etkisi olmadı hala her şey belirsiz. Devletin hibe vermesini geçtik bari esnafa faizsiz kredi versinler. Bir ara Sur esnafı için,30 bin TL faizsiz krediden bahsedildi ama bir sonuç çıkmadı. Artık devlet yetkilileri bu durumu bir an önce netleştirsinler, esnafa faizsiz kredi veriyorlar mı vermiyorlar mı bilelim. Devlet, Sur esnafına vereceği desteği biran önce netleştirsin, artık dayanacak gücümüz kalmadı. Devlet destek vermeyecekse biz de artık esnaflar olarak başımızın çaresine bakalım. Esnafı boşuna umutlandırmasınlar. Zor günde devlet esnafın yanında olursa, esnaf da devletin yanında olur.

“Yoğun güvenlik önlemi görüntüleri insanlarda Suriçi’nin normalleşmediği izlenimini uyandırıyor”

Ramazanın ilk 10 15 günü pek iş olmuyor. Zaten Sur’da yaşayan halk da kalmadı. Dışarıdan gelmek isteyen vatandaşlar da sıkı güvenlik önlemlerinden, bariyerlerden vs. çekiniyor, tedirgin oluyor gelmiyorlar. Yoğun güvenlik önlemi görüntüleri insanlarda Suriçi’nin hala daha normalleşmediği izlenimini uyandırıyor. Bu durum insanları kaygılandırıyor, psikolojilerini olumsuz etkiliyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.