Sur, Serok Ahmet’ten barış istiyor

Sur, Serok Ahmet’ten barış istiyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaklaşık 1 yıl aradan sonra bugün Diyarbakır’da.

 

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde 103 gün süren operasyonlar sona erdi. Operasyonlar sonrası Sur’un geleceği ile ilgili tartışmalar sürüyor. Buna bir de kamulaştırma kararının getirdiği belirsizlik eklendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu kentte büyük tartışmalara neden olan ‘acele kamulaştırılma’ kararına ilişkin bugün Sur'a gelerek önemli mesajlar verecek. Diyarbakırlı vatandaşlar, Başbakan Davutoğlun’dan beklentilerini dile getirdi.

 Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, hendeklerin açılmasının ardından 2 Aralık’ta başlayan sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 9 Mart’a kadar sürdü. 9 Mart’ta operasyonlar sona ererken yasak kapsamı da daraltıldı. Patlama seslerinin kesildiği ilçenin yasaklı olmayan bölgelerindeki işyerlerinin çoğunluğu kepenklerini açtı. Sur ilçesinin yüzde 60'ına denk gelen, 15 mahallede toplam 368 adadaki 6 bin 300 parselin ‘acele kamulaştırılması’ kararının ardından Surlu vatandaşlar ve esnaf için tedirgin bir bekleyiş var. Kararın kendileri için ne getirip ne götüreceğini bilemeyen Sur esnafının çoğunluğu sorularına yanıt arıyor.

Tüm bu tartışmalar devam ederken, Sur halkı kenti bugün ziyaret edecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu bekliyor. Ziyaretten umutlu olan Sur esnafı ve halkı, Başbakandan beklentilerini Tigris Haber’e anlattı.

 

Köklerimiz burada

Sur’un en eski esnafı Seyaf Onur: “Devlet kamulaştırma kararı almış durumda. 70’li yıllarda burada caddeyi genişletmek için bir sıra dükkân kamulaştırılmıştı. Eğer yıkıp geçerlerse buralar biter. Ancak düzenler ve esnafa verirlerse o başka. Dükkânını elinden alıp para verirseniz hiçbir işe yaramaz. Sur esnafıyla Sur’dur ve gerçek Diyarbakır burasıdır. Bizim de köklerimiz buradadır. Pek çok sorumuz var ama cevabını bilmiyoruz. Bizlere net bir şeyler söylemelerini bekliyoruz. O zamana kadar huzur bulamayız. Umarım Başbakan bu belirsizliklerle ilgili içimizi rahatlatacak açıklamalar yapar” dedi.

Çözüm mesajları bekliyoruz

Mehmet Aslanoğlu ise, Başbakan Davutoğlu'nun ziyaretinin kendileri için önemli olduğunu kaydederek, "Başkanımızdan güzel şeyler bekliyoruz. Kendisine inanıyor, güveniyoruz. Sur esnafı ve halkı için güzel şeyler söyleyecektir. Kürtlerle ve Türklerle bir sıkıntımız yok. Bugüne kadar insanlar arasında ayrım yapmadık. Hepimiz kardeşiz ve kardeşçe yaşamak istiyoruz. Başbakanımızın gelişinden umutluyuz. Başbakan umarım hem kamulaştırma konusundaki belirsizlikleri, hem de barış ve çözüme dönük önemli mesajlar bekliyoruz.

 

Belirsizlik kötü

Gazi Caddesi’nin eski esnafından Zülküf Yakşi: “Burası gerçek Diyarbakır’dır. Kentin kalbi burada atar ve bu kent burası olmaksızın kent olmaz. Burada yaşanan şeyin adı zulümdür. Çarşıda işler çok yolunda gitmiyor. Kampanyalar düzenlendi Sur’dan alışverişlerin yapılması için ama etkisini göremedik henüz. Günde 150 kilo et satardım ama şimdi elliyi zor buluyorum. Burasının yeniden canlanacağına inanıyorum ama belirsizlik kötü. Kamulaştırmadan payımıza ne düşecek, bizi ne yapacaklar bilmiyoruz.”

Barış ve huzur

Emekli memur Kamil Dağ, “Biz kendimizi bildik bileli Sur’da yaşıyoruz. Sur’un doğal yapısını bozacak kararlara karşıyız. Başbakan umarım bu kaygılarımızı giderecek açıklamalar yapar. Bizler çatışma ve ölüm istemiyoruz. Ülke olarak barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. Umarım çözüm süreci yeniden başlar ve kimsenin burnu kanamaz. Çatışarak, vurarak bu sorun çözülmez. Bu iş çözülürse kamulaştırmaya gerek kalmaz” dedi.

 

Özel: ALİ ABBAS YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.